Nebojácný výkon na body nestačil, ze Znojma Slezan odjíždí s prázdnou

  • sobota 14. ledna 2023
  • Tomáš Chalupa

Tahle porážka mrzí. Opavští hokejisté na ledě Znojma rozhodně nehráli druhé housle a dlouho domácího favorita zlobili, nakonec se ale do slezské metropole vracejí s prázdnou. Orli vedli po dvaceti minutách 1:0, Opava následně mohla vyrovnat v dlouhé přesilovce 5 na 3, to se ji ovšem nepodařilo. Domácí si naopak vytvořili pohodlný náskok 4:0, Slezanu se už jen podařilo zkorigovat skóre díky brankám Wolfa a Krupy.

27. kolo, sobota 14. 1. 2023

HC Znojemští Orli

4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 15. Šťovíček (Tejnor), 40. Kotrba, 42. Čermák (Špaček, Zukal), 52. Stránský (Adámek, Pigl) – 54. Wolf (Danielčák, Štěpánek), 56. Krupa (Vojkůvka, Vašenka). Vyloučení: 5:8, navíc Tejnor (ZNO) 5+OK. Využití: 2:1. Rozhodčí: Mejzlík - Jurčík, Augusta. Diváci: 1203.

Žajdlík (Groh) – Stránský, Jenáček, Tejnor (A), Kloz (A), Zukal, Sedláček, Mareš, Remta – Kotrba, Sklenář, Beránek, Pigl, O. Svoboda, Čermák, Špaček, Adámek, Šťovíček (C). Trenér: Jiří Beroun.

Piták (Sotlar) – Šindelář (C), Štěpánek, Pachula, Ludvík, Thiel, Věntus – Wolf (A), Buršík, Ma.lina, Rousek, Káňa (A), Kadula, Vašenka, Vojkůvka, Štindl, Horný, Danielčák, Krupa. Trenér: Aleš Tomášek.

Opava na jihu Moravy neodstartovala vůbec špatně a hned od začátku dávala najevo, že žádného zanďoura hrát nepřijela. Góly ovšem její aktivita vyjádřena nebyla, byť měla dobrou možnost mezi desátou a dvanáctou minutou, když hrála přesilovku. Tu sice sehrála dobře, domácí ale podržel Žajdlík. To domácí svou početní výhodou nepohrdli. Minutový tlak při hře pět na tři Slezan přežil, jenže těsně po vypršení Šindelářova trestu Piták nedosáhl na dělovku Martina Šťovíčka. Vyrovnáno mohlo být minutu před koncem první třetiny, u tyčky se kotouč odrazil k volnému Štindlovi, jenže Žajdlík se skvěle přesunul a lapačkou jej vychytal. Jan Štindl sehrál důležitou roli i pár sekund před první sirénou. Domácí Dominik Tejnor neudržel nervy na uzdě, centrovi Slezanu dal hlavičku, za což po zásluze vyfasoval trest na pět minut a také do konce zápasu.

Po změně stran tak hosté měli ideální možnost ke snížení. Po třech minutách ještě Sedláček soupeře zasáhl vysokou holí a také Opava hrála dvě minuty pět na tři. Branku se ji ale dát nepodařilo, všechny střely z dobrých pozic totiž pochytal Žajdlík, kterému navíc ani kotouče nevypadávaly. Ve Znojmě se hrál i ve druhé třetině vyrovnaný hokej a Orlům rozhodně nic nebylo darováno zadarmo. Klid na jejich hokejky ale přidal v čase 39:35 Max Kotrba, který nejprve vybojoval u mantinelu kotouč, sjel si blíže brance a vypálil mimo Pitákův dosah - 2:0.

V poslední tercii už domácí přeci jen otěže zápasu převzali. Hned v úvodu zvýšil na 3:0 Patrik Čermák, domácímu hráči se podařilo vjet do pásma a vystřelit do protipohybu gólmana Slezanu. Šancí na domácích hokejkách přibývalo, v čase 51:38 potrestal už po šesti sekundách tvrdou ranou pod víko David Stránský. Pětice opavských fanoušků se ale nakonec dočkala alespoň kosmetické úpravy skóre. V posledních sedmi minutách nejprve úspěšně dorážel Petr Wolf, po něm se ještě prosadil i Tomáš Krupa, jemuž se po nahození Vojkůvky odrazil kotouč od nohy do sítě. Na vítězství Orlů už se ale nic nezměnilo.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Když s takovým soupeřem neproměníte přesilovku pět na tři, včetně pětiminutovky pět na čtyři, nemůžeme vyhrát. Když ty góly nedáme, je to těžké, i když poslední třetinu hrajeme dobře. Znojmo ale samozřejmě bylo velkým favoritem, body se odsud budou vozit jen vzácně, takže nejsme z výsledku přehnaně smutní.