, středa 30. 1. 2002

HC Slezan Opava

1:2

HK Jestřábi Prostějov

35.Šebesta (Kašík, Galvas) - 32.Světlík (Sýkora), 43.Lipina. Rozhodčí Poruba - Mikler, Janiczek. Vyloučení 7:6, využití 0:1, oslabení 1:0. 1340 diváků. Střely na branku 33:33.

Hrazdíra - Galvas, Ondrušek, Vosátko, Šťastný, Brančík, Kukol - Šebesta, Sochorek, Kříž - Kašík, Harazim, Rozum - Mikšan, Najdek, Suchánek.

Maláč - Faltýnek, Homer, Světlík, Doseděl, Vlček, Kohoutek (38.Přikryl) - Černý, Karný, Janeček - Šakarov, Fiala, Hradecký - Malkus, Lipina, Žajgla (31.Sýkora).

Rychlý a útočný zápas mezi opavou a Prostějovem rozhodla chyba domácího Brančíka na začátku třetí třetiny. Domácí střední útočník, díky velké marodce však hrající na postu obránce, rozehrál přímo na hůl Petra Lipiny a ten překonal jinak vynikajícího Hrazdíru. Byl to paradoxně Richard Brančík, který jinak odehrál v obraně výborný zápas a dokázal, že je naprosto univerzálním hráčem. Lipina byl blízko branky už pár vteřin před svým úspěchem. Po střele Tomáše Sýkory ale nedokázal zasunout puk do odkryté domácí branky. Puku se zmocnil Brančík a chystal se rozehrát, Hrazdíra se teprve rovnal do základního postavení a na Lipinovu střelu nestačil včas zareagovat.

Brankáři byli ozdobou utkání. Oba si připsali po třiatřiceti zásazích a oba zneškodnili soupeřům několik vyloženách šancí. V opavském dresu měl smůlu především Rozum, Maláč dvakrát vychytal také Šebestu. "Brankáři byli rozhodující muži na ledě. S jedním vstřeleným gólem však nemůžeme vyhrát," stežoval si po zápase Pavel Šebesta.

První třetina skončila bez branek. Domácí, opět ve značně kombinované sestavě, držely s rozjetým soupeřem krok, počet šancí na obou stranách byl vyrovnaný. Domácí trebér Hulva přiznal, že měl ze soupeře respekt: "Prostějov se po příchodu Maláče úžasně zvedl a je teď ve velmi dobré formě. Naši hráči hráli na hranici svých možností."

Do vedení šli hosté při vyloučení Roberta Najdka. Tomáš Sýkora, který nastoupil až od půlky zápasu, vypracoval střeleckou pozici pro obránce Světlíka a ten čistě prostřelil Hrazdíru. Vyrovnání přišlo o několik minut paradoxně opět při Najdkově vyloučení. Domácí získali ve své třetině puk a chystali se je vyhodit. Galvas však namísto bezhalvého odpálení puku našel Kašíka, který naskočil ze střídačky a přesným pasem našel najíždějícího Šebestu, na kterého prostějovská obrana zapomněla. "Gól jsem sice dal, ale bylo to málo. Měl jsem dát jěště jeden," litoval nevyužitých šancí Pavel Šebesta. Měl na mysli zejména dvě situace. Ke konci druhé třetiny propadl puk po Šebestově dorážce za záda Pavla Maláče, sudí však gól neuznal pro posunutí branky. Při druhé části ve třetí třetině zase Šebesta vybrusil zpoza branky a trefil jen spoluhráčovu helmu.

V poslední části se Prostějov, mohutně povzbuzovaný velkou skupinou fanoušků, snažil uhájit těsné vedení. Pomohlo mu v tom pětiminutové vyloučení domácího juniora Ondruška, který hrubě fauloval kolenem. Slezan však neodehrál celé pětiminutové oslabení proti pěti, jelikož Kašík si zkušeně došel pro faul a na 120 vteřin se síly srovnaly.

V poslední minutě se Opava pokusila zahrát power play, hosté z Hané si však výsledek pohlídali. V rozjitřené atmosféře po skončení zápasu se odmítla hostující trenérská dvojice dostavit na tiskovou konferenci.


Ohlasy trenérů

Pavel Hulva (Opava): Zápasu by více slušela remíza, škoda té chyby Brančíka. Naši hráči dali do zápasu všechno a někteří hráli na hranici svých možností. Hostům výborně zachytal brankář, ale i náš Hrazdíra chytal velmi dobře.