, středa 19. 9. 2001

HC Slezan Opava

2:3

HC Dukla Jihlava

7.Najdek (Dostál), 53.Sochorek (Galvas, Vilášek) - 2.Adamec (M.Duben), 21.Mokrejš (Adamec), 42. M.Duben (Adamec). Rozhodčí Janda - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení 1:4, bez využití. 1080 diváků. Střely na branku 26:29.

Hrazdíra - Galvas, Vilášek, Ptáček, Přibyla, Vosátko, Dostál - Glabazňa, Brančík, Šebesta - Rozum, Harazim (54.Sochorek), Kašík - Lhotský (30.Suchánek), Najdek, Mikšan.

Sáblík - M.Duben, Čáslava, Ficenc, P.Duben, Fuksa, Vrábel - Adamec, Kaňkovský, Hodek - Bakus, Mokrejš, Hlouch - Kolář, Rytnauer, Jantovský.

Utkání Opavy s Jihlavou se dlouhodobě vyznačují urputnou defenzívní hrou a dobrými výkony brankářů. Nejinak tomu bylo i ve druhém kole nového ročníku první ligy. S jednou výjimkou, kterou byly úvodní minuty třetin. Opava vždy po nástupu ze šatny nechala koncentraci v šatně a zkušený soupeř toho dokázal využívat.

Zápas pořádně ještě nezačal a Opava už prohrávala. Útočníci hned po rozehrání propadli a Adamec poslal Duklu do vedení. Po chvíli se však domácí vzpamatovali a začali zasypávat Sáblíka sprškou střel. Hráči Dukly jako by byli překvapeni náhlým vedením a začali hrát velice pasivně, čehož dokázal využít v 11. minutě k vyrovnání Najdek. Po dlouhém pasu Vosátka se dostal za hostující obranu a blafákem překonal Sáblíka.

Při vstupu do druhé části hry se opět připomněla opavská nepozornost. Tentokrát padl gól nádherné střely Mokrejše, který z úctyhodné vzdálenosti trefil horní roh Hrazdírovy branky. Opava mohla odpovědět ihned po vyrovnání, ale Lhotský se zblízka neprosadil. V polovině zápasu se domácí trenéři pokusili zvýšit důraz v útoku nasazením Kamila Suchánka, ale kvalita hry, která byla v úvodní části dosti vysoká, začala upadat. Velkou šancí se předvedl Petr Kaňkovský, ale jeho samostatný nájezd Emil Hrazdíra zlikvidoval.

Na začátku třetí třetiny se do třetice zblízka trefil Miroslav Duben a zdálo se, že zápas je rozhodnut. Ovšem nebylo tomu tak. Dalibor Sochorek, který ve 45.minutě nahradil ve středu druhého útoku Harazima, nasadil ke sprintu na branku Dukly a puk po jeho střele doklouzal mezi Sáblíkovými betony do branky. Slezané vycítili šanci a vrhli všechny síly do útoku, ovšem v cestě za vyrovnáním jim stál skvělý Sáblík. O faktu, že si Jihlava odveze z Opavy všechny tři body, rozhodly dva jeho parádní zákroky proti šancím Mikšana a Glabazni. Na skóre už nic nezměnila ani závěrečná hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Jihlava): V první třetině byli domácí jasně lepší, nevím jestli to bylo cestou nebo čím. Pak jsme se zvedli a dokázali jsme využít nepozornost soupeře na začátku třetin. Závěr zápasu bychom ale měli umět zvládnout mnohem zkušeněji, nechali jsme si vstřelit branku a báli se o výsledek, podržel nás brankář. Je paradoxem, že na hřišti soupeře se snažíme hrát odzadu, ale dostaneme dvě branky po samostatných akcích. Určitě budeme mít o čem přemýšlet.

Pavel Hulva (Opava): Souhlasím s kolegou, že jsme byli v první třetině lepší, ale vždy nás srazili do kolen úvody třetin. Tohle se nám nesmí stávat, pořád jim to opakujeme a pořád na to nemyslí. To už není na pováženou, ale na pokutu.