Slezan se rval statečně, v derby s lídrem bere cenný bod

  • sobota 02. prosince 2017
  • Redakce

Opavští hokejisté předvedli v sobotním derby s Porubou velmi dobrý výkon. Brzy šli do dvoubrankového vedení a ještě ve 37. minutě vedli 3:1. Pak Poruba bleskově srovnala, ale Slezané se rvali dál. V závěru sahali po senzační výhře, jenže nájezdy zvládli lépe zkušenější Ostravané. Opava se nemá za co stydět, byť bere jen bod.

25. kolo, sobota 2. 12. 2017

HC Slezan Opava

3:4sn (2:1, 1:2, 0:0 - 0:0)

HC RT TORAX Poruba

Branky a nahrávky: 6. Vítek (Šindelář, Černý), 8. Rudl (Šindelář, Seidler), 37. Černý (Vaněk, Seidler) – 20. Ollender (Zachar), 39. Finsterle (Ollender), 40. M. Slavík (Luka, Finsterle), rozhodující nájezd Káňa. Rozhodčí: Malota – Rožánek, Konvička. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:2. Diváci: 330. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4.

Šafránek – Pokorný, Kiss, Šindelář, Rudl, Štindl, D. Slavík – Bitomský, Chalupa, Rousek, Vítek, Horváth, Vaněk, Maxner, Wolf, Hartmann, Seidler, Černý, Malina, Škoda.

Kubáň – Dresler, M. Slavík, Janota, Kaluža, Hryciow, Adam, Popela, Puškár – Haas, Zachar, Fojtík, Ballner, Káňa, Zdeněk, Luka, Finsterle, Jaroš, Ollender, Schwarz, Gelnar.

Opavští hokejisté vlétli do derby skvěle. Už v čase 5:28 Vítek ve čtyřminutové přesilovce propálil Kubáně a Slezan vedl. Krátce nato navíc domácí skórovali i po druhé. Od modré to zkusil Rudl a puk po jeho střele propadl porubskému brankáři až do sítě – 2:0.

Ostravský favorit stihl reagovat až v závěru první třetiny. Po dvou neproměněných přesilovkách přispěchal s kontaktním gólem Ollender, který se po skvělém pasu Zachara trefil přesně mezi betony Šafránka, a Porubě chyběl krok k vyrovnání.

Druholigový lídr v Opavě nepředváděl kdovíjak oslnivý výkon, navíc v čase 36:27 inkasovala potřetí. To když Vaněk chytrou zadovkou vrátil puk před ostravskou branku a Černý zblízka pohotovu dorážkou vrátil Slezanu dvoubrankový náskok – 3:1.

Závěr druhé třetiny ovšem patřil Porubě. Nejprve po rychlém brejku snížil Finsterle a pouhých pět sekund před zvukem sirény Marek Slavík zužitkoval oblíbenou přesilovku čtyři na tři a skóre derby bylo rázem 3:3. Slezan na začátku třetí části nevyužil 103 sekund dlouhou početní výhodu pěti proti třem, pak Vaněk neproměnil trestné střílení.

Po bezbrankové třetí dvacetiminutovce se šlo do prodloužení. Čekalo se, kdo udělá chybu, ale po opatrném průběhu musely rozhodnout až nájezdy. V nich se opavským střelcům nedařilo, naopak Poruba proměnila hned tři nájezdy a ze slezské metropole si odvezla dva body.


Ohlasy trenérů

Zdeněk Pavelek (trenér HC Slezan Opava): „Je to škoda, ale mužstvo nyní šlape dobře. Kluci hráli dobře, plnili úkoly i taktiku. Podle mě jsme tentokrát byli lepší a měli jsme vyhrát. Jsme rádi, že se mužstvo trochu zvedlo. Bodově je to nic moc, ale herně je to velký zlom. Hráči vidí, že se mohou odrazit. Ztráta na šesté místo je velká, ale chceme vyhrávat.“

Aleš Flašar (trenér HC RT TORAX Poruba 2011): „Bylo to hodně těžké utkání. Vždycky, když se vymění trenéři, tak je to pro tým taková vzpruha. Opava hrála velmi dobře ze zajištěné obrany, Dušan Šafránek chytal výborně a soupeře dlouho držel. Nás trošku srazily smolné branky v oslabení, které jsme dostali zkraje utkání. Zlomovým momentem bylo, že jsme zvládli konec prostřední části. Tam nám to deset sekund před koncem vyšlo, postavili jsme čtyři hráče, kteří srovnali. Byl to hodně těžký zápas. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že Opava je poslední. Za dva body jsme rádi, mohli jsme mít taky nulu.“