14. kolo, pátek 16. 11. 2012

VHK ROBE Vsetín

5:3 (1:0, 2:2, 2:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 20. Kajaba, 38. Báchor (Štrbík, Daněk), 40. Daněk (Báchor, Štrbík), 43. Daněk (Štrbík, Kývala), 53. Tobola (Kajaba) - 22. Vrábel, 35. Svoboda (Štindl), 44. Gulda (Vrábel). Rozhodčí: Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6 – navíc Kývala (VSE) 5+KO, Žák 2+10 ZHK – Vaněk (OPA) 2+10 ZHK. Využití: 3:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 60. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Kohn – Vašíček, Valentík, Koutský, Žabčík T., Žák, Horák, Báchor – Kývala, Daněk, Štrbík – Baroš, Tobola, Kajaba – Koutník, Gromus, Zvonek – Ondra.

Kober - Bendík, Soukal, Hájek, Havlíček, Chvěja – Mareček, Trčka, Vaněk, Březina, Cios, Vrábel, Gulda, Svoboda, Juran, Štindl.

Od první minuty se hrálo ve vysokém tempu s šancemi na obou stranách. První velkou šanci si v přesilovce vypracovali hráči Slezanu, když se do samostatného úniku dostal Jan Štindl, ale jeho blafák na forhend vychytal domácí brankář Kohn. V polovině třetiny zahrávali přesilovou hru i domácí, ale velkou šanci si vypracovali opět hosté, když se do mezikruží před Kohna odrazil puk na hůl Trčky, který střelou zápěstím orazítkoval horní tyč domácí branky.

Vsetínští přes dobře bránící Slezan se do šancí dostávali sporadicky. První velkou šanci domácích měl na počátku osmnácté minuty Zvonek, který se rozjel sám na Kobera, ale trefil jen tyč hostující branky. Jediná branka třetiny padla v přesilovce Opavy, když Kober rozehrával z rohu kluziště za branku na svého spoluhráče, ale puk se nečekaně od mantinelu odrazil před dojíždějícího Reného Kajabu, který převzal puk a zasunul do odkryté klece, kam se neměl šanci hostující brankář vrátit včas. První třetina tedy vyzněla lépe pro domácí.

Do druhé třetiny vlétli lépe hosté, kteří se brzy propracovali k vyrovnání. Martin Vrábel si projel hřiště po levé straně a před Kohnem zamířil nad jeho lapačku, na což domácí brankář nedokázal reagovat a prvně kapituloval. Následovala pro fanouška velmi neatraktivní část zápasu, ve které to bylo samé zakázané uvolnění a marné pokusy dostat se do šance. Až ve čtyřiatřicáté minutě se domácí ocitli v akci dva na jednoho, kterou po přihrávce od Kajaby zakončoval Baroš do tyče. Záhy se hosté dostali dokonce do vedení, když až příliš dlouho si hrál s pukem u své brány Tomáš Žabčík, kterého o puk připravil Štindl a adresoval touš před Kohna, kde se puku ujal Lukáš Svoboda a střelou pod tělem padajícího Kohna dostal hosty do vedení.

Vsetín dokázal brzy srovnat, když v přesilové hře od modré propálil vše před sebou Stanislav Báchor, Kober vůbec neviděl puk přes clonící hráče před ním. V závěru třetiny hráli domácí opět přesilovku, kterou bleskově využili, když po střele Báchora Kober jen vyrazil před sebe, kde stál vsetínský kapitán Josef Daněk a dorážkou doklepl puk do brány hostů a navrátil Vsetínu vedení. Po druhé třetině tedy domácí stále vedli o jednu branku.

Na začátku třetí třetiny byl faulován Štrbík a Vsetín měl možnost trestného střílení, které Josef Daněk v branku neproměnil, protože jeho blafák na forhend Kober vychytal. O necelé dvě minuty později už se Valaši radovali, když Josef Daněk z rohu kluziště nabruslil před branku Opavy a pod padajícím Koberem poslal puk do sítě. Hosté bleskově odpověděli, když se přesně v protiútoku trefil po přihrávce od Vrábela Dennis Gulda a Kohn potřetí v zápase inkasoval. V polovině třetiny byl do konce zápasu vyloučen Kývala po vysoké holi, ze které vzešel zlomený nos opavského hráče, ale také kaluž krve. Pětiminutovou přesilovku hosté nezačali dobře, protože po pár vteřinách se dostal do zakončení Dominik Tobola, který střelou po zemi našel mezírku mezi betony hostujícího brankáře a překonal Kobera popáté.

Pár vteřin na to jel sám na Kobera Daněk, ale ten už pokusem mezi betony Kobera nepřekvapil. Pětiminutovou přesilovku hostů sudí Mrkva ještě vygradoval dalším vyloučením domácího hráče, ale Opava ve dvouminutové výhodě pět na tři se snad nedostala ani ke střele. V závěru zápasu byl vyloučen na 2+2 minuty Martin Vrábel a Vsetín zápas dohrával s výhodou přesilové hry. Skórovat se Valachům už nepodařilo a tak v klidu dokráčeli k vítězství 5:3 a upevnili si první místo v tabulce.


Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): „Čekali jsme, že Opava bude velmi těžký soupeř. Posledních osm zápasů prohráli jen jednou. První zápas na jejich ledě byl vyrovnaný a i dnes ukázali svou kvalitu. Zápas byl vyrovnaný s tím, že se nám podařily přesilové hry, ale i oslabení, kdy se nám například i ve třech podařilo Opavu držet zkrátka. Na druhou stranu při hře pět na pět se hrálo vyrovnaně. Tolik chyb, co jsme dnes udělali, jsme snad nikdy neudělali. Přičítám to trochu pauze, která byla, protože vždy to chvíli trvá, než se tým znovu dostane do zápasového rytmu. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli, protože v neděli nás čeká Havířov, kde bychom chtěli minimálně bodovat.“

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): „Myslím, že se hrálo pohledné bojovné utkání. Až do konce utkání jsme byli ve hře, ale za stavu 4:3 jsme byli nuceni otevřít trochu naši hru, protože jsme chtěli srovnat stav zápasu a dojít alespoň do remízového stavu. Jenomže při naší přesilovce jsme dostali laciný gól a to rozhodlo. Jinak se hrálo vyrovnané utkání nahoru dolů, chtěli jsme prodloužit naší vítěznou sérii, ale to se nestalo. Na lepší výsledek jsme snad ani nemohli pomýšlet, protože nás přijelo patnáct a zápas dnes nedohráli tři hráči. Dohrávat zápas v jedenácti hráčích už je těžké.“