• úterý 24. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Opavě se do cesty postaví havířovský AZet s Marcelem Kuncem

Hokejisty Opavy čekají v následujících dnech dva těžké duely na kluzištích soupeřů. K tomu prvnímu se Tomáškova parta ve středu vydá do Havířova, kde vyzve domácí AZet. Ten se na vlastním ledě rozehrál v posledních týdnech do velice zajímavé formy, kterou mu Opavští budou chtít narušit. Zápas začíná na středeční poměry nezvykle brzy, hraje se už od sedmnácti hodin.

Havířov se po slabším začátku sezony rozehrál k výkonům, jaké bychom od týmu, který vloni sestoupil z Chance ligy, očekávali. Svěřenci kouče Jiřího Raszky pomalu stoupají tabulkou vzhůru a je velice reálné, že by základní část mohli zakončit hned za suverénním Znojmem. Na druhou příčku se ovšem tlačí především Kopřivnice, která má ještě o čtyři bodíky více. Mimochodem, vraťme se ještě ke Znojmu. Právě Havířované se totiž stali druhým výběrem, kterému se Jihomoravanům podařilo uzmout body. Stalo se tak v sobotu 21. ledna.

Zápas se přitom pro Havířov nevyvíjel vůbec dobře. Když Marek Špaček ve 34. minutě z pohledu hostujícího mančaftu zvyšoval na 3:0, nevypadalo to s AZetem vůbec dobře. Tým z města, ve kterém v prvním kole prezidentských voleb drtivě zvítězil Andrej Babiš se ziskem téměř 52% hlasů, se ale dokázal zmátořit a i za podpory téměř tisícovky fanoušků zápas dotáhl do stavu 3:3. Nakonec to stačilo na bod, v prodloužení totiž rozhodl Martin Šťovíček. Šesté domácí vítězství v řadě tak Slezané nepřidali, smutní z toho ale být nemusí.

Jak určitě pozorný fanoušek ví, dres AZetu obléká také odchovanec Slezanu Marcel Kunc. Ofenzivně laděný zadák v sestavě nastupuje s ostříleným Petrem Kubošem. „Hrajeme spolu už skoro od začátku sezony. Určitě je to pro mě obrovská zkušenost a můžu se od něj hodně naučit,“ řekl Marcel Kunc pro náš web na adresu majitele tří extraligových titulů.

Ještě v Opavě vloni šikovný bek posbíral ve 24 duelech 16 bodů, letos jsou jeho statistiky o něco chudší. Za 26 utkání má Kunc bilanci 2+7. Na vině jsou i přesilovky, které má Havířov nejhorší v soutěži. „Ze začátku chvíli trvalo, než si všechno sedlo a sehráli jsme se jako tým. Ale stále pracujeme na tom, ať jdou výkony nahoru a teď se nám jako týmu daří. Osobně se v zápasech cítím dobře a herně se mi daří. S body je to jak píšeš slabší, ale bohužel přesilovky nám během celé sezóny nejdou a tam jsem ty body získával,“ uvědomuje si mrštný hokejista.

Závěrem jsme Marcela poprosili, aby nám zkusil přiblížit, na jak profesionální bázi havířovské áčko momentálně funguje. „Kluky, kteří by se živili jenom hokejem, si myslím, že nemáme. Přece jenom je to pořád druhá liga. Ale určitě máme lepší a profesionálnější podmínky, než ve druhé lize bývá zvykem. Také zázemí je v Havířově naprosto suprové.“

Vzhledem k výše napsaným řádkům je jasné, že budou domácí v souboji se Slezanem favority. Pokud chce Opava v Gascontrol aréně pomýšlet na body, bude muset předvést mnohem lepší výkon, než tomu bylo v sobotu doma s Hodonínem. Hlásil to ostatně hned po utkání i zaskakující kapitán Jan Štindl.

Ten Opavu do boje povede z pozice lídra i v Havířově, Jiří Šindelář totiž ještě s poraněným přitahovačem stále není stoprocentně fit.