• pátek 18. září 2020
  • Tomáš Chalupa

Sezona začíná! Opava jede do Žďáru nad Sázavou

Dlouhatánské čekání na mistrovský zápas je u konce. Hokejisté Slezanu už v sobotu vstoupí do nového druholigového ročníku. Výběr trenérského dua Aleš Tomášek – Ladislav Holík čeká hned v úvodu jedna z nejdelších cest, Opava se představí ve Žďáru nad Sázavou. Utkání je na programu v 17:30.

Loňská sezona týmu z Vysočiny příliš nevyšla a Plameny skončily mimo příčky zaručující postup do vyřazovacích bojů. Hokej ve Žďáru nad Sázavou si ovšem připsal jedno mnohem důležitější vítězství – přežil. Klub totiž po odchodu předního partnera sužovaly finanční problémy, Žďárští hokejisté se ale semkli, ukázali velké srdce a celou sezonu odehráli zadarmo.

A tak na pomoc přispěchali fanoušci. Ultras skupina Šakal Patriots založila transparentní účet, skrze který se nakonec vybralo úctyhodných 80 500 korun. Šek bude klubu předán právě před utkáním se Slezanem. „V té době, kdy nebylo jisté, jestli tu hokej vůbec bude, to udělalo strašně moc, když fanoušci udělali tuto sbírku. I vedení města toto vnímalo, že ten hokej ti fanoušci v tom městě chtějí a že je baví," uvedl pro hokejzr.cz obchodní manažer klubu Aleš Koželuh. Aby toho nebylo málo, o přestávce navíc proběhne autogramiáda slavných odchovanců Martina Nečase a Martina Kauta.

Co se týče přípravy a kádru, i v tomto směru mohou být ve Žďáru spokojení. Plameny zapsaly sedm výher a tři porážky, dvě z nich navíc přišly s Třebíčí a Šumperkem, tedy účastníky Chance ligy. Trenér Radek Haman oproti loňsku považuje svůj kádr za konsolidovanější. „Mělo by to tak být. Mužstvo, které odehrálo minulou sezonu, zůstalo z větší části pohromadě. Letos máme více příchodů než odchodů, hlavně na těch poměrně důležitých postech. A to jak v obraně, tak i v útoku.“

Předpokládaná sestava Žďáru: Sláma (Čáp) - Pleva, Lojek, Vašíček, Půža, Černohorský, Bazala, Čermák J. - Bureš, Heinrich, Kovářů - Čermák D., Kadleček, Štěpánek - Gregar, Prokš, Jícha - Chlubna, Adam, Štola.

Toho, že by měl být Žďár silnější než loni, jsou si vědomí i v Opavě. „Žďár je nepříjemný soupeř, podle výsledků měli povedenou přípravu. Doma se snaží hrát nátlakově, na což jsme se v týdnu po taktické stránce připravovali. Věřím, že do nového ročníku vstoupíme dobře a zvítězíme,“ doufá bek Slezanu Petr Chalupa.

Červenobílí v týdnu dolaďovali poslední detaily, do zdárného konce se navíc podařilo dovést příchod obránce Petra Šendery, který nastoupil už v generálce s Novým Jičínem. „První zápasy bývají nevyzpytatelné. My jsme ještě v týdnu pracovali na přesilovkách, protože ty rozhodují zápasy. A my je chceme vyhrávat všechny,“ uvedl trenér Slezanu Aleš Tomášek.

Sestava Slezanu v generálce s Novým Jičínem: Daňa (Piták) – Šindelář, Zouhar, Kunc, Ševěček, Šendera, Chalupa, Kocián – Rousek, Malina, Herman, Vaněk, Štindl, Seidler, Wolf, Kovářík, Gulda, Kadula, Peterka, Římský.