• pondělí 25. září 2023
  • Tomáš Chalupa

Google překladač a nízké ceny. Fin Niko Ervasti poznává Česko, v Opavě se mu líbí

Pochází z hokejové země, přesto bude v Česku poměrně exotickým artiklem. Slezan v létě přivedl do svého kádru finského zadáka Nika Ervastiho, který by měl v nadcházející sezoně patřit ke stabilním článkům opavské defenzivy. V šestadvaceti má na svém kontě čtyři kompletní sezony ve druhé finské lize, rok navíc přidal i ve švédském Kiruna AIF. Více už v následujícím rozhovoru, který vznikal ještě před úvodním ligovým utkáním s Havlíčkovým Brodem.

Důrazný bek do Slezska dorazil na konci přípravy a v dresu Slezanu odehrál dvě přátelská utkání. „Přišel za mnou jeden agent a říkal mi, že je tady možnost jít si zahrát do Česka. Tak jsem zapátral v paměti, uvědomil jsem si, že už jsem během kariéry s několika Čechy hrál. Kontaktoval jsem je a vyptával se na podrobnosti. Nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu,“ usmívá se rodák z pětadvacetitisícového města Raahe.

Co může opavský fanoušek od šestadvacetiletého zadáka vlastně očekávat? „Řekl bych, že jsem takový všestranný obránce. Z Finska jsem zvyklý na to, že v první řadě si člověk musí plnit obranné povinnosti a pak může myslet i na další věci. Nebojím se ale ani hry do těla,“ pokračuje v povídání první Fin v druholigové éře klubu.

V kabině Slezanu je momentálně Ervasti jediným hráčem, který nehovoří česky. S týmem se ale sžívá velice rychle a s komunikací problém nemá. „V tomhle směru problém nemám, v týmu je spoustu kluků, kteří umí anglicky. Už jsem navíc pochytil několik českých slovíček, i když je samozřejmě nevyslovuji úplně dobře a občas se mi kvůli tomu kluci smějí. Když vznikne nějaký jazykový problém, vždy tady je někdo další, kdo s překladem pomůže,“ vysvětluje hokejista, který si vyzkoušel také nižší švédskou soutěž. Mimo kabinu už si ale pouze s angličtinou občas nevystačí. „Párkrát jsem se už dostal do vtipných situací, když jsem si třeba byl sednout na jídlo. Někde jsem se nedokázal domluvit a do akce tak musel Google překladač,“ vykládá.

Aklimatizace tak zatím probíhá bez potíží. Nikovi se navíc líbí v Opavě, kde zatím bydlí na hotelu fotbalového stadionu. „Město už jsem si prošel a je moc hezké. Každý den se snažím vyrazit na nějaké místo, kde jsem ještě nebyl, takže to tady pořád poznávám. Bydlím zatím sám, ale na návštěvu za mnou určitě někdy dorazí přítelkyně,“ těší se Ervasti, kterého oproti rodné zemi šokovaly nízké ceny. „Všechno je tady mnohem levnější,“ diví se.

A co vlastně Seveřan od štace v České republice očekává? „Samozřejmě bych si chtěl zahrát i nějakou vyšší ligu, ale prvořadým cílem je pomoci Opavě. Chci navíc poznávat nové kultury, takže jsem zvědav, co mě v tomto směru čeká,“ zakončil Niko Ervasti příjemné povídání.

Zdroj úvodní fotografie: Timo Savela.