• sobota 11. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Do Slezska přijedou Plameny! Podaří se je Opavě sfouknout?

Do konce základní části druhé ligy zbývá odehrát už pouhých sedm kol. Drtivou většinu z nich, konkrétně pět, Slezan odehraje doma, což do závěrečných bojů Tomáškově partě jistě dává jistou výhodu. Zužitkovat ji dnes bude Opava chtít s o záchranu bojujícím Žďárem nad Sázavou. Zápas na opavském svatostánku začíná v sobotních 17 hodin.

Plamenům se v letošní sezoně vůbec nedaří. Klub pyšnící se na druholigové poměry poměrně solidní diváckou základnou se už od samotného začátku trápí a cíl pro zbytek letošního ročníku je jasně vytyčen – vyhnout se záchranářským starostem a nechat za sebou nedaleké Velké Meziříčí. To je na tom ještě o něco hůře a na Plameny ztrácí z posledního fleku šest bodů. Samozřejmě – teoreticky stále ještě může náš sobotní soupeř zabojovat o účast v play off, tady už se ovšem bavíme v rovině hodně hluboké utopie.

Podcenit přitom Slezan celek vyznávající bílou, černou a červenou barvu rozhodně nemůže. Výkony svěřenců pana trenéra Milana Řehoře mají v posledních týdnech vzrůstající tendenci a Plamenům se několik favoritů podařilo obrat o body. A to především doma, kde nedávno sehrály málo vídanou sérii čtyř po sobě jdoucích zápasů.

Partě okolo Lukáše Bureše, Martina Gregara nebo Jana Wasserbauera vyšel záchranářský duel s Velkým Meziříčím (4:3), z vystoupení s Novým Jičínem (4:5sn) a Hodonínem (3:4pp) vydoloval Žďár alespoň bodík. Hodně překvapivá ovšem byla drtivá výhra 6:1 s Kopřivnicí, kterou zřejmě nečekal nikdo.

Ve venkovním prostředí ale řeší hokejisté z Vysočiny jeden obrovský problém – děravá defenziva. Což v praxi znamená, že z posledních pěti výjezdů si Plameny odvezly 6, 7, 11, 9 a 7 kousků. Skutečně hrozivá bilance.

Opava tak dnes může mít ideální příležitost k vylepšení jisté herní činnosti, která je letos v jejím podání velice špatná. Ano, jedná se o hru v přesilovkách, které má horší pouze Nový Jičín a Havířov. K posledním dvěma bodům ve Valmezu si Opava gólem v přesilovce v závěru výrazně pomohla, nezbývá než doufat, že se nebude jednat jen a pouze o tu jednu pověstnou vlaštovku. I na problémy s početními výhodami jsme se dnes ptali útočníka Vlastimila Maliny, kterého jsme si pozvali na pomyslný tříotázkový kobereček.

Tři otázky pro… Vlastimila Malinu!

Vlasto, tobě sezona kvůli zranění kolene začala až po novém roce, máš za sebou deset zápasů. Musíš se nějak omezovat, nebo třeba na tréninku něco vynechávat?

Snažím se na to samozřejmě při zápasech nemyslet, ale pravda je taková, že to v hlavě pořád mám a některým soubojům se podvědomě raději vyhnu. Při hře jako takové mě ale koleno naštěstí už nijak neomezuje. Jediné úlevy mám u části suché přípravy, protože pořád je několik cviků, které dělat nemůžu, jako je třeba skákání přes překážky.

Celou sezonu nám nefungují přesilovky, ty bys měl na nich momentálně být jedním z mozků. Kde spatřuješ největší nedostatky a věnujete tomu třeba na tréninku větší pozornost?

Přesilovkám se na tréninku věnujeme hodně, ale i přesto to z naší strany v zápasech není ono. Abych pravdu řekl, sám pořádně nevím, čím to je. Každopádně se v tomto musíme zlepšit, protože v přesilovkách se zápasy rozhodují a nás jich teď čeká několik opravdu hodně důležitých.

Jaký styl hokeje očekáváš od Žďáru? Výsledkově se teď doma trochu zvedli, na druhou stranu venku dostávají strašně moc branek.

Žďár hraje venku trochu jinak než doma, myslím si, že u nás budou chtít bránit střední pásmo a budou spíše pasivní. Očekávám, že to bude těžký zápas, protože jak nám, tak jim jde o hodně a každý bod je důležitý. Každopádně my musíme ukázat, že hrajeme doma a jít si od začátku pro tři body.