playoff, neděle 17. 2. 2002

SK Horácká Slavia Třebíč

3:1

HC Slezan Opava

2.Kaňka (Holý), 27.Kaňka (Žiška, Fryauf), 38.Kaňka (Dolníček, Erat) - 20.Brančík (Galvas). Vyloučení 8:13, využití 1:1. 3724 diváků. Střely na branku 31:26.

Kučírek - Kříž, Hrbáček, Ševčík, Sedláček, Polívka, Němec, Mocek - Kaňka, Žiška, Holý - Erat, Altrichter, Fryauf - Beroun, Hrůza, Dolníček - Podstavek.

Hrazdíra - Galvas, Vosátko, Přibyla, Chmelíř, Prokop, Vilášek - Glabazňa, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Suchánek, Najdek, Mikšan - Kříž, Harazim, Hulva.

Neuběhlo ani půldruhé minuty a Třebíč vedla 1:0. Holý od mantinelu nahrál na zcela osamoceného Kaňku, který pohotově zakončil. Na konci 4. minuty Hrůza nadvakrát vyzkoušel Hrazdíru, ale neuspěl. Na druhé straně ve 13. a 14. minutě při oslabení nechali domácí obránci vyniknout Kučírka, který bravurně zlikvidoval šance hostů. V 17. minutě se na obou stranách vyskytly krásné gólovky - nejprve neuspěli Slezané z brejku a hned poté Erat, který se proháčkoval až k Hrazdírovi, nedokázal vleže zakončit. Na začátku 19. minuty Altrichter odjel na trestnou lavici za hákování a následně za dvacet vteřin jej Němec. Opava hrála pět proti třem a tuto příležitost nezahodila. Za minutu se totiž do branky trefil Brančík. Do šaten se šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Pět proti třem se ve druhé třetině hrálo také na straně domácích po vyloučení Galvase a Vosátka. Domácí, i když jim tento zápas přesilovky moc nešly, nic nenechali náhodě a po asistenci Ševčíka opět zaúřadoval Kaňka - 2:1. Opava mohla vyrovnat ve 29. minutě, ale nikým neohrožovaný Šebesta na Kučírka nevyzrál. Chvíli na to mohl pojistit Kaňka, jenže místo puku skončil v brance sám. Na druhé straně se ve 34. minutě nezadařilo Brančíkovi. Ve 38. minutě Dolníček našel Kaňku, který z voleje skóroval do prakticky zcela odkryté Hrazdírovy branky. Druhou část vyhráli domácí 2:0.

Na začátku posledního dějství byli Opavané mírně pod tlakem - nicméně Němcova střela šla těsně vedle a Žiškův projektil zastavila tyč. V 53. minutě mohl Beroun pojistit, ale Hrazdíra včas sklapnul betony. Hosté se snažili domácí zatlačit, ale všechnu jejich snahu ke konci utkání definitivně ukončilo vyloučení Kašíka, který byl v poslední minutě potrestán dvojnásobným trestem za hru vysokou holí a následný protest. Horácká Slavia v prvním zápase play-off tedy vyhrála 3:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC Slezan Opava): "Do Třebíče jsme jeli s cílem ji potrápit. Dnes to byl takový první krok, abychom jim tu cestu znepříjemnili. Samozřejmě jsme věděli, že Třebíč hraje velice dobře, když za poslední tři zápasy dala 25 gólů a 3 dostala. Hráče jsme nabádali, aby zbytečně nechodili do oslabení, protože Třebíč umí hrát přesilovky. Bohužel v poslední třetině jsme měli pět vyloučených, což znamená, že si to k srdci moc nebrali. Jinak si myslím, že za výsledek 3:1 je třeba hráčům poděkovat, protože odehráli pěkné utkání. Příště se budeme snažit, jak jsem říkal na začátku, Třebíči to znepříjemnit a zkusit uhrát vítězství."

Milan Chalupa (SK HS Třebíč): "Předpokládali jsme, že Opava bude pro nás jeden z těch horších soupeřů. V play-off si ale člověk nevybere, nemá cenu před tím kalkulovat, kdo s kým a tak podobně. Opava nám byla přisouzená a my uděláme všechno proto, abychom uspěli. Dneska jsme udělali první krok a nikdo se nebude ptát, jak jsme hráli. Jestli jsme hráli dobře nebo špatně - prostě je to 1:0 a o to tady šlo. Nebudu to tady moc rozvádět, 1:0 vedeme a zítra nás čeká opět těžký zápas. Je to úplně nová soutěž úplně o něčem jiném. Jsem rád, že kluci tu nervozitu přečkali a za to je musím pochválit."