Opava trápila Havířov, po dramatickém závěru padla 1:3

  • středa 06. března 2024
  • Filip Lefenda, Jan Šimek

Opavští hokejisté v předposledním kole základní části podlehli v krnovském azylu 1:3 vedoucímu Havířovu, a s jistotou tak půjdou do vyřazovacích bojů ze čtvrtého místa proti Havlíčkovu Brodu. Na dva zásahy hostujícího Spratka odpověděl ve třetím dějství Beránek. Slezan mohl v závěru v oslabení paradoxně i vyrovnat, velkou šanci Brady ale zlikvidoval Šindelka.

43. kolo, středa 6. 3. 2024

HC Slezan Opava

1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

HC AZ Havířov 2010

Branky a nahrávky: 48. Beránek (Häring, Adamec) – 6. Spratek (Klimša, Franek), 22. Spratek (Franek, Bednář), 60. Franek (Bednář, Mrva). Rozhodčí: Kapitanov – P. Rychlý, Návrat. Vyloučení: 3:7, navíc Beránek (Opava) 5 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 277. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Slíž – Ervasti, Foltýn, Pachula, Lehotský, Jak. Ludvík, Adamec – Krejsa, K. Stuchlík (C), Hendrych – Vojtovič (A), Kotásek, Beránek (A) – Káňa, Kadula, Buršík – Häring, Brada, Štindl – Vašenka, Wendelin

Šindelka – Valenta (A), Ficek, Kunc, Ščurek, Vosátko, Michálek, Ševčík – Franek, Apolenář, Ćmiel – Spratek, Tvrdý, Pawliczek – J. Křivohlávek, Karafiát, Antoníček – Mrva (A), Klimša (C), Bednář – Pavlík

Havířov udeřil hned ze své první přesilové hry. Klimša povyjel v 6. minutě s pukem z pravého rohu kluziště a vystřelil z úhlu. Kotouč se od výstroje Slíže odrazil do vzduchu a zapadl i s přispěním důrazného Daniela Spratka za jeho záda.

O chvíli později se Havířov dostal do přečíslení dvou na jednoho. Apolenář přihrál na levou stranu a Antoníček rozezvonil bližší tyčku. Branková konstrukce zachránila Opavu posléze ještě jednou. Mrva ji rozezvonil střelou od modré čáry, na kterou Slíž zřejmě dost dobře neviděl.

Zkraje druhé třetiny už se skóre měnilo podruhé. Opavská obrana po vhazování v obranném pásmu ponechala mezi kruhy volného Daniela Spratka. Franek jej oslovil pasem z levé strany a havířovský kanonýr zvedl puk nekompromisně pod víko.

Po půlhodině hry se zrodila dvě zajímavá přečíslení. To opavské zakončil Buršík střelou z pravé strany do přesouvajícího se Šindelky. Zakrátko měl před sebou po hostující souhře odkrytou část branky Antoníček, ani on ale hrací předmět do sítě nedostal.

Opava ve třetím dějství viditelně přidala. Krátce po pauze na sebe Brada nalákal protihráče a posunul puk za sebe na Káňu, jehož střelu zápěstím vytěsnil Šindelka ramenem. Ve 48. minutě se zrodila blesková akce tři na dva. Beránek posunul puk ze středu pod sebe a Vojtovič střílel z levé strany do bližší tyče. Zakrátko už se mohl Slezan skutečně radovat. Häringovu střelu z pravé strany tečoval z vrcholku pravého kruhu pro vhazování nad lapačku Šindelky Adam Beránek.

V závěru utkání se Slíž dvakrát skvěle přemístil, aby likvidoval pokusy Franka. Brada pak mohl paradoxně ve vlastním oslabení vyrovnat. Uspěl s napadáním i v souboji jeden na jednoho, chybělo jen jediné – najít skulinku mezi betony Šindelky. A tak se skóre měnilo v závěrečné minutě na druhé straně. Havířovskou pojistku přidal v čase 59:06 Tomáš Franek, jenž si Slíže v dalším vzájemném minisouboji nikým neatakován položil na zem a bekhendem zavěsil pod břevno.

Opava tak prohrála s lídrem východní skupiny po boji 1:3. Základní část uzavřou svěřeni trenéra Zdráhala v sobotu. Na play off se naladí domácím střetnutím proti Žďáru nad Sázavou.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): „Vyhrál favorit, ale kousali jsme a při troše štěstí jsme mohli v závěru ve vlastním oslabení vyrovnat. Výsledek ale asi odpovídá průběhu hry. Do branky se vrátil Marek Slíž a vedl si velmi dobře. Pochytal toho strašně moc, byl jedním z našich nejlepších hráčů. Vyzdvihnout určitě zaslouží i útočník Marek Brada, který byl aktivní a měl šance. Musím ale říct, že celé mužstvo bojovalo a nedalo soupeři nic zdarma. V sobotu nás čeká poslední zápas základní části se Žďárem, což pro nás bude už taková příprava na play-off.”