35. kolo, pátek 11. 1. 2008

VHK ROBE Vsetín

5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 1. Varga (Haschka), 12. Rachůnek (Švaňhal), 26. Kadlčík (Kocur, Rachůnek), 44. Haschka (Hrňa, Podešva), 60. Kadlčík (Kapr) - 32. Božilov (Dohnal, Tichý), 51. Tošenovjan (Grofek, Dohnal). Rozhodčí: Škrobák - Velinský, Wesley. Vyloučení: 7:12, navíc Haschka (Vsetín), Chalupa a Tichý (oba Opava) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 455. Střely na branku: 40:37. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Kůdela - Holomek, Štindl, Kapr, Kocur, Haschka, Lukeš - Podešva, Kadlčík, Varga, Plachtovič, Hrňa, Švaňhal, Surovec, Ševčík, Rachůnek.

Vašut - Vitásek, Plachký, Gulda, Planovský, Tichý, Božilov - Tošenovjan, Herman, Šafár, Čermák, Dohnal, Grofek, Wolf, Chalupa, Blaga, Mlýnek.

Do pátečního utkání proti juniorům z Opavy, které se odehrálo na zimním stadionu Na Lapači, vstoupili zelenožlutí nejlépe, jak mohli. Hned po 36 vteřinách hry se totiž poprvé v utkání měnilo skóre a to ve chvíli, kdy se nejprve David Varga trefil pouze do břevna opavské klece, aby následně při dorážce dopravil puk za Vašutova záda (1:0). Opavští se však, i přes tuto rychlou branku, vydali vzápětí na opačnou stranu kluziště, aby zde ve dvojici Planovský – Božilov, vyzkoušeli pozornost také domácího brankáře Kůdely. V čase 2:56 se ozval hvizd hlavního sudí, který poslal na dvě minuty na trestnou lavici Chalupu za nedovolené bránění a domácí se tak mohli pokusit o navýšení svého vedení. V průběhu celé přesilovky se však Vsetínští jen marně snažili o udržení útočného pásma, což se jim povedlo teprve až pár vteřin před vypršením Chalupova trestu a co více, podařilo se jim opět dostat puk za brankovou čáru. Bohužel pro domácí tým tomu tak bylo téměř zároveň s přerušením hry a branka tak nemohla být uznána.

I přes to, že ihned po vypršení prvního oslabení, šli hosté znovu do čtyř, domácím se ani druhou přesilovku využít nepodařilo. V následujících minutách se na ledě odehrával koncert pod taktovkou domácích, kteří na bezzubě hrající Opavu zkoušeli zahrozit ze všech stran, významné šance však jakoby opomíjeli. Na další zajímavý moment si tak museli diváci počkat až do 12. minuty, kdy nejprve chyboval Švaňhal, po jehož zaváhání se na domácího Kůdelu řítil Grofek a stadionem zazněla tyč. Ihned na to se ale na opačné straně pozornost obrátila zpět na Ondřeje Švaňhala, který z rohu kluziště přihrál Rachůnkovi před branku, ten nezaváhal a z bezprostřední blízkosti zvýšil svou ranou vedení Valachů na 2:0. Do konce první třetiny měl na hokejce gólovku ještě Erik Hrňa, kterému z úhlu přihrával kapitán Martin Podešva, ale Hrňa ztratil v rozhodující chvíli rovnováhu a brankář hostí si tak další zákrok nepřipsal.

Úvod druhé části byl poznamenán dalším vyloučením a opět na opavské straně. Aby toho však na hosty nebylo málo, za držení poslal hlavní sudí za katr ještě Wolfa a před domácími se tak otevřela 1:18 trvající dvojnásobná přesilovka. Po chybě domácích se však ke konci prvního trestu dostal k puku Michal Mlýnek, který se vyřítil na Kůdelovu klec, v jeho neprospěch mu však v patách byli dva domácí ochránci, kteří opavského centra těsně před brankovištěm připravili o puk. Když už to vypadalo, že Opavští ustojí dvojnásobnou přesilovku bez ztráty kytičky, přihráli si mezi sebou nejprve Rachůnek s Kocurem, aby následně poslali puk na Kadlčíka, jenž vypálil na Vašuta, který mohl pouze sledovat puk, který se otřel o tyčku a došoural se až za brankovou čáru (3:0).

