1.liga zachráněna, sezóna skončila!

  • sobota 06. března 2004
  • Michal Berg

P r o s t ě j o v - Hokejisté Slezanu Opava dokázali remizovat na ledě Prostějova a získaný bod je definitivně vyrval ze spárů baráže. Pro jeden vytoužený bod jela Opava získat na Hanou a po remíze 1:1 se jí jej povedlo získat. Hráči Slezanu podali stoprocentně disciplinovaný výkon a v dramatickém zápase nedovolili domácím uniknout z osidel baráže. Jedinou branku Slezanu dal střelou od modré Lukáš Vnenk, a přestože domácí srovnali, další puk za svá záda už Roman Šlupina nepustil. Po nerozhodných šedesáti minutách tak mohly propuknout oslavy nejen hokejistů, ale i hloučku opavských fanoušků, kterých se v Prostějově sešlo asi 20. Prodloužení se dohrálo jen z povinnosti.

, sobota 6. 3. 2004

HK Jestřábi Prostějov

1:1 (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)

HC Slezan Opava

28. Janeček (Procházka) - 22. Vnenk (Harazim). Rozhodčí: Blecha - Drobílek, Křivohlavý. Vyloučení: 3:5, navíc Šlupina (Opava) 10 min. Diváci: 3000. Střely na branku: 29:37.

Piterka - Ševčík, Malínský, Šeda, Zátopek, Vlček, Sedlák - Kubiš, Procházka, Šakarov - Černý, Hrubý, Janeček - Streit, Cetkovský, Palinek.

Šlupina (61. Slipčenko) - Vnenk, Přibyla, Tůma, Kramný, Švarba, Šefčík - Lhotský, Harazim, Rozum - Mikšan, Najdek, Hruška - Šebesta, Sochorek, Hulva.

Domácí klub nechal na rozhodující zápas vstupné zdarma a na prostějovském stadionu se nakonec sešlo 2700 diváků včetně asi dvacetičlenné skupinky fanoušků z Opavy a Vsetína.

Oba týmy hrály v první třetině velmi pozorně v obraně, mírně navrch měli domácí, největší šanci pak spálil v sedmé minutě Šakarov. Na druhé straně se brankář Piterka, který překvapivě nahradil Maláče, zaskvěl při šanci opavského Hulvy.

V dalším průběhu první části začala iniciativu přebírat Opava, nicméně k úvodnímu gólu to nevedlo. Ten přišel až ve 22. minutě, kdy Harazim vyhrál v útočném pásmu buly, posunul puk na obránce Vnenka a ten tvrdou ranou otevřel skóre. Bya to jeho první branka v tto sezóně, která přišla opravdu v nejvhodnější chvíli.

Po pár okamžicích se domácí z gólové rány vzpamatovali - přidali na tempu, začli lépe kombinovat a projevilo se to i na skóre. Nejprve ještě skončila dorážka Hrubého těsně vedle branky, po chvíli ale přece jen žlutomodří srovnali. Radek Procházka objel branku, předložil puk mezi kruhy Janečkovi a ten střelou nad lapačku srovnal.

Gól vlil domácím do žil novou krev a vycítili to i do té doby spíše chladní fanoušci. Na Šlupinu se valil jeden útok za druhým a několikrát opavská obrana zachraňovala jen s vypětím všech sil. Kdyby domácí vstřelili v této fázi druhou branku, jistě by se utkání vyvíjelo jinak, ovšem nestalo se tak a hráči v červeném byli velmi rádi za druhou sirénu.

Třetí část přinesla ale naprosto jiný obrázek hry. Opava důslednou a jednoduchou hrou neumožnila domácím vytvořit si šance a na hokejky domácích se pomalu vkrádala nervozita. Výjimkou byla obrovská šance Cetkovského, puk po jeho dorážce ale skončil vedle branky. Ze zabezpečené obrany přecházeli hráči Slezanu do rychlých brejků, brankř Piterka zlikvidval tři jasné šance Lhotského, Harazima a Hrušky a nadále držel naději pro svůj tým.

Poslední velkou příležitost měl Prostějov při vyloučení Vnenka v 56. minutě, ale Opava tlak domácích ubránila, stejně tak jako hektické, ovšem korektní poslední minuty, ve kterých se domácí ani nepokusili hrát bez brankáře, přestože remíza se v jejich případě rovnala prohře.

Po 60. minutě začali opavští slavit s vidinou zachování prvoligovém příslušnosti i na další sezónu, naopak Prostějov o ni bude muset bojovat v baráži. Prodloužení se odehrálo už jen z povinnosti, Opava do něj nasadila náhradnho gólmana Slipčenka, a hrál se v něm bezstarostný hokej. Rozhodující branka ale nepadla a po definitivním konci zápasu mohly propuknout opavské oslavy naplno.


Ohlasy trenérů

Josef Doboš (Opava): Jsem velmi rád, že jsme to utkání zvládli, přijeli jsme sem s jasnou defenzivní taktikou a celý zápas ji hráči důsledně plnili, kdyby takto hráli celou sezónu, byli bychom asi někde jinde. Ve druhé třetině nás domácí trochu zmáčkli, ale brankář Šlupina nás podržel a ve třetí třetině jsme hráli maximálně jednoduše a domácí se nemohli prosadit, navíc tam pracovala nervozita. Oni museli, nám stačilo bořit. Jsem opradu rád, že tahle sezóna skončila, myslím si, že Prostějov nebude mít s udržením problémy.

Tomáš Herstus (Prostějov): Zase rozhodla naše strašidelná střelba, potom jsme dostali gól po buly v obraném pásmu, za celý zápas jsme nevyhráli jediné důležité vhazování. Bojovnost hráčům nemůžu vytknout, ale zradila nás střelba, která je problémem po celou sezónu. Soupeř si uhrál co potřeboval.