playoff, pondělí 18. 2. 2002

SK Horácká Slavia Třebíč

6:1

HC Slezan Opava

7.Altrichter (Erat, Hrbáček), 27.Beroun (Hrůza), 35.Beroun (Hrůza), 42.Holý (Žiška), 47.Žiška (Holý, Kaňka), 56.Holý (Žiška) - 32.Harazim (Vosátko). Vyloučení 7:7, využití 1:0, oslabení 2:0. Střely na branku 40:34. 3163 diváků.

Kučírek - Kříž, Hrbáček, Ševčík, Sedláček, Polívka, Němec, Mocek - Kaňka, Žiška, Holý - Erat, Altrichter, Fryauf - Beroun, Hrůza, Dolníček - Podstavek.

Hrazdíra (53. Vlašánek) - Galvas, Vosátko, Přibyla, Chmelíř, Prokop, Vilášek - Harazim, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Suchánek, Najdek, Mikšan - Kříž, Hulva.

Hned v úvodu první třetiny útočníci na obou stranách prověřili jak domácího Kučírka, tak hostujícího Hrazdíru. Zkraje nabídnutou přesilovku díky vyloučení Berouna však Slezané nevyužili, naopak ihned po srovnání početního stavu ohrozili Hrazdíru nejprve Beroun a poté po samostatném průniku Němec. Následné vyloučení opavského Sochorka v sedmé minutě však domácí dokázali zužitkovat: Erat vypálil na branku, odražený kotouč za brankou zpracoval Altrichter, jeho přihrávku však Hrazdíra zachytil bruslemi a odražený kotouč skončil za brankovou čarou - 1:0. V první půli tak měli domácí mírně navrch, když ani další přesilovku Opava nevyužila a posléze se ani Brančík díky poctivě pracující domácí obraně individuálně neprosadil. Po trochu rozpačitém průběhu se před koncem první třetiny hra opět dostala do tempa.

Ve druhé minutě druhé třetiny pálil na Kučírka Chmelíř, ale ani odražený kotouč nedokázali hosté efektivně zpracovat. Vzápětí však byli posláni do čtyřech díky Kašíkovi, ale tato přesilovka se domácím vůbec nedařila, naopak po chybě v rozehrávce ohrozil Kučírka Šebesta, byl ovšem v ostrém úhlu a jeho dělovku domácí gólman bezpečně vykryl. Zanedlouho se však poměr sil otočil v neprospěch Třebíčských, ovšem okamžitě po vhazování v jejich obranném pásmu se Hrůza uvolnil do brejku, jeho střelu Hrazdíra ještě zlikvidoval, ale ve skrumáži se nejlíp orientoval Beroun a v oslabení doklepnutím kotouče skóroval - 2:0.
Poté se hra konečně trochu zrychlila, protože Slezané museli otevřít hru: Kašík měl dobrou šanci, neboť jeho střela Kučírkovi vyklouzla a nebýt jeho vysunutí z brány, domácí obránci by asi neměli šanci poskakující puk odpálit do bezpečí. V polovině zápasu hosté zaznamenali čestný úspěch: Brančík zpracoval kotouč za brankou a přesnou přihrávkou naservíroval na modrou Vosátkovi. Jeho dělovku Kučírek pouze vyrazil a odražený puk mu doklepl za záda Harazim - 2:1.
Ve druhé části druhé třetiny následovala série vyloučení na obou stranách, hra se přitvrdila. Gólově však z tohoto způsobu hry (čtyři na čtyři) vytěžili domácí, když Beroun dostal pěknou Hrůzovu přihrávku na útočnou modrou a nikým neobtěžován po zemi Hrazdíru překonal - 3:1. Na druhé straně na sebe zanedlouho upozornil Mikšan, když jeho prudkou střelu musel Kučírek likvidovat betonem.

Třetí třetina mohla znamenat vyrovnaný souboj, protože za tohoto stavu ještě není zdaleka nic ztraceno. Zlomem pro Slezany však byl další gól v oslabení, kdy ve druhé minutě při vyloučení Kaňky podcenili rozehrávku v útočné třetině, puku se zmocnil Robert Holý a po samostatném nájezdu nedal střelou k tyčce Hrazdírovi šanci - 4:1. Hosté tak ztratili gólový kontakt a právě úvod třetí třetiny rozhodl o výsledku. Navíc v sedmé minutě získal Kaňka na modré čáře puk, křížem přihrál na Žišku a ten zcela nepokrytý bez přípravy vypálil. Hrazdíra se tak nestačil přesunout a popáté inkasoval - vzápětí se nechal vystřídat Vlašánkem (5:1). Ten ihned dostal možnost se projevit, když v rozkleku vypíchl střelu Holého. Na druhé straně prověřil Kučírka Prokop, ale to již domácí kontrolovali hru a uklidňovali její průběh. Poslední úspěch zaznamenali domácí v 57.minutě po chybné rozehrávce hostí, kdy se Žiška s Holým dostali do přečíslení a proti jejich ukázkové kombinaci neměl Vlašánek šanci - 6:1.
Poslední třetina proběhla tedy ve znamení rychlé a otevřené hry, jejíž tempo však bezezbytku využili domácí. Třebíčané si tak do dalších dvou zápasů v Opavě zajistili dobrou pozici, když stav série zvýšili na 2:0 ve svůj prospěch.


Ohlasy trenérů

Řekli po utkání:
Jiří Režnar (HC Slezan Opava):
"Včera 3:1, dnes 6:1 - hodnotí se ještě hůře. Myslím, že dvě třetiny jsme byli rovnocenným soupeřem, ve druhé třetině jsme Třebíč i předčili. Bohužel jsme nebyli schopni dát góly a druhou třetinu paradoxně prohráli 2:1. Až Třebíč dala čtvrtou branku, naše hra se sesypala jak domeček z karet a soupeř na co sáhl, tak se mu dařilo. Do druhé třetiny musím hráče pochválit. První tři branky jsme si však "nafackovali" sami, tím jsme zvedli soupeře a my se nebyli schopni dostat zpátky do hry. Teď musíme hráče psychicky zvednout a doma se budeme snažit Třebíči hru hodně znepříjemnit, abychom se zde ještě sešli."

Radek Novák (SK HS Třebíč): "Souhlasím, že do druhé třetiny to bylo vyrovnané utkání. V poslední jsme potřebovali nedostat gól, což se nám podařilo a s výkonem jsme naprosto spokojeni. Oproti včerejšku se nám zlepšila kombinace a to bych chtěl vyzdvihnout. Včera hráči byli navíc hodně nervózní, dnes to bylo v daleko větším klidu a psychika byla uvolněná. Utkání play-off jsou skutečně náročná, proto jsme dnes nasadili Marka Dubce místo Albína Podstavka - tím bych však nechtěl snižovat jeho výkon, tam jde pouze o doplnění sil. Našim cílem v Opavě je jednoznačně uspět."