Téměř v polovině utkání došla v rozdělování trestů poprvé řada také na domácí a Opavští hned od úvodních vteřin přesilovky domácím ukázali, jak že se to má přesilovka hrát. Avšak na pozornou domácí obranu, v čele s Kůdelou, hosté ani tentokrát nevyzráli. Těsně před skončením oslabení se ještě vydal na výlet Erik Hrňa, který probruslil skrz polovinu hřiště a na konci své akce chtěl na gólmana hostí vyzrát blafákem, ten mu však příliš nevyšel. V následujících minutách byly na ledě k vidění další dvě přesilovky, při kterých se oba týmy vystřídali jak v oslabení, tak s převahou jednoho muže v poli. Nutno podotknout, že Opavským se přesilovka vydařila poněkud lépe a v čase 31:16 se tak konečně mohli z první branky radovat i hosté, když svou ránu přeměnil v gól Alexandr Božilov (3:1).

Ve druhé polovině prostřední části, když se opět hrálo v pěti na obou stranách, se obraz hry vrátil do starých kolejí. Vsetínští měli jasně navrch a Opavští jakoby přijeli do Vsetína pouze na výlet. O oživení se tak postaralo až dvojnásobné vyloučení, při kterém šly oba týmy do čtyř. Nejvíce tato situace vyhovovala domácímu Švaňhalovi, který to nejprve na brankáře hostí zkusil od pravé tyčky, aby o pár vteřin později nestihl zakončit zamýšlený blafák. Do konce druhé části ještě zvedl diváky ze sedaček domácí kapitán, který zkoušel na třikrát vyzrát na Vašuta – při třetím pokusu se mu dokonce podařilo dostat puk za gólmanova záda, to už však stadionem zněla druhá siréna a skóre se tak měnit nemohlo.

Hned v prvních minutách závěrečné části byla na domácích patrná chuť do hry a k první šanci se dostali pouhých 30 vteřin po zahájení hry, když se mezi hostujícími obránci šikovně zorientoval Švaňhal, jeho střelu však Vašut vykryl. O chvíli později měli domácí na hokejkách znovu gól, když nejprve Ševčík vypálil na gólmana hostí, kterému puk propadl do brankoviště a nejbližší hráč – Plachtovič, se snažil akci dokončit, dříve než se mu to ale podařilo, byla hra znovu přerušena. Následovaly další dva tresty pro Opavské a domácím se tak naskytla další přesilovka v pěti proti třem, tentokráte na dobu 47 vteřin. Vsetínští si při této převaze vytvořili slušný tlak, který vyústil až v branku, když v čase 43:47 Haschkovo nahození od modré propadlo do sítě (4:1).

Hosté ze severu Moravy si však v 50. minutě vykřesali jiskru naděje, když ve vlastním oslabení unikli Grofek s Tošenovjanem a první jmenovaný přibrzdil i s bránícími Vsetíňáky na modré, nechal Michala Tošenovjana dobruslit až před branku, přihrál mu a ten přesnou střelou zavěsil pod víko (4:2). O chvíli později šli ještě domácí do čtyř a Opava tak měla šanci na další snížení skóre, avšak i přes to, že domácí v závěru zápasu polevili na tempu, hostujícímu celku se na domácího Kůdelu nic extra vymyslet nepodařilo. V 58. minutě byli opět vyloučeni dva hráči, po jednom na obou stranách a hrálo se znovu ve čtyřech. Do velké šance se dostalo duo Hrňa – Ševčík, avšak první jmenovaný klec dalece přestřelil. V čase 59:16 došlo ještě na vyloučení obránce Haschky, přičemž si Opavané vybrali oddechový čas, po kterém zůstal na střídačce stát také brankář Vašut. Domácí však po buly vybojovali puk a v čase 59:27 završili skóre utkání na konečných 5:2.

Domácí se tak po nepříliš náročném utkání mohou radovat ze tříbodové zisku, přičemž junioři Opavy se mohou pokusit o zlepšení nálady v sousedním Zlíně, kde to však nebudou mít vůbec snadné, jelikož Ševci nyní trůní až na samém vrcholu extraligové tabulky.