Srdnatý výkon na Znojmo nestačil. Opava prohrála se vztyčenou hlavou

  • sobota 10. října 2020
  • Tomáš Chalupa

Slezané jeli na led Znojma v roli velkého outsidera. Že by se tak ale prezentovali na ledě, to se rozhodně říct nedá. V Nevoga areně nebyli horším celkem, domácí Orli jim ale udělili lekci z produktivity. Opavští se několikrát dotáhli na rozdíl jediné branky, v závěru ale inkasovali ve vlastní přesilovce a prohráli 4:6.

7. kolo, sobota 10. 10. 2020

HC Znojemští Orli

6:4 (3:1, 2:2, 1:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 2. Beránek (Rudovský, Vainonen), 14. Matuš (T. Svoboda, Luciani), 18. Vainonen (Rudovský, Stehlík), 37. Beránek (Rudovský, Havlík), 44. Kvasnica (Vainonen, Havlík), 59. Luciani (Havlík) – 16. Herman, 27. Chalupa (Štindl, Herman), 43. Herman (Wolf), 55. Peterka (Spálovský). Rozhodčí: Maťašovský – Musil, Maloušek. Vyloučení: 6:3, navíc Luciani (ZNO) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 0. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4.

Groh (Hrstka) - Kališ, Sedlák (A), Stehík, Stránský, Vainonen - Köver, Kvasnica, Havlík, Oščádal, Luciani, Matuš (C), Svoboda T. (A), Rudovský, Svoboda O., Beránek.

Hasala (Piták) - Kunc, Spálovský, Kocián, Šindelář (C), Chalupa (A), Šendera - Vaněk, Kadula, Seidler, Štindl, Peterka, Buršík, Zouhar, Wolf (A), Herman, Kovářík, Římský, Malina.

Slezané na jihu Moravy začali sympaticky a hned v úvodu se dostali ke dvěma střelám. Jenže hned z prvního útoku inkasovali. Rudovský v přečíslení nahrál Beránkovi a Hasala se nestačil přesunout. Za další dvě minuty pálil nebezpečně Seidler, Groh byl ale pozorný.

V polovině třetiny Slezané přežili druhou krizovou situaci. Herman šel ven za krosček a domácí díky tomu málem šli do dvoubrankového vedení, Stehlíkova dělovka nakonec skončila ale jen na břevně. O několik minut později už se ale Orli radovali, z mezikruží vypálil přesně Luciani. Za další dvě minuty se radovali i Slezané. Jeden z Opavských zatáhl kotouč za znojemskou branku a poslal jej před branku, odkud se kotouč díky šťastnému odrazu dostal do sítě. Autorem branky byl nakonec označen Herman. Opava ale bohužel v první třetině kapitulovala ještě jednou, růžek Hasalovy klece vymetl přesnou ranou Vainonen. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:3.

Po změně stran se Opavští hnali za snížením a místy měla znojemská defenziva co dělat, aby odolávala. Velkou šanci na korekci skóre měl Slezan po pěti odehraných minutách. Po faulu Lucianiho putoval za katr i Rudovský. Dvojnásobnou přesilovku sice nevyužili, na samém konci té klasické už se ale radovali. Štindl našel krásnou přihrávkou úplně osamoceného Chalupu, který nedal přízemní ranou Grohovi šanci.

V čase 31:15 měli Slezané možnost další početní výhody, tu ale nesehráli dobře. A tak si slovo vzali Orli. Po faulu Kaduly šla do čtyř Opava a Beránek nedal ranou z mezikruží Hasalovi šanci – 4:2. Čtvrtou brankou se domácí zjevně uklidnili a ve druhé třetině už toho hostům příliš nedovolili.

Podobný obraz hry pokračoval i v poslední části hry. Červenobílí se po pouhých dvou odehraných minutách dotáhli potřetí na rozdíl jediné branky. Herman s Wolfem ujeli do přečíslení a první jmenovaný vstřelil svůj druhý gól v utkání. Jenže Opava vzápětí inkasovala. Hasala neudržel Vainonenovu ránu, což dokázal dorážkou potrestat Kvasnica a Orli opět měli pohodlí dvoubrankového polštáře.

Třetí třetina následně pokračovala neproměněnými přesilovkami na obou stranách. Odražený puk se do znojemské branky dostal od opavského útočníka Peterky. V samotném závěru Opavští nejprve přežili obrovskou šanci Rudovského a následně měli k dispozici početní výhodu. V ní bohužel pláchli Luciani s Havlíkem, vyměnili si několik přihrávek a bylo hotovo. Slezané tak ve Znojmě prohráli 4:6, rozhodně se ale nemají za co stydět.


Ohlasy trenérů

Miroslav Fryčer (trenér Znojma): "Historie se nebude ptát na náš výkon. Soupeř byl motivovaný a kousal. Z naší strany bychom si představovali možná trochu lepší výkon. Získali jsme ale vítězství a tři body, to je důležité."

Aleš Tomášek (trenér Opavy): "Samozřejmě je vidět, že má Znojmo kvalitní mužstvo. Nejsem si úplně jistý, jestli hráli na sto deset procent, ale my jsme překvapili, dobře jsme hráli ve středním pásmu. Rozhodly přesilovky, my jsme v nich své šance nedali, naopak u domácích v nich byla vidět kvalita a uměli je proměnit. Podali jsme ale dobrý výkon."