Opava padla s Brodem i potřetí a play off pro ni končí

  • sobota 16. března 2024
  • Filip Lefenda, Jan Šimek

Opavští hokejisté prohráli v osmifinálové sérii play off s Havlíčkovým Brodem i třetí utkání, a sezona tak pro ně skončila. Stejně jako v prvním domácím klání nebyli Slezané ani v sobotu herně horším mužstvem, své šance ale nezvládli proměnit. Na vedoucí trefu Košťála ještě dokázal v přesilové hře reagovat kanonýr Rousek, definitivní podobu dal nicméně výsledku už ve 27. minutě Endál, jenž byl na konci rychlého přečíslení.

OF3, sobota 16. 3. 2024

HC Slezan Opava

1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

BK Havlíčkův Brod

Branky a nahrávky: 14. Rousek (Beránek) – 6. Košťál (Havlát, Dymák), 27. Endál (Valášek, Vala). Rozhodčí: Šutara, Čech – Bubela, T. Kučera. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 502. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Slíž – Lehotský, Jak. Ludvík, Foltýn, Adamec, J. Šindelář (C), Ervasti, Štěpánek – Häring, Krejsa, K. Stuchlík (A) – Vojtovič, Beránek, Káňa – Kadula, Dobša, Rousek (A) – Brada, Štindl, Vašenka – Buršík

Č. Novák – A. Dvořák, Ja. Novák (C), Benák, Vala, Kerber, D. Vacík, M. Krejčí – Voříšek (A), Valášek (A), Tecl – Kopic, Pártl, Endál – Havlát, Dymák, Bureš – Košťál

Na první branku se v Krnově nečekalo dlouho. Hosté založili po vyhraném vhazování ve vlastním pásmu rychlý útok po pravé straně. Havlát narýsoval od mantinelu skvělou přihrávku k levému kruhu a najíždějící si David Košťál otevřel střelou mimo Slížovu lapačku skóre. Opavští byli zřejmě inkasovaným gólem chvíli otřeseni. Zakrátko se totiž na pravém křídle prodral Kopic přes dva protihráče až před Slíže. Ten dokázal povedené sólo zlikvidovat betony. Chvíli poté upaloval sám na Slíže pro změnu Tecl. I z tohoto minisouboje vyšel lépe domácí brankář.

Ve 13. minutě se hostující Valášek provinil držením a Opava hned ve své první přesilové hře vyrovnala. Tomáš Rousek přihrál na modrou čáru a Beránek vypálil zápěstím. Novák střelu vyrazil do pravého kruhu, odkud prvně jmenovaný kanonýr dorážel po zemi do sítě.

Slezané vstoupili do druhého dějství aktivně. Od modré čáry napřáhl Šindelář. Novák vyrazil puk jen před sebe a musel vzápětí řešit ještě nepříjemnou dorážku. Ve 27. minutě udeřilo na druhé straně. Havlíčkův Brod se zničehonic dostal do přečíslení dvou na jednoho. Valášek přihrál od pravého mantinelu před branku Lukáši Endálovi. Ten udělal Slížovi na malém prostoru kličku a zasunul puk pohodlně do odkryté pravé části zařízení.

V závěru třetiny zachytil Vacík přihrávku ve středním pásmu a řítil se z pravé strany sám na branku. Slíž jeho pokus zvládl v pádu vyrazit. Chvíli poté vypíchnul Valášek kotouč u modré čáry a vydal se do samostatného brejku. Mířil těsně vedle levé tyčky. Opava zahrozila také. Beránek přihrával pod sebe nalevo a z tohoto prostoru vzešla štiplavá střela, kterou musel likvidovat Novák betony.

Třetí třetina patřila, co se ofenzivní aktivity týče, Opavě. Rousek po krátkém přistrčení od zadního mantinelu rozezvonil zleva brankovou konstrukci. Slezan si postupně vypracoval až drtivý tlak. Beránek byl v jednu chvíli sám u levé tyče, puk ale nezvládl včas zvednout nad ležícího Nováka. Šindelář o něco později přihrál zleva po vyhraném buly Rouskovi. Ten nasadil Novákovi kličku, ale puk mu sjel nakonec z hole, a tak ho nezvládl v rychlosti umístit do odkryté levé části branky.

Havlíčkův Brod vsadil v závěru na defenzivní kartu. Tlak Opavy se mu postupně dařilo nabourávat za cenu kouskování hry a urputného bránění. V čase 59:02 si kouč Zdráhal vyžádal oddechový čas a Slíž po něm zůstal na střídačce. Opava si v šesti vypracovala obrovskou skrumáž, nikdo ale nezvládl dopravit touš do havlíčkobrodské svatyně. Z výhry 2:1 a postupu do čtvrtfinále druholigového play off se tak radoval Havlíčkův Brod.


Ohlasy trenérů

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): „Nastoupili jsme asi v nejsilnější možné sestavě, ale nestačilo to. Havlíčkův Brod prokázal, že má zkušené play-offové hráče. Čekali na naše chyby, které přišly. Ta, po níž jsme podruhé inkasovali, nakonec byla zlomová. Klukům nelze upřít odhodlání a chuť dát gól. První lajna, na které to v play-off stálo, toho měla plné zuby, což se nedivím. Je těžké, když tíha visí jen na nich a na brankáři. Sezona se po zápase, kdy vypadnete, hodnotí strašně špatně. Na to, jak jsme v srpnu trénovali v podstatě na rybníku, pak navíc přišlo to dojíždění do Krnova, se kluci neskutečně semkli. Dřeli a tréninky měly náboj. Měli jsme dobrý start do soutěže a až na závěr základní části jsme nikdy neměli dvě nebo tři porážky za sebou. Je škoda, že jsme neudrželi trojku, protože Brod nám fakt neseděl. Nakonec si myslím, že i čtvrté místo je pro nás úspěch, ale teď jsme samozřejmě zklamání. Když vypadnete z play-off, navíc hned po třech zápasech, hodně to bolí.”