Parádní obrat se Žďárem řídil Vojtovič, nájezdy rozhodl Šindelář

  • sobota 20. listopadu 2021
  • Tomáš Chalupa

Zápas jako víno byl v sobotu servírován opavským hokejovým příznivcům. Slezan doma přivítal třetí Žďár nad Sázavou a bylo se na co dívat. Opavští nabrali v první třetině tříbrankové manko, po změně stran ale výrazně přidali a podařilo se jim vyrovnat na 3:3. Odpověď našli i na branku hostů deset minut před koncem díky Beránkovi. Zápas tak za stavu 4:4 dospěl do nájezdů, které rozhodl jako jediný úspěšný exekutor kapitán Jiří Šindelář.

17. kolo, sobota 20. 11. 2021

HC Slezan Opava

5:4sn (0:3, 3:0, 1:1 - 1:0)

SKLH Žďár nad Sázavou

Branky a nahrávky: 21. Vojtovič (Beránek, Kunc), 24. Wolf, 36. Vojtovič (Vašenka, Beránek), 56. Beránek (Kunc, Vojtovič), rozh. náj. Šindelář – 5. Jícha (Prokš, Půža), 10. Jícha (Vašíček, Prokš), 14. Čermák (Štěpánek, Wasserbauer), 53. Vašíček (Čermák). Rozhodčí: Vaněk – Bezděk, Veselý. Vyloučení: 5:8, využití 1:0. Diváci: 256.

Piták (Vítek) – Ficek, Kunc, Zelenka, Šindelář (C), Thiel, Věntus, Zouhar – Malina, Peterka, Damašek, Beránek, Vojtovič, Wolf (A), Horný, Krupa, Štindl, Hendrych, Buršík, Vašenka

Čáp (Sláma) – Vašíček, Macek, Váňa, Čermák, Pleva (C), Pražák, Půža – Jícha, Štěpánek, Čermák, Kovárů, Bureš (A), Wasserbauer, Prokš (A), Adam, Chlubna, Gregar

Utkání se Žďárem začalo přesilovkou Slezanu, která ale nevypadala dobře. Jakoby to byla předzvěst momentů dalších. Ty totiž byly doslova hrůzostrašné. Opavští nehráli dobře, hostující tým určoval tempo hry. Do vedení Plameny poslal po ztrátě Opavy ve středním pásmu Jícha. Tentýž hráč v čase 9:50 zvýšil na 2:0, když využil lehkovážnosti opavského obránce před branku a šprtnul kotouč mimo Pitákův dosah. Třetí rána přišla ve 14. minutě, dílo domácí zkázy dokonal tečovanou střelou Čermák. Opavská lavička musela reagovat timeoutem. Ve zbytku třetiny přeci jen nějaké šance domácích přišly, ale Čáp v brance Žďáru dokázal všechny zlikvidovat.

Po změně stran pro změnu Opava excelovala. Honbu za vyrovnáním odstartoval už po pětapadesáti vteřinách hry Vojtovič, kterému se podařilo tečovat Beránkovo nahození. Za další dvě minuty už to bylo 2:3. Wolf vypálil od levého mantinelu a kotouč se možná trochu překvapivě zastavil až v síti. Vyrovnáno mohlo být jen o chvíli později, ale Vojtovičova dělovka se mezi tři tyče nevešla. V polovině třetiny pak ještě Kunc orazítkoval od modré břevno. Hrozili i borci z Vysočiny, Piták ale tasil dobré zákroky. V jednu chvíli dokonce kotouč mířil za jeho záda, opavský brankář ale předvedl luxusní zákrok hokejkou a puk baseballově odpálil. Vyrovnání přišlo v čase 35:12. Opavští vjeli do pásma, Vašenka vypálil z levé strany, Čáp vyrazil kotouč k Vojtovičovi a ten poloprázdnou klecí nepohrdl. V závěru druhé třetiny ještě byly k vidění přesilovky na obou stranách, skóre už se ale neměnilo.

Drama pokračovalo třetí tercií. V jejím úvodu měli Opavští několik příležitostí, Kunc ani Beránek však vývoj utkání na stranu domácích překlopit nedokázali. Žďár potom zahrozil v oslabení. Prokš si pohrál s obráncem, ale na Pitáka už nevyzrál. Skóre se tak měnilo až v čase 52:06 a byli to znovu hosté, kteří se ujali vedení. Čermák vybojoval v rohu domácího pásma kotouč, před brankou našel Vašíčka a bylo to 3:4. Jenže Slezan vyrovnal i podruhé. Fickovo nahození od modré vyrazil pět minut před koncem Čáp nad sebe a kotouč pak do sítě dopravil Beránek. Šlo se tak do prodloužení. Ani to však vítěze nepřineslo, rozhodovaly až nájezdy. V nich byl jediným úspěšným exekutorem kapitán Šindelář a Opava bere dva body.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): "Upozorňovali jsme hráče, že začátek zápasu nebude vůbec jednoduchý. Žďár má více bodů, mužstvo má velmi zkušené, je tam spoustu velkých hráčů, kteří se špatně odstavují od puku. Podle toho jsme taky dopadli, prohrávali jsme 3:0. Ve druhé třetině jsme ale náš výkon zlepšili. Díky tomu se nám podařilo vrátit do zápasu. V nájezdech byl samozřejmě skvělý Pity, měli jsme i trochu štěstí."