Stíhací jízda nestačila, Opava těsně podlehla Znojmu

  • sobota 25. února 2023
  • Tomáš Chalupa

Za stavu 0:3 pro Znojmo se zdálo, že je hotovo. Opava inkasovala dvakrát ve druhé třetině a také jednou na začátku třetí dvacetiminutovky. V tu chvíli by si na domácí vsadil málokdo. Přesto ještě velice slušně zaplněný zimák sledoval pořádné drama. Po slepených brankách Krupy a Káni Opava v závěru i s velkou pomocí fanoušků tlačila, kýženého gólu se ale nedočkala. Naštěstí pro červenobílé ale opět prohráli všichni tabulkoví konkurenti, Tomáškovi svěřenci jsou tak i nadále sedmí. Další zápas hrají ve středu, kdy doma hostí od 17:30 Havířov.

37. kolo, sobota 25. 2. 2023

HC Slezan Opava

2:3 (0:0, 0:2, 2:1)

HC Znojemští Orli

Branky a nahrávky: 54. Krupa (Kadul, Věntus), 54. Káňa (Adam Beránek) – 22. Nižnikov (Remta, Ondřej Svoboda), 25. Mareš (Šťovíček, Nižnikov), 46. Adámek (Šťovíček). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Rozhodčí: František Held – Pavel Rychlý, Marek Čelechovský. Diváci: 650.

Sotlar (Piták) – Štěpánek, Ludvík, Thiel, Šindelář (C), Holík, Věntus, Pachula – Danielčák, Krupa, Malina (A), Stuchlík, Horný, A. Beránek, Káňa (A), Kadula, Buršík, Štindl, Vašenka, Vojtovič. Trenér: Aleš Tomášek.

Groh (Žajdlík) – Mareš, Stránský, Jenáček, Zukal, Tejnor (A), Remta – Sklenář, Šťovíček (C), P. Beránek, Špaček, Nižnikov, Köver, O. Svoboda, Kotrba, Pigl, Adámek. Trenér: Jiří Beroun.

Oba týmy začaly zápas ve svižném tempu, Opava hned od úvodních sekund dávala najevo, že kůži rozhodně neprodá lacino. Brankář Ian Sotlar se navíc hned ve třetí minutě chytil vynikajícím zákrokem, když se mu podařilo zlikvidovat střelu špačka. O pět minut později byli na tahu domácí. Kryštof Kadula se rozhodl při přečíslení vystřelit a mířil do vzdálenějšího rohu Grohovy klece. Bohužel pro Slezan ale těsně přestřelil. Pak se hra trochu uklidnila a rušno bylo až v posledních pěti minutách. Nejprve zblízka selhal Šťovíček, minutu a půl před koncem pak Slezan měl možnost přesilovky, kterou ale nevyužil.

Po změně stran jej za to stihl trest v podobě inkasované branky. V čase 21:54 Remta nahodil kotouč na opavskou branku a Ian Sotlar zasáhl pravým betonem. Bohužel ale opavští hráči povolili dorážku Kirillu Nižnikovovi a Orli vedli. Za další dvě minuty to bylo už o dvě branky. Útok Znojma přinesl neúspěšnou ránu Šťovíčka, puk ale nakonec zblízka dopravil do opavské kasy Erik Mareš. Slezané zbraně nesložili a nadále byli aktivní. Groh musel čelit několika problémovým situacím, jako tomu bylo třeba při obrovské příležitosti Vojtoviče, který mohl dorážet do prázdné branky. Ke kotouči jej ovšem zadáci Znojma nepustili.

Ve třetí části hry Orli udeřili po pěti minutách potřetí. Na útočné modré dostal puk do jízdy Lukáš Adámek, kterého sice tísnil dojíždějící Adam Holík, hostující útočník nicméně i tak dokázal zakončit bekhendem nad lapačku Sotlara. V tu chvíli se zdálo, že je hotovo a vedoucí tým tabulky si pohodlně dokráčí pro tři body. Omyl.

Slezan totiž v posledních deseti minutách vstal z mrtvých. Vyloučení Kövera sice potrestáno nebylo, deset sekund po vypršení jeho trestu ale Tomáš Krupa před brankou odvedl proti přesile vynikající práci a dostal se k bekhendu z otočky, který Grohovi prošel mezi betony. Za dalších 37 sekund se opavský zimák radoval podruhé. Beránek vyhrál buly na Tomáše Káňu, zkušený útočník neváhal a ihned vystřelil. Překvapený Groh vůbec nereagoval a kotouč mu prosvištěl kolem těla.

Fanoušci v poslední pětiminutovce mohutně hnali Slezan kupředu, kýžená vyrovnávací branka ovšem ani přes závěrečnou hru v šesti a několik závarů před znojemskou brankou nepřišla. Opavským hokejistům se nicméně i tak tleskalo, a pokud Tomáškovi předvedou podobný výkon ve středu s Havířovem, odměna v podobě bodů je jistě nemine.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Posledních několik zápasů jsme neodehráli vůbec dobře, pořád se na nás podepisoval zpackaný závěr s Kopřivnicí. Dnes jsme proto měli trochu obavy, protože Znojmo je lídrem, který má obrovský náskok. Odehráli jsme ale velice slušné utkání, velké poděkování patří fanouškům, kteří nás hnali kupředu. Chceme se od dnešního zápasu odrazit do závěru sezony, protože pořád je devět mančaftů na osm míst. Honza Sotlar dnes chytal výborně, rozhodli jsme se ho tam dát po posledním zápase, kdy to nešlo Pitymu. Ještě se budeme rozhodovat, kdo bude chytat ve středu.