, sobota 14. 10. 2000

HC Slovan Ústí nad Labem

4:3

HC Slezan Opava

16.Sirotek (Cícha), 19.Sirotek, 43.Patzenhauer, 58.Patzenhauer (Sirotek, Stezka) - 9.Brančík (Přibyla, Kašík), 30. Galvas (Kašík, Suchánek), 32. Sochorek (Kříž). Rozhodčí: Dvořák - Stulák, Vitík. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 4500. Střely na branku 31:28.

Heidinger - Čmerda, Stezka, Horáček, Toman (46. Vrzal), Macek, Vobořil - Patzenhauer, Sochor, Tvrzník - Tomeček, Šebor (41. Kuchta), Červený - Šaffer, Sirotek, Cícha. Trenéři Horešovský a Hurych.

Vojtek - Přibyla, Křetinský, Laurenčík, Vosátko, Galvas, Vilášek (21. Ptáček) - T. Lhotský, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Suchánek, Harazim (21. Kříž), Mikšan. Trenér Hulva.

V 9. minutě byl vyloučen domácí Stezka a hosté předvedli, proč jsou v tabulce na 1. místě, když po dokonalém vyšachování domácí obrany dával Brančík do prázdné branky - 0:1. To hráčům Slovanu nahlodalo sebevědomí natolik, že se od poloviny první třetiny vytratila z jejich hokejek přesnost a začali zmatkovat před svojí brankou. O necelé 3 minuty později přeřadili domácí hokejisté na vyšší rychlostní stupeň a nepustili téměř hosty z jejich obranné třetiny. Ti se dokázali uvolnit jen za cenu nedovolených zákroků a Slovan pokračoval v pěkných kombinacích i v přesilovce, kterou po minutě využil Sirotek po spolupráci s Cíchou, když před branku Vojtka nahodil od modré Vobořil. Přesně o 3 minuty později vybojoval v rohu kluziště puk opět Sirotek, kolem hostujících obránců projel jako kolem kuželek a po té, co si pěkně položil Vojtka v brance hostů, střílel do prázdné branky - 2:1. Po vstřeleném gólu dostali všichni domácí hokejisté chuť střílet a hosté nestačili vyhazovat puk z pásma.

Začátek prostřední části hry se trochu pozdržel, protože voda na ploše nestačila zmrznout a louže byly hlubší, než je obvyklé. Těsně po úvodním bully daroval rozhodčí hostům přesilovku, ale ti s ní nenaložili nijak dobře a téměř celá se odehrála ve středním pásmu. Do poloviny třetiny se hrál oboustranně rychlý hokej, ale od té doby se domácí ve vlastní přesilovce nepochopitelně začali vytrácet a taktovku přebrali výborně bruslící hosté. Její konec se odehrál pouze před brankou domácího brankáře Heidingera. Několik vteřin po návratu opavského Mikšana z trestné lavice, vydoloval z klubka hráčů v rohu za domácí brankou puk Kašík, nahrál na modrou najíždějícímu Galvasovi a ten bez problémů podél Heidingerovy vyrážečky vyrovnal - 2:2. Než se domácí vzpamatovali z vyrovnání, ujeli domácí obraně Kříž a Sochorek, posledně jmenovaný před brankou naznačil přihrávku a v klidu si vychutnal Heidingera lehkou střelou pod lapačku - 2:3. Po naprosto odevzdané další pětiminutovce Slovan trochu zvedl hlavu, ale jeho ojedinělé šance končili u Vojtka. Tradičně nepovedenou 2. třetinu zakončil z otočky Cícha do pravé tyče Vojtkovy svatyně.

