Slezan se Žďárem utrpěl dva body, strůjcem výhry byl brankář Piták

  • sobota 15. ledna 2022
  • Tomáš Chalupa

Hrozivý výkon, nakonec ale máme dva body. Slezan byl po celý zápas se Žďárem nad Sázavou horším celkem, může však slavit alespoň výhru za dva body. Po jednostranné druhé třetině v opavský neprospěch se Slezan dostal do šťastného vedení 3:1, v poslední části hry ale Žďár zaslouženě vyrovnal na 3:3. Rozhodnout tak musely až nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Opavští.

31. kolo, sobota 15. 1. 2022

HC Slezan Opava

4:3sn (1:0, 2:1, 0:2 - 1:0)

SKLH Žďár nad Sázavou

Branky a nahrávky: 2. Horný (Damašek), 39. Thiel (Kadula, Wolf), 40. Krupa. Rozhodující nájezd: Šindelář. – 24. Adam (Jícha), 41. Prokš (Vašíček, Chlubna), 46. Bureš (Macek). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 416. Rozhodči: Šutara - Vengřin, Kořistka.

Piták (Baldik) – Ficek, Šindelář (C), Věntus, Zapletal, Thiel, Kocián, Zouhar – Malina (A), Beránek, Damašek, Kadula, Wolf (A), Peterka, Vašenka, Krupa, Římský, Horný, Buršík, Häring. Trenér: Aleš Tomášek.

Čáp (Sláma) – Vašíček, Macek, Čermák J., Váňa, Půža – Bureš (A), Wasserbauer (C), Adam, Chlubna, Čermák D., Elis, Jícha, Prokš (A), Gregar. Trenér: Martin Sobotka.

Opavští fanoušci ještě možná ani nebyli na svých místech a skóre už se mohlo měnit. V mezikruží dostal nabito David Čermák, při jeho střele z mezikruží ale Opavu zachránila pravá tyč. A tak se skóre měnilo na druhé straně. Krásný pas od Damaška obdržel Horný, který Čápa přelstil ranou na vyrážečku. Jenže to bylo ze strany Slezanu v první třetině de facto vše, v pohotovosti pak musel být spíše Piták. Ten zlikvidoval v oslabení také další příležitost Čermáka. Opava ještě zahrozila po nahození od modré, z šermovačky v hostujícím brankovišti ale nic nevytěžila. Pak se znovu zaskvěl Piták, Chlubna jel podobně jako Horný zcela sám, ale na rozdíl od opavského mladíka neuspěl. Dalo by se říci, že v první třetině Opava utrpěla vedení 1:0.

Ve druhé třetině pak zápas nabral naprosto bizarní rozměr. Borci z Vysočiny si na ledě dělali doslova to, co chtěli, vyrovnání se dočkali v čase 23:44. Lukáš Jícha před brankou našel Adama a bylo to 1:1. Opava se i nadále jen bránila. Postupem času své šance nevyužili Půža, ani Čermák, kterému po otočce kolem brány domácí obrana dopřála nevídaného prostoru. Trenér Tomášek reagoval timeoutem, ale ten nepomohl. Žďár však naštěstí spaloval i nadále. Nakonec se Slezan dostal k ojedinělému ataku a z něho zapršelo. Thiel nahodil od modré a kotouč se po několika odrazech k neuvěření všech přítomných ocitl v síti. Pak kotouč na útočné modré vybojoval Krupa, tvrdě ze strany vypálil a bylo to k ještě většímu neuvěření všech fanoušků 3:1.

Poslední dvacetiminutovka nabídla o něco vyrovnanější podívanou, jenže hosté udeřili dvakrát v prvních šesti minutách. Nejprve na 2:1 snížil už po čtyřiceti sekundách Prokš, za další čtyři minuty vyrovnal po obkroužení opavské branky Bureš. Ve zbytku třetí třetiny mohly ve svůj prospěch zápas zlomit oba celky, ale rozuzlení nepřišlo. A tak na řadu přišlo prodloužení.

Ani v něm ale ani jeden z týmů rozhodující branku nevstřelil, o osudu zápasu musely rozhodnout nájezdy. V nich Opava zvítězila jednoznačně 3:0. Rozhodující nájezd dal domácí kapitán Šindelář.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy):"Získali jsme nakonec dva body, ale bylo to štěstím. Kromě Pitáka, který chytal famózně, si myslím, že byl Žďár lepší. Dá se říci že víc, než dvě třetiny. Nám k bodům dopomohli i diváci, kteří nás povzbuzovali, i když nám to nešlo. Bod navíc je sice pěkný, ale mohlo to pro nás dopadnout mnohem hůře. Začali jsme na čtyři pětky, chtěli jsme soupeře unavit, ale bylo vidět, že jsou nabruslení a fyzicky zdatní. Mydlili nás, neuměli jsme se s tím srovnat."