• úterý 19. března 2019
  • Redakce

Opravy zimáku se dočkáme, věří Tobolka. Chce, aby si fanoušci našli cestu ke klubu

Z jihomoravských Šardic až do Opavy. Jednatel Slezanu Lubomír Tobolka se v rozhovoru pro náš web rozpovídal nejen o svých krušných začátcích v klubu, ve kterém začal působit před ročníkem 2017/18, ale také například o vztahu města k hokejovému klubu. „Jestliže se opavský hokej má rozvíjet, potřebujeme volnou ruku,“ říká.

Jak se rodák z jihu Moravy dostane k působení v opavském hokeji?
Došlo k tomu svým způsobem náhodou. Od roku 2015 jsem v Opavě pracoval na různých projektech a o opavském hokeji vím od roku 2016, kdy mi bývalí jednatelé Glos a Kolář představili svou koncepční činnost. Do klubu jsem vstoupil, protože jsem chtěl zkusit, zda se dá sport dělat dobře a podle nějakých jasných pravidel.

V jaké kondici jste Slezan přebíral?
Když jsem poprvé předstoupil před A tým, hráči se mě ptali, jestli vůbec budeme hrát druhou ligu. Po mém příchodu klub prošel auditem. Toto období bylo neskutečně náročné. V klubu jsme museli vytvořit základní pilíře, od kterých jsme se následně odpíchli tak, aby se Slezan mohl někam posouvat.

První sezóna pod vaším vedením se „áčku“ vůbec nevydařila, nelitoval jste svého vstupu do klubu?
Jsem člověk, který chce neustále vyhrávat, strašně mě to štvalo. Sešlo se tam několik důvodů, kvůli kterým takto sezóna dopadla. Muži měli individuální přípravu a navíc po odchodu Pavla Hulvy jsme museli hledat trenéra. Hokejové prostředí jsem ještě tehdy příliš neznal, takže jsem všechno stavěl na základě toho, kdo chce pro opavský hokej pracovat, a kam jej chce posunout. Hráčům výsledky nebyly lhostejné, jeden z nich dokonce tehdy za mnou přišel, že si za uplynulý měsíc nezaslouží peníze. Sezóna nám otevřela oči, museli jsme učinit rázné kroky.

Před uplynulý ročníkem jste angažovali trenéra Janečka, proč jste ukázali zrovna na něj?
Máme tady silnou kostru odchovanců, jako jsou Černý, Wolf, Herman a další, kterým jsem chtěl vlít krev do žil, protože věřím, že to jsou výborní hokejisté. Před sezónou jsem s těmito hráči seděl a padaly různé návrhy a nakonec z nich vyšel Martin Janeček, i když jsem jej do té doby vůbec neznal. Myslím si, že to byla trefa do černého, i když se do play-off nepostoupilo.

Kam chcete opavský hokej směřovat?
Ke stabilitě. Řeknu to trošku obšírněji. Zdědili jsme projekt Bruslička, díky kterému se snažíme přivést děti do přípravky. Těší mě, že máme v přípravce zhruba 40 dětí a mezi nimi i holky. Chtěl bych, aby se v mládeži hráči každoročně posouvali kupředu a aby jednotlivé kategorie na sebe dobře navazovaly. Základem všeho je pracovitost a bojovnost.

Jak na vás během čtyř let Opava zapůsobila?
Opava je krásné město. Jsou tady drsní lidé, kteří ale všechno dělají poctivě a k pracovitému člověku si vztah najdou. Neustále v tomto kraji nacházím inspiraci k další práci a v podstatě jsem Opavě vděčný za to, že v ní mohu působit.

Vlastníkem klubu je město, jak moc vás ovlivňuje politické dění?
Nesmírně. Jsme dva jednatelé a všechno, co chceme udělat, musíme s městem konzultovat. Je důležité, aby byla nastavena nějaká kritéria a my měli stoprocentní důvěru. Když ji mít nebudeme, bude se klub posouvat mnohem pomaleji. Ve vztahu politiky a hokejového klubu je vždycky co zlepšovat. Jestliže se opavský hokej má rozvíjet, potřebujeme volnou ruku. Ať nás politici kontrolují, ale nechají nás konat. Kdyby někdo klub brzdil, je třeba ho nahradit.

Dlouhé roky se mluví o rekonstrukci zimního stadionu, jste v tomto směru optimista?
Zimní stadion je v katastrofálním stavu. Jsme rádi, že se na něm alespoň dá hrát, ale v každé jeho části je co opravovat. Rekonstrukce zimáku je na jiných, my musíme ukázat, že hokej v Opavě má cenu dělat. Jsem si jistý, že tady hokej nezanikne, ale vybudováním nového stadionu jeho pozice zesílí. Naštěstí jsou tady lidé, jako je paní Horáková a další, pro které je toto téma prioritou. Není to ale jen o nich, my v klubu nesmíme dát městu záminku, aby situaci okolo zimáku neřešilo. Chci, aby město vidělo, že se Slezan rozvíjí. Jsem přesvědčen o tom, že se opravy zimního stadionu dočkáme.

Co si v souvislosti s opavským hokejem přejete?
Ještě než na otázku odpovím, chtěl bych si poděkovat všem našim partnerům a lidem, kteří klub podporují. Přeji si, aby fanoušci a široká veřejnost ke klubu zpátky našli cestu a aby vždy ze zimáku odcházeli s pocitem, že tomu hráči na ledě dali všechno. Opavský hokej má obrovskou tradici, byl bych rád, kdyby na hokej chodili fanoušci, kteří mají hokej rádi, a cítili se být součástí klubu.