• středa 10. května 2023
  • Tomáš Chalupa

Sezona v azylu? Výzva, nikoliv problém! hlásí Zdráhal. Cílem je play-off, kdo nahradí Pitáka?

Lehká práce jej nečeká. Nový kouč Slezanu Pavel Zdráhal sice před třemi lety v Opavě zažil úspěšné období a červenobílé dotáhl až na konečné druhé místo v tabulce, teď před ním ale stojí pořádná výzva. Áčko totiž nadcházející dvě sezony odehraje v azylu, ve kterém bude také trénovat. Pro jednapadesátiletého stratéga se dle jeho slov ale nejedná o žádný problém.

„Jsem strašně rád, že mi Opava dala šanci vrátit se k hokeji,“ podotkl navrátilec na opavskou střídačku hned na úvod povídání. „Dva roky jsem byl v Havířově, na hokej jsem tady ale jezdíval docela často. Při předloňském play-off jsem byl téměř na každém zápase, takže jsem si pořád udržoval kontakt jak s trenéry, tak s vedením,“ přiznává urostlý kouč, který v AZetu dva roky zastával funkci sportovního manažera a také asistenta trenéra.

Po Zdráhalově druhé sezoně klub z Chance ligy sestoupil. „V Havířově došlo k obměně vedení a skončila mi smlouva. Syn Patrik hrál extraligu, takže tu jsem v posledním roce sledoval nejvíc, po očku jsem ale sledoval i výkony Opavy. Na začátku to bylo špatné, pak se ale udělala šňůra výher, jenže na konci to zase nevyšlo. Sezona bohužel nebyla úspěšná,“ mrzí Zdráhala, jenž v Opavě bude pracovat s obměněným týmem.

Jisté je, že v dresu Slezanu nebude pokračovat brankář Dominik Piták, který má namířeno do Hodonína. Změn by ale mělo být více. „Dneska (9. května, pozn.) máme s hráči první schůzku, byť některé už jsem samozřejmě kontaktoval i dříve. Důležité je, abychom se co nejdříve dohodli se zkušenými hráči. Věřím tomu, že mladí kluci, kteří už tady hráli, budou chtít v klubu pokračovat a budou mít chuť se zlepšovat,“ doufá bývalý útočník s 252 extraligovými starty na kontě. „Je jasné, že brankáře budeme muset sehnat, protože to je samozřejmě základ. Můžu prozradit, že se nám v tomto směru něco rýsuje.“

Specifický bude následující ročník především tím, že jej Slezan odehraje mimo svůj domovský stánek. Stařičký zimák totiž v následujících dvou letech projde rozsáhlou rekonstrukcí. Minimálně první sezonu by Opava měla odehrát na ledě krnovské Krystal arény.

„Nemyslím si, že by to měla být nějaká výrazná komplikace, holt tam teď prostě budeme doma. Spíš to bereme jako výzvu. Představa je taková, že nás všechny autobus naloží v Opavě, my odtrénujeme v Krnově a pojedeme zase zpátky. Je tam hezké zázemí i stadion. Budeme se hráčům snažit zajistit takové podmínky, aby přesuny nebyly žádným problémem. Mezitím se budeme těšit na novou halu,“ usmívá se Pavel Zdráhal.

Nový šéf opavské lavičky kromě obsazení hráčského kádru řeší také to, kdo mu bude dělat asistenta. „Od desátého května začínáme s letní přípravou, během které mi bude pomáhat Jarda Plánovský. Na led určitě asistenta řešíme, s nějakými jmény pracujeme. Nejspíše se bude jednat o někoho s opavskou minulostí,“ připustil kouč, který si během své hráčské kariéry zahrál i ve Francii či v Polsku.

A co ambice Slezanu v nadcházející sezoně? „Po extrémně vydařené sezoně byla ta loňská trochu neúspěšná. Cílem pro nás tedy bude jednoznačně dostat se do play-off. Chci samozřejmě být co nejvýš, na druhou stranu by bylo předčasné něco vykřikovat, protože ještě ani neznáme konečnou podobu kádru,“ uzavřel odhodlaně naladěný Pavel Zdráhal první rozhovor po návratu do Opavy.

Zdroj fotografie: Věra Václavková, dracisumperk.cz