• středa 29. července 2020
  • Tomáš Chalupa

Slezan vyjel na led s dalšími posilami, Tomáška trápí obrana. Co Rousek a další?

Zřejmě nejnáročnější část letní přípravy je u konce. Áčko Slezanu totiž v pondělí pod vedením Aleše Tomáška vyjelo k prvnímu společnému tréninku na ledě a nechyběly ani nové tváře. Z Valašského Meziříčí se do Slezska vrací vysoce produktivní dvojice útočníků Rostislav Vaněk – Petr Seidler, z vítkovické juniorky přichází obránce a také odchovanec Slezanu Marcel Kunc. O místo se popere i bek Tomáš Mládenka, kterého si můžete pamatovat z Poruby nebo Karviné. Naopak s prvoligovým Havířovem se připravují Dominik Ficek a Tomáš Rousek, v Přerově to zkouší Lukáš Peterka. Více po pondělní premiéře prozradil trenér Aleš Tomášek, kterému k úplné spokojenosti chybí dva obránci.

Trenére, máte za sebou na ledě první den. V jaké kondici se kluci objevili?

Těžko se zatím dá určit, jestli všichni pracovali tak, jak měli. Samozřejmě mladí letní přípravu měli, ale potom dostali tři týdny volno, nicméně věřím, že na sobě kluci i dále makali. Uvidíme, jak bude vypadat zbytek týdne.

Nějaké zátěžové testy pro hráče máte přichystány?

Testy dělat nebudeme. Sice jsme kluky strašili, že nějaké budou, ale to bylo hlavně proto, aby doma jenom neleželi a dovolenkovali. Nabíháme na režim ledu a dvakrát týdně posilovny. Kombinovat všechno budeme tak, aby každý byl s každým, aby si kluci na sebe zvykli. Zvlášť se budeme dívat na hráče, kteří jsou na hraně toho, jestli zůstanou, nebo nezůstanou. Budeme také tlačit místní mladé, aby se zabudovávali do áčka, protože pro klub jsou asi nejdůležitější. Je to především o tom, jak se k tomu kluci postaví.

Na ledě dnes bylo vidět několik nových tváří…

Máme díru v obraně, sháníme momentálně dva beky. Ideálně někoho do přesilovky, protože zatím máme samé mladé a bojím se, že nás v tomto místě trochu pálí pata. Jinak nám přišli tři noví brankáři, jedná se o Pitáka z Vítkovic, Hasalu z Olomouce a Baldíka ze Studénky. Kromě toho máme ještě z Vítkovic beka Marcela Kunce. Na zkoušku je také Tomáš Mládenka, který hrával druhou ligu a teď by se k tomu chtěl vrátit.

Samostatnou kapitolou je pak příchod Rostislava Vaňka s Petrem Seidlerem. Předpokládám, že s nimi počítáte do prvních dvou pětek…

Předběžnou první pětku máme přesilovkovou, teď se nám to navíc rozrostlo o Sáju s Vaňousem. Když se na ty formace dívám, tak máme tři velmi slušné pětky, čtvrtá by měla být složená z mladých. Pokud se nám to podaří doplnit dozadu a chytnou se golmani, tak budeme spokojení. Abych se ale vrátil k otázce – vím co v obou je, trénoval jsem je už v Porubě. Jsou dobří na puku a myslím si, že pro nás určitě budou přínosem.

Pojďme k případnému oslabení, s Havířovem trénuje Tomáš Rousek…

Tomáš je na hraně první ligy. Havířov měl zájem o více hráčů, nakonec to dopadlo tak, že tam je Rousi. Samozřejmě bych mu přál, aby se dokázal prosadit, na druhou stranu bychom byli rádi, pokud bychom jej měli zpátky. Nikomu v posunu bránit nehodláme, v Havířově to zkouší i Dominik Ficek, v Přerově Lukáš Peterka. S Havířovem navíc máme dobré vztahy, často si voláme s Pavlem Zdráhalem.

Na ledě se neobjevil ani Gleb Zelenkov…

Momentálně moc nevím, jak to s ním vypadá. Komunikoval s ním Zbyněk Sklíba, ale poté se po něm slehla zem. Pokud by se objevil a byl nějakým způsobem připravený, tak by asi prostor dostal, momentálně s ním však spíše nepočítám.

Vaším asistentem na lavičce v nové sezoně bude Vladimír Holík. Jak jste k v klubu k tomuto jménu dospěli?

Láďu znám dlouho, ještě jsme spolu hrávali. Věděli jsme, že by se mělo jednat o někoho z blízkého okolí. Jednání probíhala ještě s jedním trenérem, ale nakonec jsme zvolili Láďu Holíka. Ukáže se nám to všechno v sezoně. Sice jsme dva bývalí beci, ale to při trénování není velký problém.

K pondělní prvnímu tréninku na ledě vyjel Slezan v tomto složení:

Brankáři: Jan Baldík (naposled Studénka), Dominik Piták (Vítkovice U20), Marek Hasala (Olomouc U20).

Obránci: Daniel Slavík, Adam Zouhar, Martin Kocián, Jiří Šindelář, Marcel Kunc (Vítkovice U20), Tomáš Mládenka (Karviná).

Útočníci: Martin Urban (Šumperk), Jan Žídek (Poruba U20), Jan Štindl, Lukáš Horný, Kryštof Kadula, Petr Wolf, Bohumil Herman, Martin Buršík, Jakub Římský, Petr Seidler (Valašské Meziříčí), Rostislav Vaněk (Valašské Meziříčí), Vlastimil Malina.

Chyběli: Petr Chalupa (drobné zranění), Denis Gulda (pracovní důvody), Tomáš Rousek (na testech v Havířově), Dominik Ficek (na testech v Havířově), Lukáš Peterka (na testech v Přerově).