Slezané v Šumperku sahali po výhře, nakonec urvali bod

  • sobota 27. ledna 2018
  • Redakce

Opavští hokejisté si málem znovu vyšlápli na favorizovaný Šumperk. V podhůří Jeseníků Slezan dvakrát vedl, domácí ale vždy dokázali s Opavou srovnat krok. Vítěze vyrovnané bitvy nakonec musely určit až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Draci. Opavský celek si tak domů odváží alespoň bod.

40. kolo, sobota 27. 1. 2018

Draci Šumperk

4:3sn (0:1, 2:2, 1:0 - 0:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 28. Půhoný (Vachutka, Sedlák), 28. Lehečka (Fischer), 46. Půhoný (Vymazal), rozh. náj. Vachutka – 16. Hartmann (Horváth), 32. Wolf (Štindl), 37. Fišera (Černý, Štindl). Rozhodčí: Cabák – Bubela, Zedník. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 737. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3.

Lakosil – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Bažant, Gewiese, Řezáč, Sedlák – Skopal, Kovařík, Lehečka, Vachutka, Müller, Králík, Půhoný, Fischer, Vymazal, Cink, Ostřanský.

Wanecki – Fišera, Kiss, Šindelář, Šendera, Rudl, Slavík – Cihlář, Herman, Vítek, Horváth, Štindl, Vaněk, Chalupa, Maxner, Wolf, Hartmann, Seidler, Černý, Malina.

Týmy začaly v rychlém tempu, už ve 3. minutě se do samostatného úniku na branku dostal Drak Milan Ostřanský, gólmana Waneckiho ale nepřekonal. Svěřenci Jozefa Zavadila měli brzy k dispozici početní výhody. Nejprve klasickou pět na čtyři, později i dvojnásobnou. Jenže kde nic, tu nic. Opavští kritický okamžik úvodní dvacetiminutovky ustáli, puk do sítě nedostal ani Tomáš Sedlák, ani před brankovištěm dorážející Radek Fischer.

Načež se potvrdilo známé sportovní pravidlo: když nedáš, dostaneš. Na tabuli běžela 16. minuta základní hrací doby, Slezan získal útočné pásmo a vyrazil do přečíslení dva na jednoho. Ondřej Hartmann se nakonec rozhodl z pravé strany zakončovat sám, vypustil rychlou a přesnou střelu zápěstím ke vzdálenější tyči. Vlastimil Lakosil nestačil reagovat vyrážečkou, Opava rázem vedla 1:0. Do první sirény měly obě strany barikády ještě jednu přesilovkou možnost, další branky ovšem nepadly.

Na startu prostřední části sice hosté dohrávali zbytek početní převahy, šanci si paradoxně vytvořil žlutomodří. Tváří v tvář Waneckimu zůstal útočník Lukáš Králík, avšak také on minul. Fanoušci Šumperka zvedali ruce nad hlavu až během další dračí přesilovky. U pravého kruhu se pořádně napřáhl Jiří Půhoný, a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Netrvalo dlouho a došlo k opětovné změně ve skóre. Ještě na konci téže minuty, tedy osmadvacáté, zvrátil stav na domácí stranu Jakub Lehečka, jenž zůstal nepokrytý před soupeřovou klecí, maskovaného muže překonal zakončením mezi betony – 1:2.

Přestřelka pokračovala. Opava vyhrála vhazování v útočném pásmu, o pár sekund později slavila vyrovnání. Lakosila nečekaně překonal Petr Wolf. Na sklonku druhého dějství rozhodčí poslali za katr Daniela Vachutku, Slezané jeho prohřešek potrestali. Jan Fišera nabral puk na hokejku mezi kruhy, švihem zápěstím rozvlnil domácí síťku – 2:3. Opava si do kabin znovu nesla hubený náskok.

Příliš dlouho si jej neužila. Běžel závěr 46. minuty, Šumperští hráli přesilovku a Jiří Půhoný dělovkou vymetl pavučinky opavského zařízení – 3:3. Střetnutí postupnými krůčky spělo k prodloužení. Draci ale měli co dělat, aby k němu vůbec došlo, jelikož pět minut před třetí sirénou vzdorovali oslabení ve třech proti pěti. Branku neinkasovali, oba mančafty braly bod, o ten další se přetahovaly v nastavených pěti minutách.

V prodloužení mohli Draci rozhodnout, sami na branku pláchli Jiří Půhoný i Milan Ostřanský, leč oba ztroskotali na výborném Waneckim. Ani dalších pět minut hokeje nestačilo, diváci se těšili na nájezdy. Jejich jediným úspěšným exekutorem byl šumperský útočník Daniel Vachutka, který přisoudil domácím druhý bod.


Ohlasy trenérů

Jozef Zavadil (trenér Draci Šumperk): „Bylo to utkání plné bojovnosti, ve kterém jsme chtěli moc vyhrát. Měli jsme spoustu šancí, několik úniků, ale nedali jsme je. Musím ale zároveň uznat, že Opava odehrála výborné utkání.“

Zdeněk Pavelek (trenér HC Slezan Opava): „Musím konstatovat, že jsme hráli výborně a možná jsme si zasloužili i vyhrát. Měli jsme šance, udělali jsme sice také pár chyb, za které jsme zaplatili gólem, ale ve hře bylo srdíčko. Na Šumperk se nám daří, protože chce hrát hokej, což nám vyhovuje. Není to silové mužstvo, ale hokejové. V novém roce jsme zavedli trošku jiný systém, začali jsme poctivěji trénovat a hráči vidí, že to má smysl a význam.“