V Havířově Slezan pomýšlel na body půl zápasu, recept na Šimonů ale nenašel

  • středa 24. ledna 2024
  • Tomáš Chalupa

V notně oslabené sestavě se ve středu představili opavští hokejisté na ledě vedoucího Havířova. Bez klíčových útočníků Rouska, Káni, Brady a dalších se Slezan favorita držel půl zápasu a po vedoucí trefě AZetu z první třetiny měl několik možností srovnat krok. Recept na Daniela Šimonů v havířovské brance ale červenobílí nenašli a po trefách Kratochvila s Kuncem bylo víceméně hotovo. Opava venku prohrála 3:0.

32. kolo, středa 24. 1. 2024

HC AZ Havířov 2010

3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 17. Franek (Kratochvil, Haas), 30. Kratochvil (Karafiát, Vosátko), 34. Kunc (Klimša, Franek). Rozhodčí: Rapák – Vengřín, Gančarčík. Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 1004.

Šimonů (Šindelka) – Michálek, Kunc, Ševčík, Valenta (A), Havlík, Vosátko, Ščurek – Klimša (A), J. Křivohlávek, Karafiát – Franek, Haas (C), Kratochvil – Pawliczek, Spratek, Pavlík – Tvrdý, Ćmiel, Apolenář. Trenér: Jiří Raszka

Nowak (Slíž) – Šindelář, Kalus, Foltýn, Štěpánek (C), Ervasti, Jak. Ludvík, Bílek – Slusarczyk, K. Stuchlík (A), Krejsa – Kotásek, Štindl (A), Hendrych – Vojtovič, Beránek, Voznica – Lehotský, Pachula, Buršík. Trenér: Pavel Zdráhal

Antonín Nowak se v opavské brance musel od prvních minut otáčet, na druhou stranu se alespoň díky vychytanému úniku velice rychle dostal do tempa. V páté minutě se Nowak vydal na výlet a kotouč klouzající do třetiny Slezanu rozehrával až v prostoru mezi modrou čárou a kruhy. Přihrávka mu úplně nevyšla a puk skončil na holi Tomáše Franka, jenže opavský brankář domácímu snajprovi dobře vykryl i mimo svou klec úhel a šanci tím zlikvidoval. Poté hosté přežili kritické chvíle, když se museli dvanáct sekund bránit dokonce pouze ve třech. Ve 14. minutě měla Opava také možnost přesilovky, jenže tu nevyužila. A tak přišel trest. Červenobílí vyrobili hrubku ve středním pásmu, čímž vznikl brejk. Kratochvil pak poslal kotouč před branku a Tomáš Franek hrací předmět usměrnil do sítě – 1:0.

Po změně stran měl nejprve našlápnuto k úniku Stuchlík, defenziva AZetu jej ale na poslední chvíli zastavila a Slezan pohrdl i několika dalšími příležitostmi. Zápas se pak lámal ve své polovině, domácí během čtyř minut o výsledku rozhodli. V čase 29:58 v mezikruží práskl do odraženého kotouče Šimon Kratochvil, o chvíli později skončila v opavské kase i střela Marcela Kunce z pravého kruhu. Tyto dvě branky Havířovu dopřály kýžený klid, naopak hráči Slezanu jako by tušili, že s tímhle stavem už toho mnoho neudělají.

Převaha Havířovanů pokračovala i v tercii třetí, kdy už se řešil pouze rozdíl ve skóre. Šance AZetu ale končily na výborně chytajícím Nowakovi, na druhé straně byl stoprocentní také Daniel Šimonů. Tisícovka fanoušků se tak už dočkala pouze několika šarvátek, které byly k vidění v posledních dvou minutách duelu.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): Havířov byl jasným favoritem a bylo to samozřejmě znát, na druhou stranu jsme relativně dlouho drželi skóre 0:0 a měli jsme i několik gólovek. Při troše štěstí to mohlo být 0:1 a vypadalo by to celé jinak. První inkasovaná branka byla laciná, udělali jsme ztrátu ve středním pásmu a pak jsme si nepohlídali dorážejícího hráče. I pak jsme z toho mohli udělat drama, ale gól jsme nedali. Od druhé branku už byl tlak domácích místy až drtivý a hlavně díky výborně chytajícímu Tondovi to skončilo 3:0. Ale ani on není Copperfield, takže odjíždíme s prázdnou. Už poněkolikáté se budu opakovat, ale potřebujeme, aby někteří hráči přidali, protože v další fázi sezony je ještě budeme potřebovat. Každopádně se nemáme za co stydět a týden a půl volna teď využijeme k tomu, abychom doléčili všechny drobné šrámy a byli připravení na další zápasy.