• úterý 23. ledna 2024
  • Tomáš Chalupa

Obavy, příjemná překvapení nebo bouřlivák Foltýn. Pavel Zdráhal o sezoně Slezanu

Asi ani ten nejoptimističtější fanoušek Slezanu by před letošní sezonou nečekal, že se červenobílá družina bude touto dobou vyhřívat na třetím místě druholigové tabulky. Parta Pavla Zdráhala však svými výsledky nepřestává udivovat a navzdory krnovskému azylu se pohybuje v nejvyšších patrech tabulky. Trenéra jsme si proto před závěrečnou částí sezony pozvali na pomyslný kobereček a při jeho cestě na pondělní trénink vznikl následující rozhovor. Dvaapadesátiletý kouč prozradil důvody příchodu obránce Michaela Foltýna, rozpovídal se také o svém předsezonním strachu.

Trenére, po necelých třech čtvrtinách základní části jsme v tabulce třetí. Vím, že jste přitom ze sezony měl velký strach. Kdy jste začal věřit, že to půjde?

Ze života mám odzkoušeno, že když jsem pro něco nadšený a mám pocit, že to půjde hladce, tak to potom tak nikdy není. Před sezonou jsem měl obavy především ze stěhování do Krnova, v srpnu jsme navíc trénovali v provizorní hale. Tehdy byla obrovská vedra a byly dny, kdy jsme kvůli tomu prostě nemohli trénovat. Do prvního přípravného zápasu jsme šli s jedním tréninkem v nohách, ten se navíc odehrál de facto na vodě. Bál jsem se, že nebudeme dobře připravení, byť kluci makali. Zápas s Brodem mě ale velice mile překvapil a úvodní výhra pro nás byla nesmírně důležitá. Nakonec jsme po čtyřech kolech měli devět bodů, díky čemuž jsme si já i celý tým začali více věřit a od toho jsme se odpíchli. Kluci hrají zkušeně, všechno si to sedlo a věřím, že nám to vydrží až do konce sezony.

Velice rychle si tým zvykl na zimák v Krnově. Je pro vás znalost prostředí velkou výhodou? Ostatní týmy nikdy předtím do Krystal arény nejezdily.

Těžko se mi to posuzuje, ale musím říct, že jsme si na Krnov opravdu rychle zvykli. Odehráli jsme tam spoustu dobrých utkání, ve kterých jsme soupeře přehráli. Dlouho jsme tam trápili Havířov a naše porážky byly spíše z kategorie těch zbytečných, ať už se namátkou jedná o zápasy s Technikou Brno nebo se Žďárem nad Sázavou, se kterým jsme rychle vedli 2:0. Přehrál nás akorát Havlíčkův Brod, který vyhrál šťastnou brankou. Domácí hřiště je každopádně výhoda, ale my jsme tam spokojení. Jedinou nevýhodou je cestování, ale s tím se holt nedá nic dělat.

Zmiňoval jste, že doufáte, že výkony týmu vydrží až do konce sezony. Přesto, kde ještě vidíte prostor ke zlepšení?

Zlepšovat se můžu já i hráči. Věřím tomu, že o nějaký kousek se ještě můžeme posunout, nebo že minimálně budeme předvádět takové výkony, jako v posledních kolech. Základem je, aby se nám vyhýbala zranění. Je třeba každopádně říct, že pořád nemáme jistotu play-off. Až budeme mít postup zajištěn matematicky, pak se můžeme bavit. Teď ale musíme nadále tvrdě pracovat, protože tabulka je nesmírně vyrovnaná.

Pojďme ke kádru, nejčerstvější posilou je v něm známý bouřlivák Michael Foltýn. Můžete prozradit, jak se jeho angažmá zrodilo?

Řeknu to takto. Vypadl nám dokonce sezony se zlomenou nohou Honza Thiel, který mě velice mile překvapoval a vidím u něj ještě velký potenciál k dalšímu zlepšení. Byl stabilním článkem naší obrany. Tím zraněním nám vznikla mezera, kterou jsme potřebovali vyplnit. Michaela kontaktoval Kryštof Stuchlík, pak jsem si s ním volal i já. Projevil zájem za nás hrát a jelikož mu Valmez nebránil v odchodu, domluvili jsme se velice rychle.

Znáte jej, případně přemýšlel jste i o tom, jak zapadne do kabiny? Spoustu lidí jej má zafixovaného jako ranaře, který prošel velkým množstvím klubů.

Jak říkáš, nějaká pověst jej předchází, o tom se nemusíme bavit a něco o něm samozřejmě vím, v jeho bývalých klubech pár lidí znám. Jeho výkon z prvního utkání je pro nás každopádně příslibem a věřím, že pro nás bude přínosem. Je to typ hráče, který se nebojí hrát do těla, umí se rovněž zastat spoluhráčů. Když bude potřeba, využijeme ho i v této roli, ale určitě tady nejde primárně o to, aby se pouštěl do nějakých šarvátek během vyrovnaných zápasů.

Je současná podoba kádru finální, nebo ještě fanoušci můžou čekat nějaké další změny?

Střídavě nám vypomáhá Poruba a Přerov, teď se k tomu přidali i mladí kluci z Vítkovic. Ne vždy jsou ale tito hokejisté volní. Řešíme ještě jednoho brankáře pro případ, kdyby si Marka Slíže stáhla Poruba, protože v tu chvíli by nám zbyl pouze Tonda Nowak. Pokud to klapne, bude se jednat o příchod formou střídavých startů.

V sobotu se do sestavy po dlouhém zranění gólem vrátil Kryštof Kadula. Tušíte už, do jaké formace jej zařadíte?

S Technikou při svém návratu nahradil ve třetí pětce Honzu Vašenku, který se nám pro změnu zranil s Valašským Meziříčím. Kryštofovi to vyšlo a dal gól, což je vždycky pro hráče vracejícího se po zranění extrémně důležité. Ještě ale uvidíme, kam ho zařadíme. Něco můžete plánovat, pak ale stačí jedno, dvě zranění a celé se vám to sesype. Minimálně nyní nic ustáleného není, navíc možná Kryštof ve středu v Havířově ani nenastoupí, protože si znovu přivodil drobné zranění. O nic vážného ale nejde.

Ve středu jedeme do Havířova, který v sobotu doma poprvé prohrál, dva body si odvezl Vyškov. Víte, jakým způsobem by se AZet dal zaskočit?

Určitě se na zápas podívám, minimálně některé úseky mě budou zajímat. My jsme tam dostali 9:1, ale doma jsme si dokázali, že se s nimi nějakým způsobem hrát dá. Mají nesmírně silný útok, dávají obrovské množství branek, což je jejich doména. Šanci na úspěch hledám v možná trošku slabší obraně, která je ale i tak samozřejmě obrovsky kvalitní. Bude to těžké, rozhodně nebudeme v roli favorita, ale nejedeme tam s tím, že prohrajeme. Bereme jakýkoliv bod.

Celkově nás teď čekají hned čtyři po sobě jdoucí zápasy venku. Ulevíte kvůli tomu hráčům v rámci tréninku?

Nakonec z toho budou jen zápasy tři, protože vzhledem k Utkání hvězd bude sobotní zápas ve Žďáru nad Sázavou odložen, byť to ještě není oficiální. Hrát po středečním Havířovu tedy budeme až za více než týden v pátek na Technice a pak v sobotu v Havlíčkově Brodu. Věřím, že nám odpočinek po Havířovu bude stačit. Havlíčkův Brod pak navíc na rozdíl od nás hraje dokonce tři zápasy ve čtyřech dnech, takže o žádných výmluvách na únavu nemůže být řeč.