Slezan prohospodařil dvoubrankové vedení a Hodonínu podlehl v prodloužení

  • sobota 24. února 2024
  • Tomáš Chalupa

Po čtyřiceti minutách měli opavští hokejisté třetí místo na dosah, místo toho je zřejmě čekají neúprosné bitvy až do konce základní části. Slezan doma neudržel s Hodonínem vedení 3:1 a po lehkovážném výkonu soupeři podlehl 4:3 po prodloužení. Trenér Opavy Pavel Zdráhal svůj tým v pozápasovém ohlase nešetřil a frustrace z výkonu jeho svěřenců na něm byla pořádně znát.

40. kolo, sobota 24. 2. 2024

HC Slezan Opava

3:4 (0:1, 2:0, 1:2 - 0:1)

SHKM Hodonín

Branky a nahrávky: 23. Adamec (Rousek, Káňa), 36. Rousek (Jak. Ludvík, Káňa), 41. Rousek (Lehotský, K. Stuchlík) – 7. Zaychik (Sajdl, Luža), 48. L. Stuchlík (Luža, Hložánek), 50. Hložánek (Sajdl, Sedláček), 61. Hložánek (Luža). Vyloučení: 7:5, navíc Káňa (OPA) 10 minut + OK. Využití: 1:1. Rozhodčí: Hranoš – Gančarčík, Klimek. Diváci: 304.

Slíž (Nowak) – Šindelář (C), Lehotský, Adamec, Štěpánek, Ervasti, Jak. Ludvík, Pachula – Káňa, K. Stuchlík (A), Rousek (A) – Häring, Brada, Dobša – Vašenka, Vojtovič, Kadula – Kotásek, Hendrych, Buršík – Krejsa. Trenér: Pavel Zdráhal.

Piták (Dolíška) – Polesný (A), L. Stuchlík, D. Rauš (A), Sedláček, J. Švejda, Bílek – Hložánek, Luža, Sajdl (C) – P. Matěj I, M. Mach, Mat. Novák – Bachánek, Zaychik, P. Krejčí. Trenér: Aleš Bachánek.

Opavskému kouči se do sestavy po několikazápasové absenci vrátil kapitán Jiří Šindelář, ale ani ten nezabránil vedoucí brance Hodonína. Z té se hosté radovali v sedmé minutě, k potrestání faulu Jakuba Hendrycha jim stačilo dvacet sekund. Zablokovaná rána z levého kruhu se totiž odrazila k Dzianisi Zaychikovi, proti jehož zakončení se Marek Slíž nestačil přesunout. O vyrovnání se mohl po přihrávce Stuchlíka postarat Káňa, jenže jeho rána ze záklonu brankové parametry neměla. Pak ještě Rauše střílejícího z mezikruží vychytal Slíž.

Branek v té správné kleci se více než tři stovky fanoušků dočkaly až po změně stran. Rousek v přesilovce dal puk na modrou Andreji Adamcovi. Mladý bek se do puku opřel příklepem a Piták letící touš nezachytil – 1:1. Vedení mohl na stranu domácích strhnout v další šanci Tomáš Káňa, ale ani jeho druhá velká příležitost brankou neskončila. Červenobílí se nicméně dočkali v 36. minutě. Výborné střídání první opavské formace kulminovalo nahozením Jakuba Ludvíka, které před Pitákem nechytatelně tečoval Tomáš Rousek a Opava vedla. Hodonínští mohli okamžitě srovnat, přečíslení tří na jednoho však naštěstí pokazili. Do kabin se tak po čtyřiceti minutách odcházelo za opavského vedení 2:1.

Ještě veseleji bylo v Krystal aréně už po šestadvaceti sekundách třetiny třetí. Lehotského nahození opět tečoval Tomáš Rousek a byl z toho jeho druhý gól v zápase. Do zápasu se Hodonín vrátil dvanáct minut před koncem, když rychlý kontr zakončoval do prázdné branky po Lužově přihrávce Libor Stuchlík. Za další dvě minuty bylo dokonce vyrovnáno po úniku Erika Hložánka, který Slíže propálil v prostoru pod vyrážečkou. V závěru třetí části hry Slezan nejprve hrál přesilovku, ta ale záhy skončila po Káňově klukovině. Opavský útočník přelomil bruslí soupeři hokejku, pak navíc vyfasoval další dvě minuty za nesportovní chování a také osobní trest do konce utkání.

Domácí tak do prodloužení vstupovali s vidinou toho, že buď v první minutě rozhodnou za rovnovážného počtu hráčů na ledě, nebo je pak čeká dvouminutové oslabení. Lavička Slezanu se rozhodla zariskovat a po vyhraném vhazování odvolala z branky Marka Slíže, díky čemuž hrála přesilovku čtyři na tři. V ní si sice vytvořila dvě šance, jenže pak odkrytou klec ze středního pásma trefil Erik Hložánek a bylo vymalováno. Baník opavský náskok v tabulce stáhl na čtyři body.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): Dnes jsem nejnaštvanější, jaký jsem za celou sezonu byl. Hráli jsem už od první minuty lehkovážně a špatně, na ledě jsme si absolutně neplnili své povinnosti. Do klína nám pak spadlo vedení na 3:1 a místo toho, abychom hráli na brejky, tak jsme ze dvou brejků inkasovali. Celou sezonu nás zdobí týmová a disciplinovaná hra, ale dneska jsme si mysleli, že jsme mistři světa a někteří hráči obzvlášť. V prodloužení jsme to zkoušeli bez brankáře, protože soupeř by pak měl dvě minuty přesilovku a asi by to taky poslali bez brankáře do pět na tři, což je téměř jistý gól. Proto jsme zvolili tohle riziko. Vyhrát jsme si nezasloužili, ale přesto jsme si mohli pojistit třetí místo a mít v posledních kolech klid. Takhle to bude boj až do konce, navíc teď hrajeme ve Valmezu, který bojuje o záchranu.