• úterý 07. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Na obě Meziříčí to letos Slezan umí, bude se Opavě dařit i ve Valmezu?

Áčko Slezanu jede po sobotním vítězství ve Velkém Meziříčí znovu ven. Tomáškovi svěřenci se znovu vydají do Meziříčí, znovu jejich světle hnědý autobus vyrazí přes v zimě nevyzpytatelné Vrchy, tentokrát ovšem nezamíří do Velkého, nýbrž Valašského Meziříčí. S tamními Bobry si to Opava rozdá v důležitém utkání o šest bodů. Začátek je naplánován na středečních 18 hodin.

Výkony loňského vítěze základní části jsou v letošní sezoně jako na houpačce. Bobři střídají lepší období s horšími, ovečky trenéra Lukáše Plška se tak momentálně nachází na poslední postupové příčce do play-off, se 43 body mají o dva bodíky více, než z devátého místa se tlačící Nový Jičín. Nutno však podotknout, že také mají odehráno o zápas méně.

Hodně nelichotivě ovšem pro Valachy vyznívá tabulka posledních deseti zápasů, ve které jsou Bobři s devíti body poslední, v uplynulých třech vystoupeních navíc vyšli bodově zcela naprázdno. Po debaklu 8:1 v Novém Jičíně následovala neúspěšná přestřelka 7:5 na ledě tabulkového konkurenta z Havlíčkova Brodu. Ve Znojmě už to naposledy vypadalo o poznání lépe a Valmez byl za stavu 2:1 Orlům dlouho na dostřel, nakonec ale modrobílí na vyrovnání neměli a prohráli 3:1. Naposledy tak náš středeční soupeř zvítězil 21. ledna v domácím prostředí, kde rozstřílel 9:0 trápící se Žďár nad Sázavou.

V podání Valašského Meziříčí je to letos poměrně pestré v brankovišti. Bývalý gólman Lukáš Plšek do hry nasadil už celkem pět maskovaných mužů. Nejvíce má odchytáno zkušený Jiří Slovák, ze Vsetína občas chodí vypomáhat také nadějný David Sachr. Do posledních dvou zápasů naskočil také Kryštof Ševců, který na přelomu roku přišel z Hronova. Opavští střelci se tak budou muset nechat překvapit, s kým na ně Bobři vyrukují.

Velkou výhodu může ve středu mít Slezan nad svým soupeřem ve fondu psychických sil. Opava totiž ve všech letošních třech vzájemných měřeních sil Valachy přehrála (6:3, 3:6, 3:2sn), v paměti je určitě i nadále loňské play-off, ve kterém Slezané Bobry vyřadili 4:2 na zápasy.

Tři otázky pro… Kryštofa Stuchlíka

K dalším bodům s tabulkovým konkurentem by mohl pomoct i čtyřiadvacetiletý útočník Kryštof Stuchlík. Rodák z Krnova sezonu začal v Havířově, následně se mihl i v polském Zaglebie Sosnowiec. V Opavě by chtěl svou kariéru znovu nakopnout a vzpomenout třeba na sezonu 2019/20, kdy v dresu prvoligového Frýdku – Místku nasbíral 24 kanadských bodů. Ve svém prvním vystoupení ve Velkém Meziříčí nebodoval.

Kryštofe, jak se upekl tvůj příchod do Opavy? Letos už jsi byl v Havířově a v Polsku, ani jednoho angažmá ale příliš nevyšlo…

To je poměrně jednoduché. 31. ledna jsem se na smlouvě domluvil ve Frýdku-Místku, zároveň mám střídavé starty v Opavě, kde bych se teď chtěl rozehrát a zároveň klukům pomoci.

Do zápasu jsi nastoupil už ve Velkém Meziříčí. Co ti utkání ukázalo? Ať už z pohledu týmového či osobního?

Ukázalo mi především to, že máme velice kvalitní mužstvo. Dvě třetiny jsme hráli velice dobře, pak byla trošku škoda, že jsme za stavu 4:0 začali být lehce nervózní a domácím se zápas podařilo zdramatizovat. Jsem rád, že máme sílu na to, abychom vyhrávali venkovní zápasy. Já sám jsem se na ledě cítil poměrně dobře, cítil jsem však, že mám nějaké mezery v rozehranosti a například se čtením hry. To je bohužel dáno herní praxí.

Jaké máš od angažmá v Opavě očekávání?

Mým cílem do závěru sezony je v první řadě pomoci Opavě k postupu do play-off, to je to, co tady momentálně všichni chceme. Po osobní stránce bych byl strašně rád, kdybych si po těch dvou nepovedených angažmá hokej začal zase užívat a měl z něj radost. Pevně věřím, že se obě věci podaří.