, sobota 10. 11. 2001

HC Slezan Opava

2:2p

SK Kadaň

50.Šebesta (Galvas), 53.Sochorek (Kašík, Galvas) - 16.Postl (Muller, Kreuzmann), 46.Muller. Rozhodčí Fiedler - Vrdlovec, Brada. Vyloučení 7:11 + Muller, Kajer 10 OT, Pospišil 5+DKU, Znamenáček DT. 1020 diváků. Střely na branku 40:28.

Vojtek - Galvas, Vosátko, Ptáček, Přibyla, Seman, Vilášek - Kříž (41.Harazim), Brančík, Šebesta - Rozum, Sochorek, Kašík - Lhotský, Najdek, Mikšan.

Šlupina - Jelínek, Klaus, Kivoň, Pospíšil (5.Hlavatý), Vobořil, Ovšák - Postl, Muller, Kreuzmann - Polanský, Kuchler, Kajer - Gengel, Pištej, Znamenáček - Ivanov, Bělka, Kaše.

Více než sto trestných minut udělil rozhodčí Fiedler v zápase Opavy s Kadaní. Devadesát z nich obdrželi hráči hostí, kteří ovšem v dosavadním průběhu ligy prosluli svou disciplínou. V urputném zápase, plném osobních soubojů, však rozhodčí nedokázali udržet jednotnou úroveň posuzování zákroků a hráči obou týmů z toho byli poněkud zmatení. Disciplinární trest obdržel hráč Kadaně Znamenáček, který v přerušené hře udeřil pěstí domácího Šebestu.

Že se nebude hrát v rukavičkách naznačil hned ve čtvrté minutě obránce hostí Pospíšil. Narazil na mantinel Najdka a k pětiminutovému vyloučení jako bonus "vyfasoval" trest do konce zápasu. Domácí však nedokázali pětiminutovou přesilovku využít, obrana Kadaně plnila taktické pokyny svého trenéra dokonale. Nepříjemným forčekingem ztěžovali domácím obráncům rozehrávku, důrazně přistupovali k útočníkům a když nebylo zbytí, pomohli si neviditelným faulem. K dobré defenzívě přidala Kadaň také efektivní útok a v patnácté minutě potrestal po půlminutě Šebestovo vyloučení Postl.

Jestliže bránila Kadaň v první části výborně, druhá třetina jí v tomto ohledu vyšla ještě lépe. Domácí naráželi na neprostupnou zeď ve středním pásmu, situace jeden na jednoho končili téměř vždy ve prospěch hráče v černém. Když už se domácí odhodlali k jednoduchému nastřelení puku do třetiny a vypracovali si střelecké příležitosti, byl na místě vynikající brankář Šlupina. Domácí Vojtek se naopak vyznamenal při nájezdu Kajera a také po šanci dvojice Kreuzman - Muller.

Ke druhé brance paradoxně pomohla Kadani hrubá Vojtkova chyba. Při hře čtyři na čtyři rozehrál domácí brankář přímo na hůl Mullera a ten s elegancí anglického gentlemana skóroval. Domácí se však nevzdali a dokázali přece jen najít recept na kadaňskou zarputilost. Při vyloučení Kivoně dokázal Galvasovu střelu dorazit do branky nejlepší střelec domácích Šebesta a Opava rázem ožila. Vyrovnání v třiapadesáté minutě padlo jak jinak než v přesilovce. Hostující Gengel byl na trestné lavici jen devatenáct vteřin, když Sochorek prostřelil hradbu těl před kadaňskou branku a brankář Šlupina na jeho střelu ani nezareagoval.

Závěr zápasu se nesl ve znamení zvýšených emocí. Po vyrovnávací brance obdržel desetiminutový osobní trest za protesty Muller a vrcholné číslo převedl již zmíněný Znamenáček, který si přátelské šťouchnutí mezi Šebestou a Šlupinou špatně vyložil a během střídání poslal domácího útočníka direktem na zem. Po několikaminutové diskusi jej rozhodčí poslal do šatny a odebral mu registrační průkaz. V závěru hrála Opava ještě další dvě přesilovky, ale v normální hrací době už rozhodnutí nepadlo.

V prodloužení se už překvapivě nevylučovalo a bonusový bod mohly vybojovat oba týmy. Opava hrála se třemi útočníky a jen jedním obráncem a i když si vytvořila téměř trvalá tlak, brankář Šlupina, jinak opavský odchovanec, odolával. Do dvou samostatných nájezdů se dostali po chybách Opavy i hosté, ale ani Polanský, ani Kajer proti Vojtkovi neuspěli a ne příliš pohledný zápas tak skončil dělbou bodů.


Ohlasy trenérů

Řekli po utkání:
Otakar Vejvoda (Kadaň): Myslím si, že po průběhu zápasu jsme mohli i vyhrát. Věděli jsme, že Opava u nás sehrála výborné utkání a proto jsme sem přijeli s cílem hrát dobře v obraně a myslím, že se nám to i dařilo. Některé věci ovšem neovlivníme. Asi to bude znít divně, ale tohle mužstvo má ohromnou disciplínu a že jsme měli devadesát trestných minut, to opravdu nechápu. Myslím, že se o tom ale nemá smysl bavit, nic horšího už nás potkat nemůže.

Jiří Režnar (Opava): Souhlasím s kolegou, nechci říkat, že nám rozhodčí připískával, ale celý průběh zápasu byl hodně vypjatý a nesmíme se potom divit, že se tam Znamenáček nechá Šebestou vyprovokovat. Co se týče našeho výkonu, hráči si možná potom, co jsme vyhráli v Jihlavě mysleli, že to půjde samo, ale jak vidíme, tak pravda je jinde. Tohle mužstvo je ohromě technické a pro některé hráče je skoro potupa nastřelit puk za branku a tam o něj bojovat. Obávám se však, že dneska by nepomohlo ani to, Kadaň byla jasně lepší v soubojích jeden na jednoho a totálně ovládla střední pásmo.