• neděle 22. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Kapitán Štindl dovedl Slezan ke zlatým bodům. Nehráli jsme dobře, ale prokázali jsme psychickou odolnost, těší ho

Jan Štindl sice při výhře s Hodonínem svou sbírku dvanácti branek a dvanácti asistencí nerozšířil, i tak jsme si jej ovšem museli k pozápasovému rozhovoru pozvat. Prožívá totiž svou nejplodnější sezonu v kariéře, teď navíc poprvé dostal kvůli absenci Jiřího Šindeláře kapitánské céčko a svůj tým dovedl ke dvěma bodům. S výkonem Slezanu ale devětadvacetiletý forvard spokojen nebyl, vítězství po nájezdech považuje za zlaté.

Honzo, jaké jsou tvé bezprostřední dojmy ze zápasu, který z opavské strany herně nebyl úplně povedený?

Těžko se mi to hodnotí. Doslova bych řekl, že jsme utrpěli výhru po nájezdech. Myslím si, že se nám nepovedla ani jedna třetina, maximálně tam byly nějaké pasáže, ve kterých jsme hráli líp. Pořádně jsme si v přesilovkách nebyli schopní nahrát, hodně jsme toho zkazili. A když jsme ve třetí třetině mohli třikrát z nájezdů rozhodnout, nechali jsme si místo toho dát vyrovnávací branku. Na druhou stranu jsme ale dneska prokázali psychickou odolnost. Nehráli jsme sice dobře, dokázali jsme se ale zvednout a zápas otočit.

Před zápasem jsme si spolu psali o tom, že soupeř přijede jen se čtyřmi čistokrevnými obránci, ty jsi říkal, že to neřešíš a že se musíte soustředit hlavně na sebe. Přesto, jaký to na zápas mělo vliv?

Opravdu jsme to vůbec neřešili a soustředili se čistě na sebe, nezabýváme se tím, jestli hrajeme se Znojmem, které má čtyři silné pětky, nebo se soupeřem, který přiveze čtyři obránce. Spíše nám možná trošku svazoval nohy fakt, že jsme snad poprvé letos hráli v plné sestavě, byť nám samozřejmě chyběl Šindy. Někteří jsme se možná nedokázali popasovat se svou rolí a byli nesví z toho, že nám další spoluhráč šlape na paty. Pokud chceme ve středu v Havířově uspět, tohle musíme zlepšit.

Kromě té první přesilovky vám dnes početní výhody vůbec nešly, dokonce jste v jedné sami inkasovali. Co bylo špatně?

Přesilovek bylo opravdu spoustu, i když si teď úplně nevybavuju konkrétní situace. Od nich se ale zápas odvíjí. Když v ní dáte gól, hodně si tím pomůžete, líp se člověku hraje a více si věří. To se nám dnes nedělo a zápas jsme si tím bohužel zkomplikovali.

Už jsi zmiňoval, že ve třetí třetině bylo spoustu příležitostí rozhodnout. Podržel Hodonín Šurý, nebo jste byli nešikovní v zakončení?

Asi to bylo od každého něco. Buď jsme ho trefovali, nebo to šlo vedle. V prodloužení mohl rozhodnout Štěpec, ale pro změnu to skončilo na tyči. Dneska nám to v zakončení nelepilo, ale jsme šťastní, že máme alespoň dva body.

Ty jsi byl dnes místo Jirky Šindeláře kapitán. Na kolik tě to vyjde?

Kapitánem jsem byl poprvé v kariéře, takže mě to určitě něco stát bude. Klukům jsem slíbil nějakou svačinku, samozřejmě jsem hned od starších kluků byl terčem různých vtipů a poznámek, něco tam bylo i od trenérů (smích). Co se týče peněz, tam je to jednoduché. Jsem bankéř, takže budu platit sám sobě.

Určený jsi byl trenéry?

To popravdě ani nevím. Jen mi bylo řečeno, že pro dnešek budu kapitánem. Dál už jsem to neřešil.

Cítil jsi s céčkem nějakou větší odpovědnost?

Choval jsem se stejně, jako na každém jiném zápase. Chtěl jsem vyhrát a soustředil jsem se hlavně na svůj výkon, ale samozřejmě v životopise člověk nechce mít napsáno, že dostal céčko a hned doma prohrál s Hodonínem. O to větší motivace to dnes pro mě byla.

Nakonec se vyhrálo. Myslíš, že by ti kapitánství mohlo zůstat třeba do první porážky?

To si nemyslím. Šindy nám dnes obrovsky chyběl a našim lídrem je on.

Jak vnímáš momentální situaci v tabulce? Od pátého do osmého místa je to docela nahuštěné, pak je tam na první čtyři trochu díra. Kromě Znojma jsou ale všichni hratelní…

Přesně tak, se všemi se dá hrát. My ještě rozhodně nevzdáváme ani boj o nejlepší čtyřku. V tabulce jsme na tom na začátku byli hodně špatně, pak se nám z toho podařilo vyhrabat a jdeme nahoru. Úplně přesně neznám náš program, ale myslím si, že teď budeme mít více zápasů doma než venku. Hlavně doma jsme schopní porazit kohokoliv. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, jedeme teď dvakrát ven a potřebujeme uhrát co nejvíce bodů. Ve finále jsem i přesvědčený o tom, že se dá porazit i Znojmo. Ve čtvrté části je budeme mít doma, a když se nám to sejde, můžeme klidně vyhrát.

Jaký vliv na vaše výkony mají fanoušci? Minule jich bylo 450, dnes 400. Pomalu se to zřejmě v tomto směru zlepšuje.

Hlavně ve třetí třetině jsme podporu fanoušků vnímali, člověka to nakopne a dodá síly.

Bodově se ti letos hodně daří, na ledě působíš sebejistě. Nemrzí tě trochu, že jsi nejel nájezd?

Nájezdy jsme zvládli a máme dva body, takže vůbec. Musím se ale přiznat, že za mnou Láďa Holík šel s tím, že pátý nájezd pojedu. Mám pocit, že už se letos potřetí stalo, že jsem byl určený na poslední nájezd a ani jednou jsem ho nakonec nejel. Nepovažuju se za nějakého nájezdového specialistu, ale kdybych tu zodpovědnost dostal, samozřejmě bych se ji nebránil.

Autorem použitých fotografií je Vlastimil Malina.