Opava přebruslila Nový Jičín a v bitvě o třetí místo jasně vyhrála

  • středa 07. února 2024
  • Tomáš Chalupa

Tohle utkání zkrátka Opavě vyšlo. Slezan v bitvě o třetí místo přehrál svého soupeře z Nového Jičína a do tabulky si připisuje tři body za vítězství 7:2. Opavští byli po celý zápas jednoznačně aktivnějším celkem a jejich převaha pramenila výborného pohybu. Novojičínští sice šli do vedení, ještě do první sirény ale domácí duel třemi góly otočili. Dalších branek se fanoušci dočkali ve třetí části hry, Slezan nakonec zvítězil jasně 7:2. Další domácí zápas sehraje Zdráhalova parta už v sobotu, do Krnova dorazí ambiciózní Vyškov.

35. kolo, středa 7. 2. 2024

HC Slezan Opava

7:2 (3:1, 0:0, 4:1)

Ďáblové Nový Jičín

Branky a nahrávky: 17. K. Stuchlík (Rousek), 19. Káňa (Ervasti, Rousek), 20. Krejsa (Slusarczyk, Šindelář), 43. Rousek (Šindelář, Káňa), 51. Rousek (Káňa, Šindelář), 53. Slusarczyk (Krejsa, Adamec), 55. Adamec (Krejsa, Ludvík) – 11. Flok (J. Sluštík), 59. Maliník (Konečný, Květoň). Vyloučení: 2:7, navíc Ludvík (OPA) a Dudáš (NJI) 5+OK. Využití: 4:1. Rozhodčí: Kapitanov – Konvička, Klimek. Diváci: 209.

Slíž (Nowak) – Šindelář (C), Kalus, Adamec, Štěpánek, Ervasti, Jak. Ludvík, Foltýn – Káňa, K. Stuchlík (A), Rousek (A) – Slusarczyk, Brada, Krejsa – Vašenka, Beránek, Vojtovič – Kadula, Häring, Hradil. Trenér: Pavel Zdráhal.

Málek (Klimek) – Andrýsek, D. Holáň, Kuboš, Hruška, J. Holáň, Dudáš – Berka, Olesz, Flok – Gebauer (C), Květoň, Konečný – Škarka, D. Handl, Hudeček – J. Sluštík (A), Zdeněk, Maliník (A) – Hilšer. Trenér: Petr Kuboš.

Od prvních minut to byli Opavští, kteří určovali tempo hry. Domácí svého soupeře výrazně převyšovali v pohybu, což pramenilo ve velkou spoustu šancí. Tu největší měl v první desetiminutovce kapitán Jiří Šindelář, jehož střela ale skončila na pravé tyči Málkovy svatyně. Pak z ničeho nic udeřilo na druhé straně. Přihrávku Ďáblů v přečíslení sice ještě zablokoval opavský zadák, pak se ale puk odrazil přímo k Adamu Flokovi a na jeho ránu Marek Slíž nedosáhl. Do šaten i přesto odcházeli mnohem spokojenější hráči Opavy. Nový Jičín totiž nejprve vyrobil dva souběžné fauly a Kryštof Stuchlík po devatenácti sekundách zakončoval přesilovkovou kombinaci. V posledních dvou minutách první třetiny ještě za zády Tomáše Málka skončila teč Tomáše Káni a mladého gólmana na bližší tyči prostřelil i Josef Krejsa.

Ve druhé dvacetiminutovce tempo hry lehce opadlo. Domácí se za stavu 3:1 neměli kam hnát a Ďáblové působili hodně unaveným dojmem. K vidění byly dvě neúspěšné opavské přesilovky, hosty pak v početní výhodě mohl do zápasu ve 37. minutě vrátit Roman Maliník. Toho ovšem efektním zákrokem lapačkou vychytal Marek Slíž.

Dalších gólů se tak fanoušci dočkali až v poslední dvacetiminutovce. V čase 42:25 vstřelil čtvrtou branku Slezanu Tomáš Rousek, kterého parádně našel Jiří Šindelář. Tomáš Rousek se prosadil i o osm minut později pohotovou ranou z přesilovky. Zápas se pomalu měnil v opavskou exhibici a šestý gól přidal Jakub Ślusarczyk. Posedmé Málek inkasoval z hole Andreje Adamce. Když už se zdálo, že zápas skončí 7:1, porážku z pohledu hostů alespoň zmírnil v přesilovce Roman Maliník.


Ohlasy trenérů

Trenére, dnes Váš tým soupeře výrazně přebruslil. Kladli jste před zápasem důraz na to, že tudy může proti zkušenému soupeři vést cesta k úspěchu?

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): Přesně tak. My jsme dneska byli hodně dobře poskládaní a měli jsme k dispozici čtyři vyrovnané pětky. Nový Jičín má zkušené hráče, kteří už mají něco za sebou, a mají nějaký věk. Věděli jsme, že na ně platí pohyb a vyvarování se chyb nebo faulů, které umějí potrestat. Nám se to dnes dařilo, prvních deset minut jsme měli spoustu šancí, ale neprosadili jsme se. Bohužel jsme pak prohrávali, ale tým se nepoložil a třemi góly jsme to otočili. Výborně jsme začali i ve druhé třetině, ale zase nám to nepadalo. Chvilku pak byl Jičín aktivnější. Ve třetí třetině jsme věděli, že si musíme i nadále dávat pozor, ale jakmile jsme dali na 4:1, tak to otevřeli a to byla voda na náš mlýn.

Už jste zmínil, že ve druhé třetině tam bylo za stavu 3:1 asi jediné hlušší místo zápasu. Mohlo být příčinou drobné uspokojení?

Viděl jsem, jak kluci nastoupili, a líbilo se mi to, další gól jsem jim přál. Nemluvil bych o uspokojení, spíš jsme prostě věděli, že soupeř může dát kontaktní gól a rázem je všechno jinak. Nakonec jsme to ale zvládli dobře.

Snažil jste se na led cíleně posílat druhou pětku ve složení Ślusarczyk - Brada - Krejsa, když jste viděl, že tam Jičín zrovna má starší hráče? Tito kluci svým pohybem vynikají.

Abych byl upřímný, úplně jsem tomu nevěnoval pozornost, protože jsem viděl, že všechny čtyři pětky si vytváří tlak a dobře bruslí.

Závěr byl možná trochu zbytečně vyhrocený. Chcete to nějak okomentovat?

Za stavu 5:1 soupeř cítí frustraci, což vlastně chápu, protože jsem sám nebyl jiný. Po klucích jsem jenom chtěl, ať se do nějakých zbytečných soubojů nebo rvaček nepouští. Říkal jsem jim, ať hrají jednoduše a puky dávají rychle od sebe. Nepovedlo se nám to úplně, ale naštěstí jsme to dohráli bez jakéhokoliv zranění.

V závěrečných deseti minutách do hry zasáhl i Michael Foltýn. Měl to být pro soupeře jakýsi zdvižený prst, když jste viděl, že se přiostřuje?

Michael se mi dneska nevešel mezi šest beků, proto většinu zápasu nehrál. Ve zbytku sezony pro nás ale ještě rozhodně bude platným hráčem, proto jsem jej chtěl do hry poslat. Nic hlubšího za tím nebylo.