• úterý 10. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

O další body se Slezan porve v Novém Jičíně

Už více než dva měsíce trvající fantastickou formu budou chtít Opavští znovu potvrdit. O další výhru bude Tomáškova družina bojovat na ledě nedalekého Nového Jičína, kde můžou Slezané bodovat už podeváté v řadě. Podaří se jim využít nedobrého rozpoložení domácích Ďáblů? Středeční duel začíná v 18 hodin.

Po výjimečné sezoně přichází ústup ze slávy. Ďáblům se nedaří.

Loňské vítězství Ďáblů v celé východní části druhé ligy před startem soutěže asi čekal málokdo. Nikdo ovšem nečekal, jak se budou Novojičínští trápit v sezoně letošní. Pravda, tým před sezonou opustilo několik důležitých hráčů, v čele s velezkušeným zadákem Petrem Kubošem a také dalším matadorem Jiřím Zdeňkem, kteří zamířili do Havířova, tým je ovšem v Novém Jičíně i nadále velice kvalitní. Kde je tedy problém?

Na první pohled můžeme ze statistik brankářské jedničky Daniela Šimonů vypozorovat zhoršení v defenzivě. Zatímco vloni třiadvacetiletý odchovanec Zlína inkasoval pouze 2.25 branek na zápas, letos už mu v této kolonce svítí cifra 2.91. Určitě to ovšem nelze brát tak, že by se snad jeden ze strůjců loňského tažení výrazně zhoršil v chytání jako takovém. V tomto směru je v Jičíně problém spíše v obraně, kde hlavně v poslední době kouč Kamil Gebauer počítá marody jako na běžícím páse, v posledním utkání s Hodonínem dokonce na beku musel zaskakovat zkušený útočník Jan Sluštík.

Hokej však Ďáblové rozhodně hrát umí a v letošní sezoně už několikrát dokázali, že by se rozhodně mohli pohybovat i výše, než na aktuální osmé příčce. V divokém utkání například rozstříleli Kopřivnici 8:4, dvakrát se jim podařilo porazit i Havířov. Bohužel pro Ďábly ale musela být prosincová domácí výhra s AZetem kontumována, útočník Lukáš Bednář, který občas chodil vypomáhat z Frýdku-Místku, totiž v duelu nastoupil neoprávněně. Komplikací je i sobotní porážka 1:3 s devátým Hodonínem. Ďáblové svému tabulkovému soupeři mohli odskočit na sedm bodů, Baník jim ovšem po důležité výhře naopak nyní šlape na paty.

Slezan může bodovat už podeváté v řadě

Opavští na tom v sezoně byli ještě daleko hůře a o osmé příčce se jim dlouho ani nesnilo, obrat formy červenobílých je ovšem pozoruhodný. Poslední místo v tabulce už je dávno minulostí, od začátku listopadu Slezan hraje atraktivní hokej a daří se mu sbírat pravidelně body. Aktuálně Opava táhne sérii osmi zápasů, ve kterých uhrála alespoň bod, hned sedm z nich se ji dokonce podařilo vyhrát. Naposledy to odnesl Havlíčkův Brod, který v Opavě prohrál v sobotu 5:2.

O herní i výsledkové pohodě Slezanů nejlépe vypovídá tabulka posledních patnácti kol, v níž bychom Opavu našli druhou za suverénním Znojmem.

Ke středečnímu zápasu by aktuálně pátý tým tabulky měl odjet v téměř kompletním složení, trenérskému tandemu Tomášek – Holík by měli chybět jen zranění Beránek s Vojtovičem, kteří už jsou mimo hru nějakou dobu. Podaří se Opavě na ledě poněkud nevyzpytatelného Nového Jičína natáhnout bodovou šňůru už na devět zápasů? Úvodní vhazování v zápase dvou tradičních soupeřů bude vhozeno v 18 hodin.