Slezan v Šumperku ztratil bod, přesto si upevnil třetí příčku

  • středa 21. února 2024
  • Tomáš Chalupa

Zdá se, že sobotní utkání může být zlomové. Opavští hokejisté sice v Šumperku ztratili vedení 4:2, přesto si v druholigové tabulce polepšili. Slezané si totiž díky Vašenkově brance v prodloužení připsali druhý bod za výhru 6:5, navíc Hodonín doma překvapivě prohrál s Velkým Meziříčím. A právě s Hodonínem Opavu čeká klíčové utkání v sobotu. Momentálně mají červenobílí na Baník náskok pěti bodů a pokud by o víkendu zvítězili, téměř jistě by skončili po základní části na třetí příčce.

39. kolo, středa 21. 2. 2024

Draci Šumperk

kont. (2:1, 0.3, 3:1 - 0:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 16. Müller (Vachutka), 18. Polách (P. Kubíček, Danielčák), 41. Šišolák (Vachutka, J. Horký), 45. Minařík (Danielčák, Scheuter), 55. Nilsson (P. Kubíček, Tarnoczy) – 10. Kadula (Wendelín), 29. K. Stuchlík (Rousek), 32. Brada (Ślusarczyk, Jak. Ludvík), 38. Krejsa (Brada), 50. Rousek (Vašenka, Adamec), 63. Vašenka (Štěpánek, Kadula). Rozhodčí: Gebauer – Vengřín, Vojtášek. Vyloučení: 6:6 navíc Foltýn (OPA) 5 min + do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 694. Střely na branku: 37:39. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6.

Irgl (38. Ryšavý) – Dudycha, Skopal, Rutar (A), Minařík, P. Kubíček – J. Horký, Šišolák, Vachutka (A) – Jaroš (C), Müller, Scheuter – Tarnoczy, Nilsson, Danielčák – Polách. Trenér: Tomáš Sedlák.

Slíž (Nowak) – Kalus, Adamec, Štěpánek, Foltýn, Jak. Ludvík, Ervasti, Pachula – Rousek (C), K. Stuchlík (A), Vašenka – Krejsa, Brada (A), Slusarczyk – Voznica, Häring, Vojtovič – Hradil, Kadula, Wendelín – Kotásek. Trenér: Pavel Zdráhal.

Opava sice v prvních deseti minutách duelu nebyla lepším týmem, přesto se na jejich konci ujala vedení, které zařídila čtvrtá formace. Wendelín posunul v útočné třetině na levého křídelníka Kryštofa Kadulu a ten ranou pod břevno na bližší tyči otevřel brankový účet. Na konci 16. minuty se ozvala stará známá bolest Slezanu. Jakub Müller hostům ujel ve vlastním oslabení a svůj úniku domácí útočník zakončil mezi betony Marka Slíže. Vzápětí nahodil puk na opavskou branku od mantinelu Kubíček a v mezikruží směr letu touše změnil mimo Slížův dosah Adam Polách.

Ve druhé třetině si hosté vzali vedení zpět. Nahození Ervastiho a následná skrumáž sice ještě gólem neskončily, přesilovka Slezanu pak ale znamenala vyrovnání. Tomáš Rousek si dvakrát vyměnil puk s Kryštofem Stuchlíkem, jehož pohotovou střelu z pravého kruhu Irgl nechytil. Podobně jako Šumperk, i Opava udeřila v oslabení. Ślusarczyk vyslal kupředu Marka Bradu a mladý útočník střílel z mezikruží přes beka Draků. Ten kotouč tečoval tak nešťastně, že hrací předmět přelétl přes Irglovo rameno na zadní tyč – 2:3. Slezan ve druhé dvacetiminutovce udeřil ještě jednou. Josef Krejsa se od mantinelu probil až před branku a po jeho bekhendu to bylo už 2:4.

Domácí to ale nevzdali a reagovali střídáním brankářů, což se ukázalo býti správným týmem. Tým Tomáše Sedláka ve třetí části hry zabral a už po půlminutě vrátil domácí do hry zblízka zakončující Ondřej Šišolák. Pak navíc Draci potrestali i Häringův faul, na což jim stačilo pouhých dvacet sekund. Danielčák totiž výborně zpoza branky našel Tomáše Minaříka, proti jehož zakončení z první byl Slíž bez šance. Vyrovnaný stav nicméně dlouho nevydržel znovu červenobílé přiblížil výhře Tomáš Rousek, který udělal bekovi stahovačku na osu hřiště a svižnou střelou mezi betony dokonale zaskočil Ryšavého. Jenže Draci se dotáhli i potřetí, v přesilovce poslal pět minut před koncem duel do prodloužení povedenou tečí Alex Nilsson.

Nastavení přeci jen dopadlo lépe pro Slezan. Štěpánkovu ránu z mezikruží Ryšavý vyrazil pouze před sebe a Jan Vašenka dorážkou zajistil Opavě druhý bod.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): Věděli jsme, že mají domácí k dispozici pouze čtyři beky, takže jsme je chtěli napadat a hrát aktivně, abychom je unavili a oni ke konci zápasu měli problémy. Bohužel se nám to ale úplně nedařilo. Samotný zápas byl nahoru dolů. Náš výkon nebyl optimální, odehráli jsme rozhodně už i lepší zápasy, nicméně vezeme dva body z venku a to se rozhodně počítá. Navíc jsme byli oslabení o několik našich klíčových hráčů, takže to musíme brát.