, středa 14. 11. 2001

HC Senators Rosice

1:2

HC Slezan Opava

7.Sklenář (Vak) - 13.Šebesta (Lhotský, Brančík), 54.Najdek (Harazim). Rozhodčí Paur - Jonáš, Musílek. Vyloučení 9:10, využit 0:1. 460 diváků. Střely na branku 30:30.

Vojtek - Galvas, Vilášek, Přibyla, Ptáček, Seman, Vosátko - Lhotský, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Mikšan, Najdek, Harazim.

Hrachovina - Divíšek, Kališ, Lhotský, Bednárek, Tůma, Šefčík, Petlák - Bělohlav, Drábek, Kočara - Vak, Sklenář, Kučera - Buďa, Šesták, Nohel.

V dalším domácím zápase se Senátoři střetli s celkem Opavy, který před týdnem vyhrál v Jihlavě. Dal se tedy čekat dobrý hokej. Diváci se ho dočkali, ale jen několik málo minut v první třetině. Zbylé dvě části pak už byly o ničem a Senátoři jakoby na ledě vůbec nebyli. V dresu Rosic se poprvé představil Jaroslav Sklenář, posila z Ottawy Senators a také Tomáš Vak, který už v Rosicích hrál na začátku sezóny. Senátorům naopak chyběli zranění nebo nemocní Hrazdíra, Křetínský a Koudelka, na ledě nebyl ani Šlapanský, který uvažuje o ukončení kariéry.

Domácí vstoupili do utkání lépe, ale Vak nedal. Na druhé straně neuspěl proti Hrachovinovi Šebesta. V 5.minutě nevyzrál na Vojtka Nohel, ale v čase 7:00 už se to podařilo Sklenářovi, který prostřelil opavského brankáře. Asistenci si připsal Vak. Poté začal úřadovat hlavní rozhodčí pan Paur. Na trestnou lavici posílal jednoho rosického hráče za druhým za jakýkoliv kontakt, hráče Opavy pak nepotrestal ani za jasné fauly. Senátorské vedení mohl zvýšit Kučera, ale nedal. Vyrovnat naopak mohl Šebesta, ale ani on neuspěl. V 12.minutě se však už radoval. Pěknou kombinaci s Tomášem Lhotským v končící přesilovce využil Šebesta k vyrovnání. Hosté pak mohli jít do vedení, ale ani Kašík, ani Mikšan nedali. Na druhé straně ale neuspěli ani Drábek, Buďa, Kučera a Šesták. Po první třetině tak byl stav smírný v poměru 1:1.

Do druhé třetiny nastoupili oba týmy zakřiknutě. První šanci si připravili Senátoři, ale Kučera dobře chytajícího Vojtka nepřekonal. Na druhé straně dopadl stejně i Rozum a tak se skóre stále neměnilo. Nezměnilo se ani po šancích Vaka z celku domácích a Přibyly z hostujícího. Největší šanci na vstřelení branky měly Rosice v čase 29:28, kdy rozhodčí Paur po faulu Galvase odpískal trestné střílení. Rosický Šesták je však trestuhodně zahodil. Hra potom zcela upadla a poslední šance druhé části se zrodily až v 39.minutě, kdy Vojtka v brance Opavy nejprve nepřekonal Šesták, aby další šanci Sklenáře zastavil klakson. Po dvou třetinách bylo tedy stále 1:1.

Ve třetí třetině se dalo dívat jen na několik úvodních minut. Pak hra upadla do šedého průměru. Senátorům patřil nástup, do třetí části, ale své šance neproměnili Divíšek, ani Drábek. Na druhé straně se proti pokusu Galvase vyznamenal jistě chytající Hrachovina. Domácí měli ještě jednu velkou šanci, ale Buďa nedal. Logicky tak přišel trest. V 53.minutě hráli hosté přesilovku, v níž nejprve Hrachovina zázračně zlikvidoval šanci Harazima, ale o několik sekund později už přes clonícího hráče neviděl střelu Najdka, který rozhodl. Senátoři si totiž v závěru, kdy hráli power-play a zároveň přesilovku (tedy šest na čtyři) nevypracovali jedinou šanci, ba co víc, vůbec nevystřelili. Po dalším ostudném výkonu si tak dobře takticky hrající Opava odvezla tři body za vítězství v poměru 2:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Hulva (asistent trenéra Opavy): „Určitě se nám to příjemně hodnotí, protože jsme vyhráli. Přijeli jsme s důslednou obranou a po pravdě bychom byli spokojeni s bodem. Chtěli jsme hrát na rychlé protiútoky, i když nám to Rosice trošku ze začátku zápasu znemožnili, když daly branku a my jsme museli hru trošku otevřít. Hráli jsme velmi dobře kombinačně, měli jsme v první třetině spoustu brankových příležitostí, ale nevyužili jsme je. Stav 1:1 po první třetině ale pro nás byl velmi nadějný. Ve druhé části jsme hráli ze zadu, podnikali protiútoky a tahle taktika fungovala. Ve třetí třetině jsme pak dali na 2:1 a tím jsme rozhodli.

Lubomír Oslizlo (trenér Rosic): „Opava hrála velice dobře, což nás celkem překvapilo, ale na jednu vstřelenou branku se nedá vyhrát. Doplatili jsme na vyloučení, když jsme oba góly inkasovali prakticky v oslabení, druhý po útočném faulu. V závěru jsme se pokusili výsledek zvrátit při přesilovce šest na čtyři, ale ani jsme pořádně nevystřelili. Pokud dáme jenom jeden gól, tak se dá těžko vyhrát.“