• úterý 28. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Jde o všechno! Opava potřebuje s Havířovem konečně zabrat

Základní část letošního ročníku druhé ligy míří do svého finiše. A Slezan v něm stejně, jako v loňské sezoně, bude bojovat o účast ve vyřazovacích bojích. V prvním z posledních tří kol bude Opavě soupeřem rozjetý Havířov. Dokážou červenobílí po čtyřech nezdarech konečně bodovat, a to nejlépe naplno? Středeční duel v Opavě začíná v 17:30.

Havířovští jsou v momentální tabulce čtvrtí a pokud ve třech posledních utkáních uhrají alespoň tři body, začínat budou play-off na vlastním ledě a s největší pravděpodobností bude jejich soupeřem Havlíčkův Brod.

Není to přitom tak dávno, kdy to s AZetem nevypadalo vůbec dobře. Na přelomu ledna a února táhlo mužstvo pana trenéra Jiřího Raszky pořádně nelichotivou sérii šesti po sobě jdoucích porážek a spíše než na boj o výhodu domácího prostředí to vypadalo na nefalšovanou bitvu o vyřazovací část soutěže. Po vzoru bájného Fénixe ale Havířované vstali z popela a v posledních týdnech se rozehráli do vynikající formy.

Z posledních čtyřech kol vytěžil tým z města s hornickou tradicí parádních dvanáct bodů a zřejmě i atmosféra v týmu se tím otočila o sto osmdesát stupňů. Sebedůvěru navíc AZetu může dodávat také fakt, že si ve dvou posledních vystoupeních poradil s Havlíčkovým Brodem 5:3 a s Valmezem dokonce 4:0. S jedním z těchto dvou celků totiž Havířov změří síly v play-off.

Fanouška Opavy bude jistě zajímat také to, jak si vede náš odchovanec Marcel Kunc. Šikovný obránce se před nejdůležitějšími týdny roku zřejmě rozehrává do zajímavé formy a bodoval v posledních třech utkáních, během této série se mu podařilo posbírat pět asistencí. Výrazně svým spoluhráčům pomohl především 18. února ve Žďáru nad Sázaovu. Celkově pak během sezony zaznamenal 3 branky a 13 gólových nahrávek.

Opava je na tom v tabulce bohužel hůře než její soupeř a v posledních třech kolech bude bojovat o účast v play-off. Tomáškovi svěřenci na bodový zisk čekají už čtyři kola, poslední utkání se Znojmem ale mohou hodnotit velice pozitivně. V souboji s druholigovým suverénem totiž rozhodně nehráli druhé housle a před zraky 650 fanoušků v sobotu podlehli 2:3. Jak to tedy nyní na konci postupové osmičky vypadá?

O sedmou a osmou příčku se poperou Opava (48b.), Hodonín (47b.) a Nový Jičín (45b.). Kdo ze zmíněných má do konce základní části nejlehčí či nejtěžší los, nechť si vyhodnotí každý sám. Klíčový ovšem zřejmě bude duel Hodonín – Opava, hraný 4. března.

Opava: Havířov D, Hodonín V, Vyškov D.

Hodonín: Znojmo V, Opava D, Havířov V.

Nový Jičín: Valašské Meziříčí V, Velké Meziříčí V, Žďár nad Sázavou D.

Vraťme se ale ještě na chviličku k utkání s Havířovem. Slezanu v něm bude chybět Petr Wolf, to je jisté. Na dvou místech v sestavě ale zůstávají otazníky, přičemž ten v brankovišti je poměrně velký. Rozhodnou se trenéři ponechat v brance Iana Sotlara, kterému vyšel duel se Znojmem, nebo se mezi tři tyče vrátí Dominik Piták? A co Tomáš Rousek a jeho zlomený prst, bude hrát obávaný snajpr pod prášky a přes bolest? Odpověď na tyto otázky najdou fanoušci Slezanu v 17:30 na opavském zimáku.