• neděle 02. června 2024
  • Tomáš Chalupa

Áčko se připravuje na novou sezonu. Útok hlásí dvě výrazné posily, zůstává Slíž

Po úspěšné základní části a naopak nevydařeném play-off s Havlíčkovým Brodem se áčko Slezanu připravuje na nový ročník druhé ligy. Opava má v plánu znovu čeřit vody v horní polovině tabulky a tým Pavla Zdráhala tak hlásí první dvě posily - útočné řady Slezanu rozšíří Josef Krejsa a Jiří Brodek. Otázkou zůstává, kde bude Opava v následující sezoně hrát. V úvahu v tuto chvíli připadá několik variant. Více už v obsáhlém článku.

Opavští hokejisté už nějaký týden podstupují tradičně neoblíbený dril v podobě suché přípravy. „Stejně, jako v loňské sezoně, ji děláme s asistentem Jardou Plánovským, který spoustu z těch kluků zná odmalička, takže o nich má dokonalý přehled,“ nastínil na úvod trenér Slezanu Pavel Zdráhal, jehož svěřenci mají v plánu přípravy na sezonu také jednu novinku. „Zařadili jsme tam jednou týdně CrossFit, přes Kryštofa Stuchlíka máme domluveného kondičního trenéra, který nám tyto tréninky chystá. Je to pro kluky zpestření, já jsem se s tím třeba během hráčské kariéry ani nesetkal. Kluci si to pochvalují,“ těší bývalého útočníka.

Tradičně nechybí ani fotbalové zápasy s týmy z Opavska. Na konci května hráči Slezanu sehráli utkání na půdě Komárova, který mimochodem letos postoupí do okresního přeboru. „Vloni jsme v Kylešovicích vysoko prohráli, takže jsem se toho trošku bál. V Komárově jsme ale hráli velice dobře a podařilo se nám zvítězit. Šlo nám především o to, aby kluci dodržovali taktické pokyny, což se povedlo. Ve čtvrtek 6. června nás čeká další zápas v Kylešovicích,“ přibližuje Zdráhal, který tradičně během suché přípravy nemůže počítat se stoprocentní účastí na trénincích. Výkop zápasu v Kylešovicích by měl být v 18 hodin.

Také letos si áčko Slezanu zpestřuje suchou přípravu fotbalovými zápasy s kluby z nižších soutěží.

„Kluci samozřejmě teď řeší práci, školy, někteří dokonce měli státnice. Ale přibližně dvanáct až patnáct nás chodí každý den, ostatní trénují individuálně, byť toho nejsem úplným příznivcem. Ale kromě hokeje mají kluci svá zaměstnání a další povinnosti, takže to respektuju. Ostatně v srpnu se pak stejně projeví, jakým způsobem kdo k přípravě přistupoval,“ hlásí trenér, jehož v roli šéfa opavské střídačky čeká už třetí sezona. „Děláme teď ještě hrubou sílu a vytrvalost, pomalu se ale dostáváme k rychlosti. Trénovat bychom měli do 3. července, až do srpna pak chci hráčům dát volno. Poté mám v plánu ještě týden suché přípravy a následně už půjdeme na led,“ doplňuje Pavel Zdráhal.

Loňskou sezonu áčko Slezanu strávilo v Krnově. Kde najde své útočiště tentokrát? „Klub momentálně řeší více variant, samozřejmě bychom chtěli hrát co nejblíže Opavě, aby kluci nemuseli daleko dojíždět. Snad budeme vědět více v co nejbližším termínu,“ věří zanedlouho třiapadesátiletý stratég. „Nejvíce už se ale samozřejmě těšíme na příští rok, až budeme hrát na novém zimáku v Opavě,“ dodává s úsměvem na tváři.

Poté už otázka padá na momentální stav opavského kádru. „Smlouvy budeme podepisovat 1. srpna, ale osa týmu zůstává pohromadě,“ ujišťuje Zdráhal bryskně. „Zdravé jádro máme v plánu doplnit o několik kluků. Jsem šťastný, že se nám podařilo domluvit s Pepou Krejsou, který u nás bude v příští sezoně působit. Má výbornou povahu a jde i na tréninku příkladem. Chceme mu pomoci v dalším rozvoji,“ pronesl opavský kouč na adresu jednadvacetiletého útočníka, který Slezan posílil formou střídavých startů v loňské sezoně a ve čtrnácti utkáních základní části vstřelil pět branek a na další čtyři nahrál. 43 startů má také v dresu extraligových Vítkovic.

Dalším nováčkem v týmu Opavy by měl být forvard Jiří Brodek. „Jsme ústně domluvení. Jedná se o praváka se zkušenostmi z Poruby, který ale hrál vloni převážně v Kopřivnici. Máme vytipovaných pár dalších hráčů, se kterými jsme v kontaktu. Těší mě, že pokračuje spolupráce s Porubou, která nám opět zapůjčí Marka Slíže a stejně jako vloni se bavíme i o dalších hráčích.“ Působit naopak v opavském klubu již nebude finský zadák Niko Ervasti. „Niko je dobrý kluk, zapadl do kolektivu. Celkově jsem s ním byl spokojen, měl dobrý přístup, ale myslím si, že má hokejově na víc,“ uzavřel Pavel Zdráhal příjemné povídání.

Kádr HK Opava k 31. 5. 2024

Brankáři: Marek Slíž (střídavé starty z Poruby), Antonín Nowak.

Obránci: Jiří Šindelář, Radim Štěpánek, Jakub Ludvík, Jan Thiel, Daniel Pachula.

Útočníci: Jiří Brodek (vloni Poruba/Kopřivnice), Kryštof Stuchlík, Tomáš Rousek, Jan Vašenka, Adam Beránek, Jan Vojtovič, Josef Krejsa (Vítkovice), Jan Štindl, Tomáš Káňa, Kryštof Kadula, Martin Buršík, Tomáš Vendelín, Alex Kotásek.

Předběžný rozpis přípravných utkání HK Opava

čtvrtek 15. srpna 2024 Šumperk – Opava

úterý 20. srpna 2024 Opava – Nový Jičín

čtvrtek 22. srpna 2024 Opava – Havířov

úterý 27. srpna 2024 Opava – Kopřivnice

čtvrtek 29. srpna 2024 Vyškov – Opava

čtvrtek 5. září 2024 Nový Jičín – Opava

úterý 10. září 2024 Kopřivnice – Opava

Časy jednotlivých utkání ještě budou upřesněny.