Při Slezanu stáli všichni svatí, Opava ve Valmezu vyválčila dva body!

  • středa 08. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Tyhle body mají cenu zlata! Opavě se ve Valašském Meziříčí podařilo udělat výrazný krok k účasti ve vyřazovacích bojích. Výhra 3:2 po nájezdech se ovšem nerodila vůbec lehce, Bobři byli po většinu utkání lepší, trefovali ale pouze tyčky Dominika Pitáka, za což je potrestal chvíli před koncem vyrovnávací trefou Malina. Dlouhý penaltový rozstřel pak rozhodl ve třinácté sérii Radim Štěpánek.

33. kolo, středa 8. 2. 2023

HC Bobři Valašské Meziříčí

2:3sn (1:1, 0:0, 1:1 - 3:4)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 5. Vavřík (Báchor, Gabrhelík), 45. Vávra (Finsterle) – 2. Buršík (Kadula, Horný), 58. Malina (Šindelář), rozh. náj. Štěpánek. Rozhodčí: Kapitanov – Klimek, Hladík. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 232. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Ševců (Slovák) – Hryciow, Gréč, Holiš, Ďurkáč, Gabrhelík, Báchor (A), Sviták – Vítek, Vávra (A), Křivohlávek (C) – Fencl, Tarnoczy, Andris – Kozubík, Vavřík, Finsterle – Stodůlka, Martiník, Kuchařík. Trenér: Lukáš Plšek.

Piták (Sotlar) – Šindelář (C), Štěpánek, Pachula, Ludvík, Thiel, Holík – Věntus, Malina (A), Vojtovič, Káňa (A), Buršík, Beránek, Vašenka, Stuchlík, Danielčák, Krupa, Rousek, Kadula, Horný. Trenér: Aleš Tomášek.

Opavští měli impozantní vstup do zápasu. Hned při svém prvním střídání se o vedoucí branku postarala čtvrtá formace. Po vhazování kotouč před branku zatáhl Kadula, který zpětnou přihrávkou přelstil padajícího hráče Bobrů a u tyčky číhající Martin Buršík neměl problém kotouč dopravit nad betony Kryštofa Ševců do sítě. Vyrovnáno ale bylo poměrně brzy. Oslabení po faulu Káni sice Slezan přežil, 14 sekund po skončení trestu zkušeného útočníka ale Michael Vavřík pohotově doklepl do branky kotouč, který nejprve nešťastně zasáhl do obličeje opavského zadáka Thiela.

Domácí poté přebírali otěže hry a Slezan se snažil útočit především z rychlých kontrů. Dvě velké šance měl v posledních pěti minutách první části hry veterán Ondřej Martiník. Poprvé nepřekonal Pitáka tváří v tvář, podruhé mu zbývalo doklepnout přihrávku spoluhráče do poloprázdné branky, v rozhodující chvíli však puk netrefil. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1 a spokojenější s ním rozhodně mohli být hosté.

Po změně stran se hra vyrovnala a také červenobílí vystrkovali růžky. Strhnout vedení zpátky na opavskou stranu mohlo nahození Štěpánka, které sice domácí brankář nejprve neviděl, nakonec se mu ale na poslední chvíli podařilo zasáhnout. Přesně v polovině utkání předvedl vynikající akci Finsterle. Ten se opavskou defenzivou prohráčkoval až před Pitáka a už se zdálo, že si poradil i s brankářem Slezanu. Nakonec ale kotouč nedokázal umístit mezi tři tyče. Bobři měli i další šance, ve 36. minutě to znovu při závaru zavánělo vedoucí brankou Valmezu. A když půl minuty před koncem po kombinaci Valachů netrefil odkrytou klec znovu Finsterle, bylo to i po čtyřiceti minutách 1:1.

Branky opět začaly padat až v poslední třetině. Ve 44. minutě domácí poprvé orazítkovali brankovou konstrukci, konkrétně břevno trefil Michael Vavřík. Dlouho to ovšem Valmez mrzet nemuselo, vzápětí totiž za katr putoval Jan Vašenka. Bobrům stačilo k využití půl minuty. Poté dostal na vrchol přesilovkového rozestavení kotouč Tomáš Vávra, jehož dělovka skončila až za zády Pitáka.

Opava nesložila zbraně a začala se tlačit kupředu, jenže ji znovu trápila její letošní stálá bolest – špatná přesilovka, která hostům nevyšla po faulu Holiše mezi 49. a 52. minutou. Trest v podobě třetí branky mohl přijít čtyři a půl minuty před koncem, i po střele Andrise ale Opavu zachránila tyč. A tak přišel trest. Slezanu konečně vyšla početní výhoda, kterou v čase 57:40 využil z mezikruží Vlastimil Malina.

V základní hrací době už další branka nepadlo, muselo tak následovat prodloužení. V něm se bylo na co dívat a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Slezan nedokázal proměnit dva úniky, na druhé straně potřetí za Pitákem zvonila tyčka. Zápas nakonec došel až do penaltového rozstřelu, který se pořádně protáhl. Mečboly měly oba týmy, vítěze ovšem přinesla až třináctá série. V ní druhý bod Opavě vystřelil Radim Štěpánek.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Na obou stranách dnes výborně zachytali brankáři, jednalo se o takový zápas ve stylu play-off. Domácí nás moc nepouštěli do vyložených šancí, my jsme na druhé straně měli několikrát i štěstí, že Valmez trefoval tyčky. Až do konce jsme ale věřili, že bychom si mohli nějaké body odvézt, nakonec jsme za to byli odměnění. Těší mě i další výsledky tohoto kola, které pro nás skončilo skvěle. Situaci v tabulce sledujeme, ve hře je pořád ještě i čtvrté místo, i když se primárně díváme pod sebe. Body teď každopádně musíme potvrdit doma se Žďárem, který nesmíme podcenit, protože jinak bychom si tyto pracně vybojované body sami odepsali.