Paráda! Slezan zvládl zápas s Valmezem a přiblížil se pátému místu

  • středa 04. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Opavský Slezan nezpomaluje ani v roce 2023! Svěřenci kouče Aleše Tomáška na úvod přehráli Valašské Meziříčí 6:3. Bobři krok drželi dvě třetiny, v té třetí rozhodly o výsledku branky Buršíka a Štindla. Další body můžou červenobílí přidat už v sobotu, kdy doma hostí Havlíčkův Brod.

24. kolo, středa 4. 1. 2023

HC Slezan Opava

6:3 (3:2, 1:1, 2:0)

HC Bobři Valašské Meziříčí

Branky a nahrávky: 6. Šindelář (Kadula), 8. Káňa (Malina, Rousek), 18. Wolf (Štindl), 27. Wolf (Štindl), 44. Buršík (Horný, Šindelář), 59. Štindl (Wolf, Danielčák) – 11. Křivohlávek (Kozubík), 14. Vavřík (Andris), 26. Ďurkáč (Andris). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Rozhodčí: Kapitanov – Bartek, Hladík. Diváci: 265.

Piták (Sotlar) – Ludvík, Pachula, Šindelář (C), Štěpánek, Tomsa, Thiel, Věntus – Kadula, Horný, Vojkůvka, Káňa (A), Vašenka, Wolf (A), Štindl, Krupa, Malina, Danielčák, Rousek, Buršík. Trenér: Aleš Tomášek.

Slovák (Ševců) – Báchor (A), Ďurkáč, Gabrhelík, Sviták, Kamas, Liss, Holiš – Pětník, Vavřík, Vávra (A), Stodůlka, Pokorný, Martinec, Kuchařík, Křivohlávek, Andris, Kozubík. Trenér: Lukáš Plšek.

První třetina kalendářního roku 2023 v Opavě servírovala velice zajímavou podívanou. A v prvních deseti minutách také velice radostnou. Slezan totiž šel brzy do vedení, na konci šesté minuty si nešťastně srazil nahození Jiřího Šindeláře jeden z bránících hráčů. Za minutu a půl bylo ještě veseleji, hosté si nepokryli před brankou Tomáše Káňu a zkušený útočník neměl po přihrávce Maliny problém dopravit hrací předmět do sítě – 2:0.

Jenže opavské vedení se brzy zhroutilo podobně, jako pověstný domeček z karet. V 11. minutě Piták vyrazil střelu Kozubíka k Janu Křivohlávkovi, jehož dorážka skončila pod břevnem opavské kasy. Následně se sice Slezanu podařilo ubránit oslabení, pár vteřin po návratu Danielčáka na led ale bylo srovnáno. Červenobílí totiž nedokázali vyhodit puk z vlastní třetiny, za což je přesnou střelou potrestal Michael Vavřík - 2:2. Přesto byla Opava po úvodních dvaceti minutách spokojenější, Slezanu se totiž hostující obranu podařilo rozhodit natolik, že Petr Wolf z mezikruží zakončoval do prázdné branky. Domácí byli v první třetině lepším celkem a zcela po zásluze vedli.

Po změně stran se na vyrovnání čekalo do 26. minuty. Pachulovo podrážení znamenalo přesilovku Bobrů, kterou v čase 25:57 využil ranou od modré zadák Jakub Ďurkáč. Pitákovi kotouč propadl mezi betony. Jenže o půl minuty později Opavští znovu vedli. Mezi kruhy dostal puk Petr Wolf, zkušený útočník soupeřovy obránce a také brankáře zmátl povedenou otočkou a poté už jen stačilo hrací předmět uklidit do prázdné branky – 4:3. Ve druhé polovině druhé třetiny ještě Slezan mohl vedení navýšit, jenže Krupa a po něm i Káňa ve svých tutovkách selhali. Domácí nicméně hráli dobrý hokej, jenž musel přítomné publikum bavit.

Nic náhodě Opava neponechala ani ve třetí tercii. Už po třech odehraných minutách její pátou branku vsítil Martin Buršík, který využil pasu Šindeláře a skrz dva bránící protihráče zamířil na bližší tyč. V dalším průběhu poslední části hry si Bobři vypracovali několik šancí ke snížení, to ovšem nepřišlo. Pokaždé byl proti dobře chytající Piták, krizové okamžiky navíc domácí přežili mezi 52. a 55. minutou, kdy chvíli dokonce hráli ve třech. Drama se ovšem nekonalo, protože definitivní pojistku v čase 58:58 přidal úspěšnou dorážkou Jan Štindl.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Začali jsme na čtyři pětky, jich bylo o něco méně, my jsme se dostali do hry a vedli jsme 2:0. Bohužel jsme si mysleli, že to půjde samo, načež to najednou bylo 2:2. Naštěstí jsme pokaždé vedli, ale co se týče hry směrem dozadu, zápas se mi moc nelíbil. Dělali jsme chyby, naštěstí jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Vážíme si toho, že jsme zápas rozhodli při hře pět na pět. Máme teď doma Brod, moc na ně neumíme, chceme to ale zlomit a doma znovu uspět.