• úterý 31. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Na Kopřivnici i s posilou! Podaří se Slezanu konečně Tatrováky porazit?

Druholigová soutěž se úderem čtvrtečního podvečeru přesune do své poslední čtvrtiny. Tu Slezan zahájí před vlastními fanoušky a do cesty se mu postaví soupeř z kategorie těch nejméně oblíbených. Opava totiž síly změří s Kopřivnicí, na kterou ještě letos nedokázal ani jednou vyzrát. A teď by se kýžené body poměrně dost hodily. Utkání začíná v 17:30.

Zní to až neuvěřitelně, ale domácí bída Slezanu s Kopřivnicí je opravdu nevídaná. Opava svého tradičního soupeře na vlastním ledě naposledy pokořila v soutěžním utkání 11. září 2019. Červenobílí tehdy zvítězili 5:3, branky tehdy dávali Peterka, Malina, Herman, Wolf a Zdeněk. Domácí druholigová bilance od té doby? Šest porážek, jediný uhraný bod. Ať se děje co se děje, s Kopřivnicí to zkrátka Slezan neumí.

Potvrdilo se to i ve všech letošních vzájemných duelech, které byly mimochodem pořádně divoké. Duely v Kopřivnici skončily ve prospěch Tatrováků 9:4 a 6:5 po nájezdech, na vlastním zimáku Slezan prohrál vysoko 3:8.

Možná proto člověka nepřekvapí, že zápasy svěřenců mladého kouče Ladislava Majkuse bývají na góly obecně bohaté. Ve 30 utkáních Kopřivnice padlo dohromady 237, což činí neskutečný průměr 7,9 branek na zápas. Bláznivější duely bývají k vidění akorát u Havlíčkova Brodu, v jehož špílech napadalo ještě o 14 branek více.

Je tedy jasné, že si opavská obrana bude muset na útočící hráče soupeře dávat obrovský pozor, možná i proto do Opavy dorazila pro posledních deset kol a případné play-off posila do defenzivy. Už ve středu do zápasu zasáhne přerovský odchovanec Adam Holík, který v letošní sezoně nastupuje za juniorku Zubrů. V devatenácti letech si ve druhé nejvyšší soutěži vede solidně a sbírá více než jeden bod na utkání. Na nejnovějšího člena opavského kádru jsme se zeptali jmenovce Vladimíra Holíka. „Měli už jsme ho včera (v pondělí, pozn.) na tréninku, vypadal zajímavě a ve středu už ho nasadíme. Hrát by za nás měl právě ve středy, protože o víkendu si ještě musí plnit povinnosti v juniorce Přerova,“ podotkla pravá ruka trenéra Aleše Tomáška.

Tři otázky pro… Vladimíra Holíka!

Přítomnosti Vladimíra Holíka jsme využili i pro potřeby naší nové rubriky. Jakožto bývalého obránce jsme se jej samozřejmě museli zeptat na to, kudy proti velké ofenzivní síle Kopřivnice vede ve středu cesta ke třem bodům.

Trenére, kde hledáte příčiny toho, že se nám s Kopřivnicí dlouhodobě nedaří?

No, to bych také rád věděl. Prostě nám jako soupeř nesedí, jsou strašně pohybliví, mají velkou sílu směrem dopředu a dva vyrovnané brankáře. Důležité je s nimi hrát disciplinovaně, umí potrestat každou chybičku. Doufáme, že se nám to podaří ve středu zlomit, body totiž potřebujeme.

Všechny tři letošní zápasy byly, co se výsledku týče, hodně divoké. Připravujete se, že by to mohlo být podobné?

Připravujeme se samozřejmě na každý zápas, ta jejich důležitost samozřejmě s blížícím se koncem sezony každým kolem stoupá. Je před námi posledních deset kol a je třeba se věnovat detailům. To znamená, že musíme zachytit začátek a vycházet z dobré hry v obraně. Kopřivnici je jedno, jestli hraje doma nebo venku, okamžitě chodí do nátlakové hry. Byli bychom rádi, kdyby se nám to podařilo eliminovat.

Je možné, že ještě kromě zmiňovaného Adama Holíka dojde k nějaké změně v kádru?

To se ještě uvidí, stát se může cokoliv. Je možné, že jedno překvapení vytáhneme už teď s Kopřivnicí, ale to si zatím necháme pro sebe.

Středeční duel začíná v 17:30.