13. kolo, neděle 25. 10. 2009

HC VOKD Poruba

4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 6. Němec (Dominec), 9. Palkovič (Král), 24. Chaloupka, 60. Šrubař (Franek, Sochorek) – 18. Otipka (Jelen). Rozhodčí: Krenželok. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 60. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Konvička – Svoboda, Herman, Jasiok, Dusík, Šrubař, Vícha, Orszulík, Chaloupka, Maček, Němec, Král, Palkovič, Dominec, Sochorek, Kysučan, Hurník, Franek, Pleva.

Kober – Bendík, Svoboda, Trčka, Tábor, Hájek, Ježek, Jelen, Vaněk, Březina, Mosler, Gulda, Matušinský, Harazim, Chvěja, Otipka, Havlíček.

Od úvodních minut byla aktivnějším týmem Poruba. Ta se také dočkala poměrně brzy vedoucí branky. V čase 5:33 dokázal využít přesilovou hru Tomáš Němec. Najel si šikovně mezi kruhy a švihem překonal přesnou střelou k tyči bezmocného Kobera. Slezan mohl srovnat poté, co Otipka s Jelenem nepříjemně operovali před Konvičkou, jenž si prostor u pravé tyče dokázal pohlídat. Přesilovou hru si následně zahrála také Opava. Jenže VOKD je letos v oslabení velice silné. V čase 8:20 vybojoval za brankou soupeře kotouč Král a poslal jej ihned před branku, kde stál zcela osamocený Vojtěch Palkovič. Ten udělal šikovnou kličku a zasouval již do prázdné klece. Hostující tým měl poté k dispozici dokonce téměř minutovou dvojnásobnou přesilovou hru, jenže využít ji nedokázal. Všechny střelecké pokusy totiž skončily na bezchybném Konvičkovi. Na konci šestnácté minuty pálil nebezpečně Král, kotouč těsně minul branku, ale odrazil se zpět k brankovišti, kde jej Palkovič nedokázal dopravit do sítě. Opavští však také nehráli vůbec špatně a v čase 17:30 se dočkali zasloužené branky. Od mantinelu se puk odrazil před Konvičku, kde jej poslal za záda domácí gólmanské jedničky Martin Otipka. Svou aktivní hrou si hosté vytvořili další přesilovku. V té Konvičku nebezpečně ohrozili Trčka s Otipkou, ale skóre se již v první dvacetiminutovce neměnilo.

Hned na úvod druhé části získalo VOKD výhodu přesilové hry. Tu sice využít nedokázalo, ale ihned po vypršení trestu, v čase 23:53, již třetí trefu přidalo. To by nebyl Petr Chaloupka, aby nedokázal v utkání skórovat. Tentokrát sice jeho první pokus Kober stačil vyrazit, ale osmaosmdesátka v porubském dresu se dostala k dorážce a bez problémů poslala puk do sítě. Domácí borce tato trefa pořádně nabudila. V dalších velkých šancích nevyužil samostatného úniku Král, branku netrefil ve velké příležitosti Maček a ani Hurník nedokázal skórovat, když se jeho střela zastavila na tyči. V další stoprocentní šanci selhal opět Hurník. Měl již položeného gólmana, ale zvednout kotouč nedokázal. Po gólu volalo také Chaloupkovo míchání s pukem před brankou Kobera. Na 32. minutu nebude asi příliš v dobrém vzpomínat hlavní rozhodčí Krenželok. Při pokusu o vyhození byl totiž trefen jedním z opavských hráčů do intimních partií. V závěru třetiny ještě měla gólový nádech tvrdá Sochorkova střela a také následná dorážka, která jen o centimetry minula klec Slezanu. Po druhé části tak vedla Poruba nad Opavou 3:1.

Třetí perioda přinesla prakticky nejméně zajímavou podívanou ze všech tří částí. Oba celky jakoby byly přesvědčeny, že je o utkání rozhodnuto. Opava byla naprosto neškodná a soustředila se spíše na obrannou hru, Poruba sice okupovala výhradně útočné pásmo, ale ve finální fázi tomu chyběl větší hlad po gólech. V přesilové hře si vypracoval šanci technicky zdatný Král, jenže navýšit skóre nedokázal. Ani Chaloupkovi, jenž se dostal ideálně mezi kruhy, se branku vstřelit nepovedlo. V 59. minutě vybojovala Opava útočné pásmo, vzala si oddechový čas a odvolala gólmana. Ve výhodě jednoho muže v poli trefil Otipka pouze tyč Konvičkovy klece. Definitivní rozhodnutí padlo v čase 59:20. Dalibor Šrubař trefil ze středního pásma odkrytou opavskou svatyni. VOKD Poruba tak zdolala opavský Slezan zaslouženě 4:1.