• pátek 24. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Slezan jde po týdnu do akce, Znojmu by rád uzmul nějaký bodík

Opavští hokejisté měli ve středu volný los. Ten po nepovedeném období potřebovali jako sůl. Na nějaký velký odpočinek ale rozhodně nebyl čas, Tomáškova parta tvrdě dřela, aby si v posledních čtyřech kolech zajistila účast v play-off. Formu Slezanu přijede v sobotu prověřit Znojmo, kterému už v základní části nejde o nic. Opavu by kupředu měl hnát početný kotel, zápas začíná v 17 hodin.

Orli v základní části podle očekávání jednoznačně dominovali. Několika soupeřům v jejím průběhu nadělili potupnou desítku a o body poprvé přišli až v sedmnáctém kole s Kopřivnicí. Postupem času ale ztrát přibývalo, Havlíčkův Brod se navíc před měsícem stal prvním týmem, který Znojmo dokázal porazit v základní hrací době. Bruslaři 1. února v Kotlině zvítězili 3:2.

Za o něco (v hodně velkých uvozovkách) horšími výsledky stojí několik faktorů. Svou roli jistě sehrála mimo jiné i drobná ztráta koncentrace a motivace, o prvním místě Znojemských je totiž rozhodnuto už dlouho. Největší aspirant na postup do Chance ligy si tak mohl dovolit pustit o patro výše dva své nejlepší hráče v podobě Jana Hrušky a Tomáše Svobody. Oba extraligou ošlehaní veteráni se vydali o patro výše na záchranářskou misi, která zřejmě nakonec v dresu béčka Pardubic bude úspěšná. Na úkor rezervy vedoucího celku extraligy téměř jistê sestoupí Šumperk, jenž tak znovu bude v příštím roce soupeřem Slezanu. Ještě doplňme, že oba zmínění v první lize sbírají více než bod na zápas.

I tak je ovšem v kádru Znojma spoustu kvalitních hráčů, kteří ve třetí nejvyšší soutěži nemají co pohledávat. Martin Šťovíček je jakýmsi druholigovým Connorem McDavidem a za 37 utkání posbíral 63 bodů (33+30). Přes padesát kanadských bodů mají i Lukáš Adámek s Markem Špačkem, dobře si vede i první ligou protřelý Dominik Sklenář. Mezi zadáky zřejmě nejvíce zaujme urostlý pořízek Vojtěch Kloz. Sedmatřicetiletý matador se zkušenostmi z extraligy měří přes 190 centimetrů a na ledě tak má pořádný respekt.

S tím vším se Slezan bude muset chtě nechtě vypořádat. Po porážkách se Žďárem nad Sázavou, Novým Jičínem a také Havlíčkovým Brodem totiž Opavští upadli do nemilosrdného boje o příčky zaručující play-off. Aktuálně je Opava sedmá a na záda se ji tlačí hlavně Hodonín, který má o bodík méně. Poslední slovo jistě neřekl ještě ani Nový Jičín, ten ztrácí bodíky tři.

Povzbuzením pro červenobílé může být fakt, že všechny středeční zápasy skončily porážkami konkurentů. „I uklízečky na zimáku vědí, o co v posledních čtyřech kolech hrajeme. Budeme muset navázat na výkon z Havlíčkova Brodu, kde jsme sice prohráli 7:4, naše hra ovšem nebyla špatná,“ upozorňuje v pozvánce na webu Deníku útočník Jan Štindl.

K bodům se Slezan bude snažit dotlačit také početná skupina fanoušků SFC, kteří se rozhodli Slezan podpořit. Za brankou u bufetu tak pod časomírou vznikne organizovaný kotel. „Dostalo se to k nám, konkrétně zraněný Petr Wolf nám to zveřejnil v kabině. Moc se na jejich podporu těšíme, budeme ale rádi za každého fanouška, který si na zimák cestu najde,“ řekl ještě devětadvacetiletý útočník. Klub se navíc ve spolupráci s provozovateli bufetu rozhodl jít fanouškům naproti, k dispozici tak budou grilované klobásy, na jejichž prvotřídní kvalitu bude dohlížet náš bývalý hráč a trenér Marek Harazim.

Tři otázky pro… Tomáše Krupu!

Tentokrát jsme si na slovíčko pozvali důrazného útočníka, jehož bojovnost by možná mohla na Orly platit. Tomáš Krupa už Jihomoravanům letos jeden gól při venkovní porážce 4:2 dal, podaří se mu v důležitém utkání přidat další?

Tomáši, přivítal jsi středeční volno? Změnila se nějak při absenci zápasu týmová příprava?

Popravdě bych raději hrál, byť se nám v poslední době moc nedařilo. Týmová příprava se nijak zvlášť neměnila, pokračovali jsme v tom svém a připravovali jsme se klasicky na další zápas.

Jaká teď vlastně v týmu panuje po několika nepovedených zápasech atmosféra? Necítíte nervozitu?

Ne, to v žádném případě. Pokud bychom si nějakou nervozitu připouštěli, tak nás to všechny semele. Jsme odhodlaní závěr sezony zvládnout a musíme se v zápasech soustředit na veškeré drobné detaily, abychom se vyhnuli fatálním chybám.

Jak se na Znojmo dá vyzrát? Poslední zápas na jejich ledě byl relativně vyrovnaný…

To je jednoduché, musíme příkladně bojovat a nedat jim ani metr ledu. Pokud je budeme dohrávat a zvládneme s nimi celý zápas bruslit, pak věřím, že máme šanci vyhrát.

Tomáši Krupovi hra do těla problém rozhodně nedělá.