Opava se na dva body natrápila, nakonec je má díky nájezdům

  • sobota 21. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Opavští hokejisté neodehráli dobrý zápas, přesto se radují z vítězství. V souboji se značně oslabeným Hodonínem svým výkonem Slezan nijak neoslnil, o tři body ale přišel až na samotném konci, když inkasoval při hře hostů šest na čtyři. Z výhry se ale Opava nakonec radovala, úspěšnější totiž byla v nájezdech, které rozhodl Radim Štěpánek.

28. kolo, sobota 21. 1. 2023

HC Slezan Opava

4:3 (1:1, 1:1, 1:1 - 2:1)

SHKM Hodonín

Branky a nahrávky: 6. Danielčák (Wolf, Věntus), 37. Káňa (Ludvík), 52. Rousek (Káňa, Kadula), rozh. náj. Štěpánek – 19. Yarovinsky, 26. Yarovinsky (Peš), 60. Charvát (Peš). Rozhodčí:Barek – Rychlý, Figer. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Navíc Rousek (OPA) neproměněné TS. Diváci: 398.

Piták (33. - 40. Sotlar) – Ludvík, Thiel, Pachula, Štěpánek, Věntus, Černý, Vojtovič, Horný – Malina, Rousek, Vojkůvka, Danielčák, Štindl (C), Wolf (A), Vašenka, Krupa, Kadula, Káňa (A), Beránek, Buršík. Trenér: Aleš Tomášek.

Šurý (Dolíška) – Němec, Vyrůbalík (A), Šmach, Rauš – Krejčiřík, Yarovinsky, Romančík, Charvát, Bartes, Krejčí, Peš (A), Matějka, Sajdl (C), Bořuta, Dufek. Trenér: Aleš Bachánek.

Po změně stran jako kdyby se Opava nedokázala z branky inkasované v oslabení oklepat a především hra ve vlastní třetině ji dělala poměrně velké problémy. Hosté toho dokázali využívat a byli lepší. Ve 26. minutě při červenobílých nejprve stáli všichni svatí, když kotouč propadající za záda Pitáka na poslední chvíli odpálil obránce. Jenže o dvacet sekund později už Hodonín přesilovku zužitkoval. Přesně do levého horního rohu z první vypálil Fedor Yarovinsky - 1:2.

V polovině zápasu mohlo přijít vyrovnání z hole Tomáše Rouska, který se postavil k nařízenému trestnému střílení. Opavský snajpr pálil mezi betony, Šurého ovšem nenachytal. Obrovskou chybu Opava vyrobila v minutě 33., když špatně vystřídala, Radimu Štěpánovi se naštěstí přečíslení dva na jednoho podařilo zlikvidovat. Když už to vypadalo, že po čtyřiceti minutách bude Slezan prohrávat, přišla signalizovaná výhoda. V ní od modré vypálil Tomáš Káňa, Šurý toho moc neviděl a bylo srovnáno.

V poslední části hry Opavští nejprve neproměnili další početní výhodu, neujala se ani Rouskova rána přímo z buly, která skončila nad. Po hlušší pasáži ale přišel čas 51:38. Po faulu Rauše úspěšně dorážel právě Tomáš Rousek a Slezan podruhé v utkání vedl. Hodonín byl nucen hru otevřít, čehož mohli domácí využívat. Jenže se tak nestalo a úniky Vašenky i Danielčáka zůstaly nevyslyšeny. A tak přišel trest. Při hře šesti proti čtyřem puk do sítě dopravil necelou minutu před koncem Matěj Charvát a muselo se prodlužovat.

Ani prodloužení vítěze nenašlo, byť Štěpánek orazítkoval v nastavení tyč. Rozhodnout tak musely až nájezdy, ve kterých se za Opavu prosadil Danielčák a vítězný gól dal Radim Štěpánek. Slezané tak do tabulky zapisují dva body.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Dneska nám dva body spadly z nebe. Celý týden jsme se na zápas připravovali, ale někteří si stejně hráli svůj hokej. Dnes jsme vyhráli jen díky pár hráčům, včetně Pityho i Sotlara v brance. Nechce se mi to ani hodnotit, zlaté dva body, ale vůbec jsme si je nezasloužili. Soupeř přijel na čtyři čistokrevné beky, do toho stáhli dva útočníky. Chtěli jsme je trochu unavit, začali jsme na čtyři pětky, ale museli jsme to stáhnout, protože jsme vůbec neplnili to, co jsme si řekli.