Oči pro pláč. Slezan opět ztratil vítězství v závěru a play-off se ho týkat nebude

  • středa 08. března 2023
  • Tomáš Chalupa

Opavskému áčku skončila sezona. Slezan měl divoký zápas s Vyškovem dobře rozehraný, jenže se opět ozvala stará bolest. Tomáškovi svěřenci za stavu 4:3 inkasovali v 56. minutě a rázem se místo jistoty sedmého místa šlo do prodloužení. V něm hostům druhý bod vystřelil Popelka a Opavě nezbývalo, než se modlit. Bohužel marně. Zvítězil totiž jak Nový Jičín, tak také Hodonín, Slezanu tudíž skončila sezona.

40. kolo, středa 8. 3. 2023

HC Slezan Opava

4:5p (0:1, 3:2, 1:1 - 0:1)

HC Vyškov

Branky a nahrávky: 24. Káňa (TS), 38. Štindl (Rousek), 40. Danielčák, 49. Beránek (Vašenka, Šindelář) – 10. Komínek (Sebera, Hefka), 32. Dobiáš (Žižka, Popelka), 32. Weintritt, 56. Janeček (Kořenek, Holemý), 64. Popelka (Mikulík, Studený). Rozhodčí: Šutara - Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 444.

Sotlar (32. Piták) – Thiel, Ludvík, Vojtovič, Šindelář (C), Holík, Věntus, Pachula – Rousek, Krupa, Malina (A), Stuchlík, Horný, Beránek, Káňa (A), Kadula, Buršík, Danielčák, Štindl, Vašenka. Trenér: Aleš Tomášek.

Synek (Šarman) – Burian, Holemý, Mikulík, Studený, Pokorný, Vosátko, Hefka, Žižka (C) – Kořenek, Vašíček, Janeček, Tomajko, Lekeš, Sebera, Popelka, Dobiáš, Weintritt, Komínek (A). Trenér: Michal Konečný.

Slezan měl ideální možnost do utkání vstoupit vedoucí brankou, už po dvaceti sekundách totiž za katr putoval Mikulík. Jenže domácí si s početní výhodou poradit nedokázali. Na druhé straně krátce po vypršení trestu zahrozil drzým průnikem Vašíček, Sotlar jej ovšem vychytal. Co se ovšem nepovedlo Vašíčkovi, to se povedlo Tomáši Komínkovi. Obávaný snajpr dostal puk do jízdy ve středním pásmu, nepustil k sobě bránícího Holíka a opavského gólmana propálil ranou do prostoru podpaží. Opavští se osmělili v posledních pěti minutách a nejviditelnějším mužem byl Jan Štindl. Ten nejprve nebezpečně prověřil Synka, který s vypětím všech sil jeho projektil srazil do rohu kluziště. Poté Krupa zblízka orazítkoval tyč. Největší šance přišla necelé dvě minuty před koncem první třetiny. A byl to znovu Jan Štindl, který mohl vyrovnat. Tentokrát mu po povedené kombinaci Opavy stačilo trefit poloprázdnou klec, jenže kotouč v rozhodující moment nezasáhl ideálně.

Po změně stran se Opavští dočkali vyrovnání. V čase 23:20 byl jeden z domácích hráčů faulován a výsledkem bylo trestné střílení. K tomu se postavil Tomáš Káňa a jeho zakončení k levé tyči skončilo v síti. Slezané byli v následujících minutách při chuti, jenže místo vedoucí branky přišel v polovině druhé části hry šok. V přesilovce vymetl Sotlarovu šibenici Vojtěch Dobiáš, hned vzápětí inkasoval Sotlar potřetí z hole Filipa Weintritta. Lavička Opavy reagovala změnou v brankovišti a na led se dostal Piták.

A kýžený impulz se dostavil. Slezané přidali a v čase 37:40 Jan Štindl předvedl individuální akci, na jejímž konci kotouč nějakým záhadným způsobem dotlačil do branky. To nebylo vše. Patnáct sekund před druhou sirénou si lišácky hokejkou o led zaklepal při rozehrávce vyškovského zadáka Jozef Danielčák. Obránce na drzou fintu skočil, slovenský forvard se dostal ke kotouči a po tvrdé ráně to bylo 3:3.

V poslední tercii tak Slezan měl veškeré momentum na své straně a hnal se za čtvrtou brankou. Té se nakonec dočkal v čase 48:07. Jan Vašenka přihrávkou od mantinelu našel před brankou Adama Beránka na jehož teč Synek nedosáhl – 4:3. V tu chvíli to vypadalo, že by Opava mohla vybojovat kýžený sedmý flek.

Jenže opak se nakonec stal pravdou. Vyškov se tlačil kupředu a z tlaku hostů vznikla čtyři minuty před koncem extrémně těžká teč z otočky v podání Michala Janečka. Rázem bylo srovnáno. Na přelomu konce základní hrací doby a prodloužení sice domácí přežili dvě oslabení, pak ale inkasovali. Rozhodující branku vstřelil minutu a půl před koncem prodloužení z dorážky Adam Popelka. Bylo tak jasné, že se Slezan bude muset modlit. Jenže Nový Jičín i Hodonín své zápasy zvládly, Opavští tak skončili devátí a skončila jim sezona.


Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy): Co k tomu říct, jsme smutní. Nemůžeme se na nic vymlouvat, měli jsme vše ve svých rukou. Dnešní výsledek mohl být už po základní části jakýkoliv, vůlí jsme to otočili z 1:3 a pak to zase ztratili. Sezonu jsme si ale doma pokazili s Kopřivnicí, když jsme urazili hokejového boha. Uvědomovali jsme si, že takový zápas může všechno změnit a bohužel se to potvrdilo. Po dnešku můžeme maximálně poděkovat za celou sezonu divákům, kteří nám fandili i v těžkých chvílích. Všichni jsme si představovali, že v play-off budeme, ale asi jsme si to holt nezasloužili.