Opava znovu nezvládla poslední dvacetiminutovku a v Brodě padla

  • sobota 18. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Třetí třetiny jsou v podání Slezanu zkrátka zakleté. Po dvou poměrně divokých třetinách hrála Opava na Vysočině s Havlíčkovým Brodem 4:4, bohužel se ale vrací s prázdnou. Tomáškovi svěřenci v poslední dvacetiminutovce třikrát inkasovali a prohráli 7:4. Pro červenobílé se jedná už o třetí porážku v řadě, ve středu mají volné kolo a mohou se tak připravovat na sobotní domácí zápas se Znojmem.

36. kolo, sobota 18. 2. 2023

BK Havlíčkův Brod

7:4 (1:1, 3:3, 3:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 16. Voříšek (Čermák, Oščádal), 23. Vacík (Valášek, Benák), 27. Dušek (Valášek, Kliment), 28. Petržilka (Voříšek, Kopic), 49. Vacík (Dušek, Vašíček), 55. Kopic (Oščádal, Vašíček), 59. Dušek – 14. Kadula (Malina, Věntus), 27. Malina (Šindelář, Věntus), 33. Káňa (Šindelář, Beránek), 39. Ludvík (Káňa, Beránek). Vyloučení: 8:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Tomáš Mejzlík – Tomáš Kučera, Patrik Augusta. Diváci: 336.

Nedvěd (Novák) – Krejčí, Čermák, Benák, Vašíček (C), Grauer, Kliment, Kerber, Eklund – J. Košťál, Voříšek (A), Kopic – Dušek, Valášek, Vacík – Holenda, D. Košťál, Oščádal – Petržilka Trenér: Aleš Kraučuk.

Piták (od 28. Sotlar) – Pachula, Vojtovič, Thiel, Štěpánek, Ludvík, Šindelář (C), Věntus – Stuchlík, Horný, Beránek, Káňa (A), Vojkůvka, Štindl, Vašenka, Malina (A), Krupa, Danielčák, Buršík, Kadula Trenér: Aleš Tomášek.

Slezan předvedl v Havlíčkově Brodu formulku z posledních několika zápasů. Nezačal vůbec špatně a už po pěti minutách přišla na konci početní výhody velice zajímavá kombinace, kterou mohl zakončit do prázdné kasy Martin Buršík, bohužel ale puk v rozhodující chvíli u tyče netrefil. Hned vzápětí domácí ujeli. Ještě v oslabení si Valášek poradil v úniku s Pitákem, hosty ovšem zachránila levá tyč.

Po dalším vyloučení už Slezan šel do vedení. Na konci čtrnácté minuty dostala přesilovková pětice puk před branku na Kryštofa Kadulu a ten nadvakrát překonal bekhendem Nedvěda. Odpověď přišla také v početní výhodě. Domácí po faulu Thiela vyhráli buly a na střelu Luboše Voříška Dominik Piták nedosáhl.

Po změně stran šli Bruslaři poprvé do vedení. Slezan nezachytil kontr, Valášek puk ideálně předložil Patriku Vacíkovi a Piták se nestačil přesunout – 2:1. Vzápětí šla Opava ven, paradoxně ale přišlo vyrovnání. Vlastimil Malina vjel do útočné třetiny po pravé straně a střelou přes tečujícího obránce srovnal na 2:2. Jenže ještě v tom stejném oslabení hosté inkasovali, domácím na branku stačilo 13 sekund. Dominik Dušek proti přesile vypálil z levého kruhu a vyplatilo se. Za další necelou minutu zakončil přečíslení Jakub Petržílka, rázem to bylo 4:2 a Piták šel z branky.

Jenže Opava zse Sotlarem v zádech braně nesložila. V čase 32:07 se ve skrumáži nejlépe zorientoval Tomáš Káňa, jemuž se podařilo puk poskakující po brankovišti doklepnout do sítě. A minutu před koncem druhé části hry bylo dokonce vyrovnáno. Druhou přesilovku Slezanu proměnil z velice podobné pozice jako Káňa Jakub Ludvík.

Pověstné momentum tako na začátku třetí tercie rozhodně bylo na straně Opavských. Ti mohli podruhé jít do vedení hned záhy, během deseti sekund z vynikající pozice pálili Kadula, Malina i Krupa, kotouč bohužel ani jednou v brance neskončil. Trest následoval v čase 48:47. Dominik Dušek výborně obkroužil opavskou svatyni, mezi kruhy hrací předmět předložil Patriku Vacíkovi a útočník Bruslařů si připsal druhou branku v utkání.

V posledních deseti minutách se sice Slezan snažil, leč marně. Opava nedokázala využít velkého množství Nedvědem poskytovaných dorážek a naopak sama dvakrát inkasovala. Pět minut před koncem přesně vypálil z levé strany Marek Kopic a hru v šesti pak ještě potrestal Dominik Dušek. Slezan tak prohrál 7:4.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Věděli jsme, že se tady body získávají velice těžko. Bohužel jsme domácím dovolili přesilovky a udělali jsme několik individuálních chyb, za které jsme byli potrestáni. Dali jsme sice čtyři branky, domácí jsou ale v pohodě a sedm jsme jich také dostali. Bohužel, s takovým množstvím inkasovaných branek se vyhrát nedá.