• sobota 28. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Netradičně už v 15:00 se Slezan představí na ledě Vyškova

Zatímco Český statistický úřad bude zpracovávat výsledky druhého kola volby nové hlavy státu, Slezan v tu chvíli bude zápolit o další druholigové body. Štindl, Káňa, Wolf a spol. nebudou mít v hlavách řevnivost mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, hrát totiž budou na ledě Vyškova. Pokud chtějí Opavští ještě pomýšlet na útok na elitní čtyřku, jak před týdnem naznačil v rozhovoruJan Štindl, povinnost zřejmě velí vyhrát. Zápas začíná netradičně už v 15:00.

Vyškovští v tabulce aktuálně okupují třetí příčku, po skvělém úvodu sezony jejich bodové tempo přeci jen lehce upadlo. I tak si ale vedou nad očekávání a Slezan rozhodně jednoduchá šichta nečeká. Doma Jihomoravané pravidelně vyhrávají, v poslední době na promrzlém zimáku neuspělo Velké Meziříčí, Nový Jičín ani Hodonín.

A to i přesto, že v sestavě našeho soupeře v uplynulých týdnech došlo ke změně na postu brankářské jedničky. Talentovaného Michala Kořénka mezi třemi tyčemi nahradil neméně talentovaný Dominik Šarman. Čerstvě jednadvacetiletý brankář si zatím vede ve svých prvních startech mezi dospělými poměrně slušně. Doposud Šarman chytal jen za zlínskou juniorku, v sedmi startech za Vyškov má zatím průměr 3.07 inkasované branky na zápas.

Při zápase ve Vyškově bude muset Slezan dávat velký pozor na defenzivu. Tamní zimák totiž svými rozměry připomíná spíše kluziště NHL, Opavské tak čeká de facto jiný sport, než jaký hrají na svém vlastním stadionu. Jakmile je kotouč v útočné třetině, brankář musí být na pozoru. Nebezpečí totiž hrozí opravdu odkudkoliv a hra se také může velice rychle přelít z jedné strany na druhou.

Tři otázky pro… Dominika Věntuse!

Do naší nové předzápasové rubriky jsme si proto pozvali na slovíčko obránce Dominika Věntuse, kterému jsme položili otázky právě na téma vyškovského zimního stadionu a také jsme pátrali po tom, jak vlastně hráči musí různým rozměrům hřiště uzpůsobovat svou hru.

Dominiku, ve Vyškově je na zimáku obrovská zima. Má to na tebe při zápase nějaký vliv? Vzpomeneš si, kde jsi v kariéře zažil něco podobného?

Popravdě, když jsme tam hráli poprvé, tak mi to tak ani nepřišlo, takže mě to nijak neovlivňovalo. Co si ale vzpomínám, neskutečná zima je na malé hale v Porubě. Tam je to fakt mazec. Ještě mě napadá, malá hala v Praze vedle starého zimáku Sparty, tam taky bývala brutální kosa. Ono ale i na našem zimáku v Opavě byla měsíc, dva zpátky velká zima.

Je tam také malé a úzké kluziště. Co máš radši? Větší, nebo menší plochu?

Mně osobně vyhovuje větší hřiště, člověk si může víc dovolit, teda pokud bruslí. Máš pak více času na vše, na přemýšlení co a jak vytvořit a udělat. Na vyškovském stadionu mi to spíš přišlo jako hra, kdy jsem od sebe odhazoval puky, protože tam je hlavní to dostat ven ze třetiny. Ani jsem nesledoval, kde mám druhého beka, protože tam stačí vteřinka a už jste na mantinelu a to mi úplně nesedí, zase na druhou stranu je to taky rychlý hokej a to mě baví, plus se dá dát gól z každé pozice, protože všude to je kousek do brány.

Ve Vyškově hrajeme třetí zápas v řadě se soupeřem, za kterého hraje bek s obrovskými zkušenostmi z extraligy (Vyrůbalík, Kuboš, Žižka). Stíháš je při hře sledovat, snažíš se od nich něco naučit?

Občas se na ně koukám. Je to spíše co se týče logického uvažování a celkového přehledu a myšlení, ale jak říkáš, moc na to ten čas není. Na druhou stranu by zase bylo něco špatně, kdybychom na tom nebyli my mladí fyzicky lépe.

Nezbývá tedy než doufat, že se Slezan dokáže s nezvyklými rozměry vyškovského kluziště vypořádat a v těžkém utkání vyválčí nějaký ten bodík, který by se v našlapané tabulce rozhodně hodil. Oba letošní vzájemné duely zatím skončily plichtou, jednou poté zvítězil v prodloužení Vyškov, doma Slezan uhrál bonusový bod v nájezdech. Utkání na ledě Vyškova začíná poněkud netradičně už v 15 hodin.