Rozlučka s vítěznou tečkou. Slezan skvěle otočil duel s Bobry

  • středa 27. února 2019
  • Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opavští hokejisté se rozloučili s probíhající druholigovou sezonou vítězně. Byť na svém ledě prohrávali s favorizovaným Valašským Meziříčím už o tři branky, nesložili zbraně a otočili skóre. Bobři sice srovnali, v samostatných nájezdech ale rozhodl o výhře Slezanu Tadeáš Jaroš.

42. kolo, středa 27. 2. 2019

HC Slezan Opava

6:5sn (0:1, 3:2, 2:2 - 0:0)

HC Bobři Valašské Meziříčí

Branky a nahrávky: 28. Bitomský (Šindelář, Štindl), 33. Jánošík (Herman, Vilinskij), 36. Hendrych (Šindelář), 48. Spratek (Hendrych, Šindelář), 54. Jaroš (Hendrych, Zelenkov), rozh. náj. Jaroš – 13. Vaněk (Fojtík, Dvořák), 21. Brunec (Báchor), 22. Dvořák (Vaněk), 41. Vaněk (Weintritt, Fojtík), 58. Vaněk (Dvořák). Rozhodčí: Novák – Vengřín, Hranoš. Vyloučení: 4:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4, 5:4, 5:5, 6:5.

Daňa – Fědor, Zouhar, Šindelář, Chujac, Štindl, Slavík, Vilinskij – Bitomský, Jaroš, Pělucha, Herman, Jánošík, Zelenkov, Bjurkland, Kadula, Spratek, Malina, Hendrych.

Slovák – Kamas, Jenáček, Holiš, Weintritt, Báchor, Váňa, Žák – Brunec, Fojtík, Vaněk, Vávra, Pořický, Andris, Dvořák, Martiník, Daněk, Dalajka.

Slezan nevstoupil do zápasu vůbec dobře. Zkraje 13. minuty sehráli Bobři krásně přesilovkovou kombinaci, na jejímž konci našel Fojtík úplně volného Rostislava Vaňka, jenž zblízka propálil přesouvajícího se Daňu. Další šance, jež se zrodily v závěru třetiny na obou stranách, využity nebyly.

To neplatilo o možnostech hostů zkraje druhého dějství, kdy se Valašské Meziříčí prosadilo hned dvakrát ve vlastním oslabení. Nejprve ztratil kotouč Štindl, čehož využil Tomáš Brunec. Ten vyrazil se spoluhráčem do přečíslení, nakonec ale vzal zodpovědnost na sebe. Jen o pár vteřin později se do úniku dostal Petr Dvořák a propálil Daňu podobně jako Brunec.

Stíhací jízdu započali domácí na konci 28. minuty. To si do pásma hostů nabruslil Jakub Bitomský a z pravé strany vymetl růžek Slovákovy klece. Na začátku 33. minuty trefil Vilinskij střelou od modré čáry clonícího Hermana, od něhož se odrazil kotouč k úplně volnému Filipu Jánošíkovi, který už neměl problém uklidit jej do prázdné branky. A ve 36. minutě bylo dokonce srovnáno! Po přechodu do útočného pásma napřáhl k pumelici Jakub Hendrych a poslal puk pod Slovákovu vyrážečku.

Do třetí části nevstoupili svěřenci trenéra Janečka opět dobře, když inkasovali už po 21 vteřinách. Fojtík stačil v pádu posunout kotouč na před brankou stojícího Rostislava Vaňka, který jej přizvedl nad Daňovy betony. Krok srovnali Slezané ve 48. minutě. Hendrych našel dobrou přihrávkou Daniela Spratka, jenž se prosadil z bezprostřední blízkosti branky.

V 54. minutě Opava poprvé vedla, a to po pohledné souhře. Zelenkov našel na levém kruhu Hendrycha, jenž fantastickou přihrávkou vybídl ke snadnému skórování před bránou stojícího Tadeáše Jaroše. Slezan však těsný náskok neudržel. Necelé tři minuty před třetí sirénou našel Dvořák skvělým pasem úplně volného Rostislava Vaňka, jenž zkompletoval hattrick.

V hektickém závěru třetiny ještě Daňa fantasticky vychytal Vávru, následně skončila Fojtíkova tečovaná rána na břevně. Na domácí stranu mohl strhnout vedení pro změnu Hendrych, tváří v tvář Slovákovi ale neuspěl. V prodloužení netrefil ve velké šanci branku z prostoru mezi kruhy Herman. Následně hledal v samostatném úniku skulinku mezi betony Chujac, Slovák je ale stačil včas sklapnout.

A tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nichž si vedli lépe domácí. Na opavské straně se totiž trefili Šindelář s Tadeášem Jarošem, na té hostující pouze Vaněk. Slezan se tak se sezonou rozloučil vítězstvím nad Valašským Meziříčím, a to v poměru 6:5 po samostatných nájezdech.

Filip Lefenda

Hodnocení opavského trenéra Martina Janečka