• pátek 20. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Slezan hostí Hodonín, duel nabídne souboj bývalých brankářských kolegů

Po dvou bezbodových výletech na kluziště soupeřů se opavští hokejisté vrací domů. Síly před vlastními fanoušky změří se zlepšujícím se Hodonínem, navíc v tabulce spolu oba týmy sousedí. Pikantní bude souboj pro brankáře Dominika Pitáka a hostujícího Ondřeje Dolíšku, oba maskovaní muži se totiž dobře znají z Vítkovic, kde spolu v juniorce tvořili dvojici. Který z nich bude v sobotu šťastnější?

Možná si na ten zápas pamatujete. Psalo se 22. října 2022, Opava doma hostila Hodonín a nutně potřebovala vyhrát, v tabulce se totiž podobně, jako její soupeř, nacházela na samotném chvostu.

K vidění tehdy nebyl příliš líbivý hokej, krize Slezanu dosahovala svého vrcholu a červenobílí navíc nakonec po nájezdech prohráli 3:2. V tu chvíli na opavském zimáku nepanovala vůbec dobrá atmosféra a bylo jasné, že se bude muset hodně rychle něco změnit.

A ta změna nastala. Tomáškova parta vypadá v posledních týdnech a měsících oproti zmíněnému zápasu úplně jinak, pravidelně boduje a škrábe se tabulkou vzhůru. Nic na tom nemění ani fakt, že Opavští poslední dva zápasy výsledkově nezvládli. V Novém Jičíně jim nevyšlo de facto vůbec nic a prohráli 2:0, v sobotu pak ve Znojmě předvedli o poznání lepší výkon a domácím byli při nejmenším vyrovnaným soupeřem, své šance ale nedokázali využít a padli 4:2. Přesto jim za sympatický výkon pětice přítomných opavských fanoušků tleskala.

Po zápase, ve kterém Slezan mohl jenom získat, je tady ale o poznání důležitější střet. Opavané jsou totiž momentálně v nabité tabulce sedmí, elitní osmičku uzavírající Hodonín má jen o tři body méně. Baník v sezoně prošel podobným vývojem, jako tým z hlavního města Slezska. Po bídném začátku přišel ve výsledcích převrat a tým tabulkou začal stoupat vzhůru. Nemalý podíl na tom má nestárnoucí ikona extraligové Olomouce, jednačtyřicetiletý zadák Martin Vyrůbalík. Borec s více než 400 starty v nejvyšší tuzemské soutěži letos odehrál 16 utkání, ve kterých stihl 3 branky a 6 asistencí. Zároveň ještě v klubu stíhá vykonávat náročnou funkci sportovního manažera.

Na sobotní střetnutí se těší také jednička Slezanu Dominik Piták, v soupeřově brankovišti by se totiž měl představit gólman Ondřej Dolíška, se kterým se náš brankář velice dobře zná z Vítkovic. „Dva roky jsme spolu chytali v juniorce. První rok jsem většinu odchytal já, druhý rok jsme se často v brance střídali,“ vzpomíná opora opavského týmu.

„Náš vztah asi nebyl nějaký výjimečný, jeden druhého jsme samozřejmě respektovali, ale spíše než kamarádství tam byla lehká rivalita,“ připouští Piták, který si zároveň velice dobře uvědomuje důležitost sobotního duelu. „Hraje se o šest bodů, které by byly hodně důležité i pro psychiku do dalších zápasů. Chtěli bychom navázat na dobrý výkon ze Znojma a nechat si body doma. Tímto bych také chtěl pozvat na zápas fanoušky, ať poté můžeme společně slavit,“ pousmál se dvaadvacetiletý brankář závěrem. Sobotní střetnutí s Hodonínem začíná v 17 hodin.