Slezan s Havířovem dobře začal, nakonec ale AZetu podlehl

  • čtvrtek 08. září 2022
  • Tomáš Chalupa

Slezan doma v přípravě poprvé prohrál. Opavští hokejisté podlehli Havířovu 1:3. Zápas pro ně přitom začal výborně, po brance Vojkůvky rychle vedli, jenže ve zbytku utkání pálili šance a na dobře chytajícího Štipčáka už nevyzráli. AZet duel otočil díky gólu Mrvy a zásahům Apolenáře a Mrvy. Generálka Opavu čeká příští týden ve čtvrtek, Tomáškova družina se představí ve Valašském Meziříčí.

přát., čtvrtek 8. 9. 2022

HC Slezan Opava

1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

HC AZ Havířov 2010

ranky a nahrávky: 2. Vojkůvka – 8. Mrva, 31. Apolenář (Krupa, Havlík), 41. Spratek (Ćmiel, Tvrdý).

Piták (Sotlar) – Šindelář (C), Štěpánek, Věntus, Zapletal, Kocián, Thiel, Pachula – Wolf (A), Káňa (A), Kadula, Buršík, Beránek, Vašenka, Štindl, Zelenka, Vojkůvka, Horný. Trenér: Aleš Tomášek.

Štipčák (od 41. Šindelka) – Wlodara, Ščurek, Kunc (C)), Kofroň, Bílek, Havlík – Spratek, Pastor, Tvrrdý, Krupa, Pawliczek, Mrva, Ćmiel, Apolenář, Mrowiec (A), Stuchlík (A). Trenér: Jiří Raszka.

Opava do utkání vstoupila nejlepším možným způsobem, k čemuž ji hodně dopomohla i minela brankáře Štipčáka. Ten se i přes dojíždějícího Marka Vojkůvku rozhodl rozehrát, což se mu vymstilo a od nohou mladého útočníka se kotouč odrazil za záda brankáře AZetu. Bohužel ale Slezan inkasoval už ve druhém po sobě jdoucím zápase. Opavská obrana se v osmé minutě nedokázala vypořádat s Jakubem Mrvou, který Dominika Pitáka nachytal ranou na zadní tyč.

V další části úvodních dvaceti minut se hra hodně kouskovala, v permanenci byl především sudí Petr Pelc. Ten v první třetině rozdal hned sedm dvouminutových trestů, vyjma několika závarů však ani jeden z brankářů výraznější patálie řešit nemusel.

Začátek Slezanu vyšel i ve druhé třetině a Havířov při dvou obrovských šancích zachránil Štipčák. V páté minutě pak přišla obrovská příležitost v podobě trestného střílení, které jel sám faulovaný Vašenka. Na brankáře AZetu však nevyzrál. Na druhé straně měl drobné problémy Piták při střele Ćmiela, ale nakonec kotouč zkrotil. Opavě prvních deset minut opravdu vyšlo, po tečované střele od modré ještě Havířov zachránila tyčka. Solidní momenty měli i bývalí prvoligisté, sólo Kunce ale gólem neskončilo.

V polovině zápasu šli hosté poprvé do vedení, když se jim v útočném pásmu podařilo vybojovat kotouč. Chybu opavské defenzivy potrestal Jakub Apolenář a Havířov poprvé v utkání vedl. Skóre 1:2 platilo i po čtyřiceti odehraných minutách.

V poslední části hry Havířov své vedení zvýšil zásluhou bývalého hráče Opavy Daniela Spratka a se Slezanem to vypadalo bledě. Zbraně domácí ale určitě nesložili, po ráně Štěpánka z poloviny třetiny za Šindelkou zvonila tyč, Opavští si nedokázali poradit ani s několika dalšími šancemi. V závěru navíc ještě hrála Opava v šesti, za což putovala do čtyř, a tak se AZet ani nemusel o výsledek strachovat.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): "První dvě třetiny se mi náš hokej líbil. Bylo tam samozřejmě několik faulů, po kterých jsme je pustili k nám do pásma, ale hrál se vyrovnaný zápas. Některé góly byly hloupé, dostat jsme je neměli. Ve třetí třetině tam jde první pětka a po sedmnácti vteřinách inkasujeme, to je prostě špatně a zbytek utkání to ovlivnilo. Co se týče střel na bránu a nějakých osobních soubojů, buly, nebyli jsme v tomto ohledu vůbec špatní. Hraje se ale na góly, které jsme bohužel nedali. Váša jel trestné střílení, měli jsme dvě tyčky. Jejich brankář toho dost pochytal, i tak ale branek musí být víc. Chybělo nám dnes několik nemocných hráčů, naštěstí se ale nejedná o nic vážného a všichni by do začátku soutěže měli být fit. V sestavě se objevil také Dominik Věntus, který si během léta hledal zahraniční angažmá, což mu nevyšlo. Půjde s námi do sezony."