, sobota 19. 1. 2002

HC Slezan Opava

6:2

Draci Šumperk

5.Šebesta (Glabazňa), 28.Galvas (Šebesta, Vosátko), 37.Vosátko (Galvas), 38.Harazim, 43.Najdek (Mikšan), 45.Najdek (Suchánek) - 3.Suchý (Průcha, Koukal), 20.Průcha (Suchý, Koukal). Rozhodčí Votroubek - Kindl, Mergl. Vyloučení 5:6 + Nohejl 10 OT, využití 2:0. 852 diváků. Střely na branku 43:30.

Vlašánek - Galvas, Vosátko, Přibyla, Vnenk (21.Prokop), Šťastný, Vilášek (56.Kukol) - Glabazňa, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek (21.Harazim), Rozum - Harazim (21.Suchánek), Najdek, Mikšan - od 45.Kříž.

Svoboda (45.Dušek) - Záleský, Luštinec, Hendrich, Kostka, Tomášek, Bartoň - Nohejl, Archalous, Janiga - Suchý, Koukal, Průcha - Sehnoutka, Vašata, Zadražil - Joudal, Horáček, Beck.

Ke svému druhém prvoligovému zápasu nastoupil Hradec Králové v Opavě v sestavě i s Alešem Tomáškem, který týmu přijel pomoci ze Šumperka. Domácí trenéři zase dali příležitost v brance Petru Vlašánkovi, který se postavil do branky od začátku zápasu po dvou měsících.

Hradec Králové představil v Opavě mladý bojovný tým, který nedostatek zkušeností nahrazoval nesmírným nasazením a vynikajícím pohybem. Tato taktika dělala domácím zejména v úvodu zápasu velké problémy, domácí začali udávat tempo utkání až ve druhé polovině, kdy se projevila jejich síla a zkušenosti.

První důvod k radosti měli hosté. Ještě neuběhly ani tři minuty a Vlašánek lovil puk ze své sítě po první střele na svou branku. Lapačkou totiž promáchl vzduchem při snaze zachytit plachtící puk z hokejky Suchého a hosté vedli 1:0. Domácím se podařilo vyrovnat záhy, Šebesta si nabruslil na dlouhý Glabazňův pas a mezi betony brankáře Svobody vyrovnal. Přestože si hostující brankář Svoboda připsal za první třetinu 16 zásahů, většina opavských střel jej trefovala do betonů a nepředstavovala pro něj výraznější nebezpečí.

Po první třetině však svítilo na ukazateli skóre 1:2. Domácí nedokázali v poslední minutě vyčistit situaci před vlastní brankou a pro juniorského reprezentanta Průchu nebyl problém trefit puk do odkryté branky.

Do druhé třetiny udělali domácí trenéři drobné změny v sestavě a Slezan začínal mít herně navrch. K vyrovnání mu pomohla nedisciplinovanost hostí, když nejprve v končící přesilovce prostřelil vše co mu stálo v cestě Galvas a o pár minut později poslal Vosátko opět po přesilovkové střele Galvase Opavu do vedení. Vosátkova branka odstartovala sérii kuriozních gólu, neboť ji šťastný střelec dosáhl parádní fotbalovou hlavičkou.

Když potom o minutu později trefil Harazim brusle Luštince, od kterého se puk odrazil do branky, bylo rozhodnuto. Hosté sice ještě skórovali, ale branka Janigy nemohla být uznána, jelikož ji střelec dosáhl evidentním kopnutím.

Ve třetí třetině potom upravil výsledek do konečné podoby dvěma brankami Najdek, obě opravdu stály za zhlédnutí. Nejdříve si při nájezdu s kolegou Mikšanem několikrát vyměnil puk a nekompromistně zavěsil, o dvě minuty později při téměř identické situaci využil toho, že všichni hráči soupeře čekali přihrávku na najíždějícího spoluhráče. Najdek však s přihrávkou tak dlouho váhal, až poslal puk z téměř nulového úhlu o rameno brankáře Svobody do branky.

Hostující brankář se na to již nemohl dívat a přepustil své místo Duškovi. Ten mohl kapitulovat hned po dvaceti veřinách, ale Glabazňův nájezd s přehledem zlikvidoval. Po šesté brance nechali domácí trenéři nastupovat všechny hráče z lavičky, na poslední minuty si si v letošní sezóně poprvé zahrál i junior Kukol. Opava nakonec získala všechny body za výhru 6:2, i když o ně musela tvrdě bojovat.


Ohlasy trenérů

Jiří Fibiger (Hradec Kr.): Naši hráči hráli na co měli, nezbývá nám než v každém zápase bojovat, dát do hry srdce a nasazení. Domácí v druhé polovině jasně ukázali, že v hráčské kvalit jsou daleko nad námi a proto zvítězili. Přesto musím hráčům za výkon poděkovat.

Pavel Hulva (Opava): Přestože jsme zvítězili, lépe řečeno, utrpěli jsme vítězství, nejsem s naší hrou spokojen. Jak říkal kolega, Hradec má většinou mladé hráče, kterým chybí zkušenosti, a proto se dá očekávat, že pokud bychom takto hráli proti zkušenějšímu týmu, určitě by naše chyby trestal důrazněji. Přeju našim soupeřům, aby se jim nadále v soutěži dařilo."