• středa 20. února 2019
  • Michal Berg

110 let od prvního hokejového zápasu v Opavě

V lednu uplynulo 110 let od prvního hokejového zápasu v Opavě. Opavští sportsmeni v něm podlehli hostům z Vídně 6:11. Byl to tehdy ještě bandy hokej s míčkem a opavský tým se dal dohromady z fotbalistů, kteří začali svůj sport provozovat zhruba o dva roky dříve. Přitom samotný bruslařský spolek měl za sebou už více než 50 let existence!

Organizované bruslení má v Opavě totiž tradici už od roku 1868, kdy byl zaregistrován Troppauer Eislaufverein. Krasobruslení a rychlobruslení bylo společenskou událostí a Opava hostila mnoho význačných bruslařských událostí, včetně mistrovství světa v roce 1908.

Počátky opavského hokeje jsou organizačně spjaty ve spolupráci fotbalového klubu TFV a bruslařského spolku. V Opavě se až do roku 1918 hrál lední hokej ještě ve formě bandy hokeje, tzn. s gumovým míčkem, zřejmě podle anglických pravidel. Teprve po vzniku republiky se všeobecně ujal kanadský model ledního hokeje s pukem.

Hokej nicméně zpočátku na opavské ledové ploše zůstával ve stínu tradičního a úspěšného bruslení. Hokejová sekce Troppauer Eislaufverein, která vznikla v roce 1908, proto v prvním roce své existence ještě nemohla plně rozvinout činnost, neboť v hlavní části sezóny kluziště náleželo v roce 1908 památnému mistrovství světa mužů v krasobruslení.

Propagační hokejové zápasy A mužstva Opavského bruslařského spolku proti jeho B týmu a proti družstvu Wiener Sportklubu tak hokejový sport představily širší opavské veřejnosti až o rok později, v lednu 1909. První oficiální zápas s opravdovým soupeřem byl sehrán 24. ledna 1909 a Opava podlehla Wiener Sport Clubu 6:11 (2-4, 4-7).

List Freudenthaler Tagblatt na zápas zval v rozsáhlém článku. Zde je jeho překlad:

Nejvýznamnější událost zimní sportovní sezóny bude v Opavě očekávána 24. tohoto měsíce. Opavský bruslařský spolek se utká s Vídeňským sportovním klubem, který navštíví Opavu se svým hokejovým výběrem. Vídeňské předchází výtečná reputace. Plynulost jejich hry, rytířské vedení souboje a brilantní styl jsou jejich hlavními přednostmi. Efektivita kombinace, elegance a harmonie pohybu potěší oko diváka a uspokojí znalce.

Tyto kvality učinily lední hokej nejpopulárnějším ledovým sportem, přes jeho relativní novost. Lední hokej se rychle šíří jak mezi hráči, tak diváky. Vášnivě jej v zimě sledují i hrají chudí i bohatí. Dokonce královské rodiny se staly jeho obdivovateli - mezi jinými, děti anglického krále Eduarda si jej velmi oblíbili.

Lední hokej je provozován v Davosu, Svatém Mořici, Berlíně, Mnichově, Lipsku, Grazu i Praze, a soutěže jsou součástí zimní sportovní senzace. Ale také na venkově hokej zapouští kořeny, a je tak správně, protože hokej není úchvatným sportem jen pro jeho hráče, ale také diváctvu nabízí vzrušující podívanou. Jsou to zvláště Vídeňští, kteří dokáží publikum okouzlit vysokou rychlostí a přesným umístěním míčů, ale také dramatizovat hru agresivním temperamentem nebo uměním překvapit protihráče. Elegantní triky a umění ovládání moderní techniky míče nenechají ani chvíli nudě.

Doposud opavští pracovali neúnavně a energeticky na vylepšování své formy pod vedením svého dovedného kapitána Williho Proksche, a jsou nažhaveni svému vídeňskému soupeři ukázat, že by neměli být podceňováni.

Hokej získával popularitu zejména jako zimní doplňkový sport fotbalu, kdy se většina mužstva rekrutovala z řad fotbalistů TFV. Willi Proksch, Fritz Fronius, Heinrich Haala - to jsou dochovaná jména prvních hokejistů, kteří ze začátku na ledě spíše získávali zkušenosti, o čem svědčí výsledek 0:18 z roku 1912 z utkání s berlínským Schlittschuh-Clubem. Jednalo se stále o zápasy bandy-hokeje, který se v klasický kanadský hokej s pukem změnil až po konci války.