Poslední třetina začala poněkud opatrněji. Ve 2. minutě utopil Toman kotouč v louži před domácí brankou a hokejisté Slovanu měli plné ruce práce, aby ho vyhodili před dotírajícími hráči Slezanu. Vzápětí na druhé straně zachytil Patzenhauer přihrávku Křetinského a sám v klidu nedal hostujícímu Vojtkovi sebemenší šanci - 3:3. Diváci vycítili, že domácí hokejisté nesložili zbraně a až do konce zápasu vytvořili nádhernou bouřlivou kulisu. Hosté se začali strachovat o výsledek zkoušeli hrát na remízu. Projevovalo se to hlavně zdržováním před každým vhazováním a zašlapáváním puků podél mantinelů. Nedalo mi, abych si nevzpomněl na loňskou druhou ligu, kdy tady podobným způsobem zdržovala slabší mužstva... V polovině poslední části hry dostal přesnou přihrávku na modrou Patzenhauer, ale jeho bombu zastavila maska brankáře hostů. Evidentně otřeseného Vojtka nechal hlavní rozhodčí Dvořák ošetřovat na ledě a pomohl tak Slezanům v jejich zdržovací taktice. Hokejisté domácího mužstva se nenechali vyvést z míry a pokračovali dál v tlaku a jedné šanci za druhou. Chybělo něco přes 2 minuty do konce zápasu, Stezka při obloučku zpoza vlastní branky našel na útočné modré čáře číhajícího Patzenhauera a ten dokonal tváří v tvář Vojtkovi opavskou zkázu. Nic na tom už nezměnil ani drtivý tlak hostů v poslední minutě ani hra bez brankáře posledních 15 vteřin. Přesně v 60. minutě ještě netrefil Tvrzník od útočné modré prázdnou branku hostů. Nejlepším hráčem Opavy byl vyhlášen Pavel Šebesta, nejlepším hráčem domácích Jaroslav Sirotek.

Ohlasy trenérů

Pavel Hulva (HC Slezan Opava): "Dnes jsme udělali mnoho osobních chyb a Ústí dokázalo nabídnuté šance stoprocentně využít. Měli jsme utkání dobře rozehrané, ale při stavu 3:2 pro nás přišla přímá nahrávka soupeři před branku. Naši hráči chtěli hrát stále dopředu, zapomínali za sebou hráče a zákonitě přišel trest. Je to pro mě zklamání, dnes jsme hráli v obraně velmi špatně. Domácí mají vynikající podporu diváků , kteří je ženou stále dopředu a jsou bezesporu 6. hráčem. Soutěž je velmi vyrovnaná a každé utkání je velmi těžké. Naše obrana narazila na zatím nejlepší útok v lize a podle toho to dopadlo".
Jiří Hurych (HC Slovan Ústí): "Do zápasu jsme nastoupili s tím, že víme, s kým máme tu čest. Opava je na 1. místě tabulky, má výborné hráče, kteří výborně bruslí, hrají dlouho spolu a výborně spolupracují. Naši hráči byli zaskočeni tím, že v úvodní třetině neproměnili více šancí. Báli jsme se třetiny druhé, v které se naši hráči tradičně zhorší a dnešek, bohužel,  nebyla výjimka. Přestali jsme hrát, ale ve třetí třetině se povedlo opět výsledek zvrátit. Víme, že výpadek v prostřední třetině nás potkává velmi často, zkoušeli jsme hrát na čtyři i tři formace, ale bohužel stále se to opakuje. Myslím, že hráči dostanou strach o výsledek a začnou se zbytečně zbavovat puků nebo je naopak zbytečně dlouho drží a tím pouštíme do hry soupeře. Nikdo není ochoten hrát a všichni čekají, že to odehraje někdo jiný. Nemůže se stávat, že nahrajeme soupeři a všichni hráči odjedou. Velkou bojovností v poslední třetině se nám podařilo výsledek zvrátit. Nyní jedeme dvakrát ven a jsem rád, že se nám podařilo přerušit smolnou sérii dvou prohraných zápasů. Nejsme spokojeni s hrou, kterou předvádí Martin Znojemský. Byl u valné části obdržených gólů, a proto dnes nebyl ani na lavičce.